Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 23.4. – svátek slaví Vojtěch

Sklízecí mlátička Claas Tucano v novém kabátě

Aktualizováno: 2. 12. 2016

Nové kombajny Claas Tucano obsahují hned několik prvků z řady Lexion, a také se podobají konstrukčně a vizuálně této řadě. Špičkový model má hybridní technologii – top model Tucano 570 Hybrid - je spojen s přechodem na hybridní technologie.

Claas

Nové Tucano je k dispozici ve třech řadách: řada 500 APS Hybrid, 400 APS a 300 s tradičním mlátícím systémem.APS - Accelerated Pre Separation - mlátící systém pracuje s šířkou válce 1580 mm a 1320 mm a průměrem 450 mm. V Lexionu Hybrid jsou namontovány dva rotory, ale nové Tucano Hybrid bude mít jen jeden rotor o průměru 570 mm. Rychlost mlácení systému APS může být nastavena nezávisle na rychlosti separace, tím je umožněno, aby se hybridní mlátička přizpůsobila měnícím se podmínkám sklizně. Rotor lze plynule nastavit na 480 - 920 ot/min. Tato funkce se ovládá pomocí systému CEBIS, což je elektronický informační systém. Během několika vteřin může řidič ovlivnit kvalitu slámy a mnoho dalšího.

Podoba nejen v designuCo se týče designu, pohodlí či ovládání, základem sloužil model Lexion. Novou sérii Tucano odlišíme od staré verze hned na první pohled, a to, že výložník je položen stejně jako tomu je u modelů Lexion. Tím bylo docíleno rychlejšího vyprazdňování zásobníku, a to až o 30 %, respektive 105 l/s. Zásobník na zrno pojme až 9000 litrů a vyprázdní se za méně než dvě minuty.Obsluha nové mlátičky může nyní sledovat kvalitu a hladinu materiálu v zásobníku na zrna prostřednictvím velkého širšího středového okna vně kabiny. Stejně jako u modelů Lexion se nyní může víko od zásobníku ovládat otevírat/zavírat elektronickým spínačem v loketní opěrce.Další nová funkce je v systému CEBIS - automatické nastavení plodin (z výroby je naprogramován na více než 35 plodin).

Moderní technologie motoruVšechny nové modely jsou vybaveny motory Mercedes-Benz - Stage IV, SCR, EGR.Nové Tucano se dočkalo o 30 % větší trakce. Pohon všech čtyř kol se zapíná pouhým stisknutím tlačítka.Tucano lze vybavit širokou škálou předních lišt, jako jsou standardní lišty, nové Cerio a Vario, Flex - pro sklizeň sójových bobů a hrachu, SUNSPEED - pro sklizeň slunečnice a pro sklizeň kukuřice Conspeed a Conspeed Linear.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Claas

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.