Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

Silážní plachty pokryly střechy a vaky pomohly s úklidem. Zemědělci se složili na materiální pomoc

Zveřejněno: 29. 6. 2021

Příslušníci záchranných složek neúnavně pracují na odklízení sutin a nepořádku v obcích na jižní Moravě, které ve čtvrtek večer zasáhlo ničivé tornádo. Asociace soukromých zemědělců se rozhodla ve spolupráci s olomouckým závodem firmy Juta a.s. zorganizovat rychlou pomoc.

Nakládka materiální pomoci v olomouckém závodě Juta. Zdroj foto – Milan Jedlička

Zemědělci z celé republiky reagují na ničivé následky po tornádu, které tragicky zasáhlo několik jihomoravských obcí. Po ničivém živlu jsou nejvíce zasažené obce Hrušky, Lužice, Moravská Nová Ves či Mikulčice a hodonínský Pánov. Nadále v nich operuje 1200 hasičů, přes 300 policistů a 350 kusů těžké techniky.

Poškozených nebo úplně zničených je 1200 domů, minimálně sedmdesát už statici určili k demolici. Po čtvrtečním tornádu hasiči ze zasažených místo odvezli už 50 až 100 tisíc kubíků suti.

Nedostatek stavebního materiálu

V lokalitě Břeclavska a okolí jsou zcela vyprodány a stále chybí plachty potřebné k zakrytí poškozených nebo zcela chybějících střech a provizorních krovů. Podle šéfa krajských hasičů Jiřího Pelikána dnes všechny objekty, u nichž je to možné, budou v řádech hodin provizorně zakryté.

K úklidu nepořádku poslouží velkoobjemové vaky. Zdroj foto – Milan Jedlička
K úklidu nepořádku poslouží velkoobjemové vaky. Zdroj foto – Milan Jedlička

Na pomoc se do oblasti sjeli hasiči z celé republiky. Pomáhají i dobrovolníci. Na materiální pomoc se složili také zemědělci. Pomoc nabízí finanční i materiální. Asociace soukromých zemědělců (ASZ) se rozhodla ve spolupráci s olomouckým závodem firmy Juta a.s. zorganizovat rychlou pomoc zasaženým obcím a místním zemědělcům.

V lokalitě Břeclavska a okolí jsou zcela vyprodány a stále chybí plachty potřebné k zakrytí poškozených nebo zcela chybějících střech a provizorních krovů. Plachty tak jistě přijdou vhod. Zdroj foto – Milan Jedlička
V lokalitě Břeclavska a okolí jsou zcela vyprodány a stále chybí plachty potřebné k zakrytí poškozených nebo zcela chybějících střech a provizorních krovů. Plachty tak jistě přijdou vhod. Zdroj foto – Milan Jedlička

Už během pátečního rána vedení firmy Juta s několika členy ASZ zjišťovali, jaká forma pomoci bude nejvhodnější. Ještě dopoledne se vypravili dodávkou na cestu z Olomouce do postižené oblasti vybaveni především plachtami a velkoobjemovými vaky, motouzy, balenými vodami a dalším potřebným materiálem. O víkendu se celá akce znovu opakovala.

Redakce Agroportal24h.cz se měla možnost účastnit nedělní podvečerní dodávky pomoci do nejvíce zasažené obce - Moravské Nové Vsi. Náklad byl složen ze silážních plachet, vaků a fólií. Dovezena byla také výkonná elektrocentrála.

Bez proudu zůstávají v zasažené oblasti tisíce domácností, elektřinu zajišťují náhradní zdroje. Úplná obnova elektrické sítě potrvá ještě několik týdnů. Zapůjčená elektrocentrála tedy jistě přijde vhod.

V obcích je stále co odklízet. K úklidu tak dobře poslouží velkoobjemové vaky, které jsou všem k dispozici u kontejnerů na odpad.

Na pořízení materiální pomoci se finančně podíleli zemědělci z Asociace soukromých zemědělců a další zemědělské či soukromé subjekty. Jmenovitě pak soukromí zemědělci Jaromír Šeda z Helvíkovic, Pavel Krobot z Písařova, Roman Keklíček z Plotiště, Jiří Petr z Dobrušky, Roman Koutek z Olomouce, Gustav Koubek a Jakub Drong z Červené Vody. Dále pak z větších firem Vobosystém Uhlířské Janovice, Firma MAREK ZT Helvíkovice a Vika Kameničná či další zemědělské subjekty. Silážní plachty věnovala firma Agrokonzulta Žamberk, paní Hubálková a pan Beran zajistili rychlou pomoc s nakládkou. Pan Vojtěch Hubálek zapůjčil elektrocentrálu. Olomoucký závod Juty se postaral o velkoobjemové vaky, motouzy a zajistil dopravu výše uvedeného materiálu do Moravské Nové Vsi.

Libovolnou finanční částkou mohou nadále přispívat členové ASZ ČR, ale i jednotlivé regionální organizace, případně další zájemci na číslo účtu 6600002744/7940 pod variabilním symbolem 240621.

Co se týče kompenzací zejména pro poškozené zemědělce a potravináře, schválila včera vláda materiál z Ministerstva zemědělství, který vznikl na pomoc postiženým podnikatelům z jižní Moravy, a na nějž má být vyčleněno cca 1,5 mld. Kč. Mezi uznatelné náklady patří zejména škody na polích (tj. veškeré porosty zemědělských plodin), trvalých kulturách (včetně sadů a vinic), lesních porostech, krmivech a stelivech, zvířatech (včetně včel a rybích obsádkách), hospodářských stavbách, mechanizaci, technologii a zařízeních. Cílem opatření je co nejrychleji podpořit dotčené zemědělské podnikatele, včetně výrobců potravin a krmiv, stejně jako dotčené lesní a vodní hospodáře, a to až do výše 100 % prokázaných škod.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Milan Jedlička

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.