Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Secí stroj BEDNAR EFECTA CE 12000 s pásovým podvozkem nabídne vysokou plošnou výkonnost

Zveřejněno: 13. 10. 2022

U Kutné Hory proběhlo představení největšího secího stroje BEDNAR EFECTA CE 12000 z produkce firmy BEDNAR FMT. Prezentovaný model byl navíc osazen pásovým podvozkem.

Secí stroj BEDNAR EFECTA CE s pásovým podvozkem.

Kategorii univerzálních secích strojů ve společnosti BEDNAR FMT zastupuje BEDNAR EFECTA CE 12000. Jak číselné označení napovídá, má pracovní šířku dvanáct metrů, takže se hodí taktéž pro velké zemědělské podniky a zemědělce uplatňující systém CTF (Controll Traffic Farming) neboli řízený provoz zemědělských strojů po pozemcích, který je jednoduchou cestou k možnému snížení vstupních nákladů a zároveň prostředkem ke snížení zatížení půdy přejezdy a jejímu následnému poškozování. Jeden takový secí stroj pracuje v Polsku, dosahuje tam výkonnosti až 200 hektarů za den!

Uživatel si může secí stroj BEDNAR EFECTA CE 12000 nakonfigurovat přesně podle svých představ a do konkrétních půdních podmínek. Umí několik typů výsevů a aplikaci hnojiva během jednoho přejezdu díky variabilitě předního příslušenství, které lze volit na základě typu hospodaření. Stroj nevyžaduje příliš velký tahový výkon, traktor se spokojí s 300 koňmi, a přitom zajistí nízkou spotřebu paliva a vysokou pracovní rychlost.

Konstrukce secího stroje BEDNAR EFECTA CE 12000 se skládá ze sekce ke zpracování půdy a výsevu s pracovní šířkou dvanáct metrů a dvou přetlakových zásobníků o celkovém objemu 6 000 litrů v poměru 60:40. Zásobníky zvyšují přesnost dávky, a to zejména u hnojiv, které jsou náročnější na distribuci.

Konstrukce secího stroje BEDNAR EFECTA CE 12000 se skládá ze sekce ke zpracování půdy a výsevu s pracovní šířkou dvanáct metrů a dvou přetlakových zásobníků.
Konstrukce secího stroje BEDNAR EFECTA CE 12000 se skládá ze sekce ke zpracování půdy a výsevu s pracovní šířkou dvanáct metrů a dvou přetlakových zásobníků.

Secí stroj BEDNAR EFECTA CE může disponovat páskovým smykem Crushbar. Umisťuje se před secí botky v přední pracovní části. Své využití nachází třeba při jarním rovnání pozemků při prvním předseťovém zpracování půdy. Slouží k urovnání povrchu pole, drobí půdu a vytváří slabé nakypřené vrstvy. Snižuje neproduktivní výpar vody, rozdrobuje a zatlačuje hroudy do půdy a současně ničí mělce kořenící a klíčící plevele.

Další možností je vybavení pracovní části sekcí PROFI coulterů sestávajících z vlnitých disků, u nichž nehrozí ucpávání během práce. Hodí se během jarního a letního zakládání porostů a práce ve vlhkých podmínkách. Další možností je sekce TURBO coulterů sestávající z rovných řezacích coulterů, které se postarají o otevření i velmi tvrdé půdy a přeříznutí rostlinných zbytků. Osivo se tak dostává do čistého lůžka. Pro výživu rostlin na počátku vegetace systémem přihnojování slouží další varianta, takzvané přihnojovací FERTI coultery, které se uplatní nejen při setí obilovin, ale i u dalších plodin, kde je výhodné přihnojení mezi vysévané řádky.

Dvoudiskové secí botky ukládají osivo do identické výsevní hloubky v celé šířce stroje a dokonale kopírují terénní nerovnosti v podélném i příčném směru díky osvědčenému zavěšení secích botek na duálním paralelogramu.
Dvoudiskové secí botky ukládají osivo do identické výsevní hloubky v celé šířce stroje a dokonale kopírují terénní nerovnosti v podélném i příčném směru díky osvědčenému zavěšení secích botek na duálním paralelogramu.

Osvědčená konstrukce výsevního ústrojí a secí lišty vychází z řady secích strojů BEDNAR OMEGA. BEDNAR EFECTA CE se vyrábí v meziřádkové vzdálenosti 12,5 cm nebo 16,7 cm. Dvoudiskové secí botky ukládají osivo do identické výsevní hloubky v celé šířce stroje a dokonale kopírují terénní nerovnosti v podélném i příčném směru díky osvědčenému zavěšení secích botek na duálním paralelogramu. Aby byl výsev a kopírování v takto velké pracovní šířce ještě přesnější a účinnější, paralelogram se nachází na jednotlivých sekcích secí lišty zavěšené na boční rámy (volitelná výbava). Rovnoměrnou distribuci osiva zajišťují čtyři výsevní ústrojí a dělicí hlavy s možností sekční kontroly (vypínání a zapínání stroje na souvratích) po každých třech metrech záběru. Každá rozdělovací hlava má svůj průtokový senzor, který hlídá průtok osiva (lze nastavit citlivost). Obsluha je tak okamžitě informována, která botka se ucpala.

Secí stroj BEDNAR EFECTA CE 12000 představený u Kutné Hory disponoval kypřiči stop (s disky) mezi nápravami traktoru a secím strojem. Kypřiče stop přicházejí vhod při práci na půdách citlivých na zhutnění a při práci v menší pracovní hloubce. Nakypří půdu zhutněnou koly traktory.

Pásové jednotky BEDNAR FLOATRAX jsou osazeny pásy amerického výrobce Contitech. Pásové jednotky jsou přímo zkonstruované speciálně pro tento secí stroj BEDNAR EFECTA CE 12000.
Pásové jednotky BEDNAR FLOATRAX jsou osazeny pásy amerického výrobce Contitech. Pásové jednotky jsou přímo zkonstruované speciálně pro tento secí stroj BEDNAR EFECTA CE 12000.

Nový secí stroj BEDNAR EFECTA CE 12000 využívá elektrohydraulické ovládání, jež přináší možnost používat ISOBUS ovládací terminál, kde je možné nastavovat nejrůznější parametry přímo z kabiny traktoru. Nově firma Bednar FMT využívá software pro ovládání secího stroje, který si sama vyvíjí. Bude tak možné rychleji reagovat na případné problémy. Vlastní software získají i secí stroje BEDNAR OMEGA.

Nově je secí stroj BEDNAR EFECTA CE 12000 osazen kamerovým systémem. Kamery se nachází v zadní části stroje a v každém zásobníku. V případě potřeby i na výsevní jednotce ALFA.

Secí stroj BEDNAR EFECTA CE 12000 je k dispozici s centrálním podvozkem s velkými flotačními pneumatikami nebo pásovými jednotkami. Pásové jednotky jsou osazeny pásy Contitech a jsou zkonstruované speciálně pro tento stroj. Podle zástupců výrobce se pásový podvozek na poli chová bez problémů a ani při zatáčení na souvrati nehrne hlínu a netvoří hluboké koleje.