TECHAGRO (7.–11. 4. 2024). Mezinárodní veletrh zemědělské techniky
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Rusové představují nejnovější generaci Kirovce, která vstupuje do digitálního zemědělství

Zveřejněno: 15. 7. 2019

Petěrburský traktorový závod a.s., který je součástí skupiny „Kirovský závod“, uvedl na trh novou generaci kloubového traktoru Kirovets řady K-7. Slavnostního ceremoniálu se zúčastnil místopředseda vlády Dmitrij Kozák a ministr zemědělství Dmitrij Patrushev.

Nejnovější generace Kirovce během světové premiéry v ruském výrobním závodě.

V jednom z nejmodernějších ruských výrobních závodů na výrobu zemědělské techniky byla zahájena výroba nové generace traktorů Kirovets K-7. Po nedávném představení průmyslové verze kloubového traktoru tak na trh přichází zbrusu nová generace, která odkazuje na dobře známou legendu.

„Počet pracovních míst ve výrobě vzrostl o tisíc. V příštích pěti letech bude do vývoje a výroby investováno dalších pět miliard rublů”
Alexander Beglov

Výrobní závod uspokojuje jak ruskou poptávku, tak zahraniční, která se stále rozvíjí. Kirotves v posledních letech do vývoje a výroby investoval čtyři miliardy rublů. Realizace nové generace traktoru byla umožněna díky podpoře ruské vlády, regionálním a federálním fondům průmyslového rozvoje a efektivnímu fungování podniku.

Nová generace modelové řady traktorů Kirotves K-7 se podle výrobce výrazně zlepšila ve všech směrech. Vylepšeno bylo deset základních systémů a mechanismů. Konstrukce traktoru se tak zcela změnila, zlepšily se trakční charakteristiky a zlepšila se úroveň šetrnosti k životnímu prostředí.

Traktory této řady dostaly do vínku nové vyztužené hnací nápravy T-400 a automatizovanou převodovku T5 s optimalizovaným rozsahem převodů a pohonem hydraulického čerpadla. Na nových traktorech se objeví nová generace řídicího systému Command-Post, včetně algoritmů chránících převodovku před chybnými operacemi obsluhy.

Traktory také dostanou kola s větším průměrem, což by mělo přinést lepší přenos výkonu na podložku, možnost pracovat s větším nářadím a snížit tlak na půdu. Pro traktory byl vyvinut i nový design. Kabina se stala prostornější a zlepšila se zvuková izolace.

Pozoruhodné je, že nová generace od předchozí se liší tím, že splňuje všechny současné požadavky tzv. digitálního zemědělství (sběr, uchovávání a vyhodnocování nejrůznějších dat). Poprvé traktory využívají systém dálkového monitorování OMNIKOMM, což je hardwarový a softwarový komplex, který obsahuje tři hlavní komponenty: palubní počítač, snímače hladiny paliva a software. Traktory jsou vybaveny hydraulickými systémy s kapacitou 180 nebo 250 l/min.

Hlavním dodavatelem motorů je společnost Tutaev Motor Plant (spadá pod KAMAZ). Výrobce vylepšil motor pro K-7 včetně hydraulické soustavy. Traktory nové řady budou vyráběny s ruskými motory (model K-730 Standard, vyráběný od listopadu 2018, s motorem YMZ-65854 o výkonu 300 k), stejně jako s motory Mercedes (model K-740 Premium s motorem o výkonu 400 koní). Také v Evropě se testuje exportní model traktoru K-743 Premium (výkon motoru 435 koní).

Petěrburský traktorový závod sériově vyrábí 26 typů zemědělských a průmyslových traktorů o výkonu od 240 do 430 koní. Koncem roku 2018 bylo vyrobeno 2 375 traktorů Kirovets. Výrobní závod má dnes aktivní politiku zaměřenou na modernizaci výroby, vytváření nových typů výrobků a high-tech pracovních míst a přilákání mladých lidí do výroby.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Archiv

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.