Víceúčelové rotační plečky GST BIOSTAR. Nástroj na celoplošnou mechanickou kultivaci
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

SOUFFLET AGRO & Sky Agriculture: spojení agronomie a špičkových strojů

Zveřejněno: 6. 4. 2020

Společnost SOUFFLET AGRO a.s. je českým zemědělcům dlouhodobě známá jako spolehlivý partner v oblasti výkupu komodit, poradenství, dodávek osiv, hnojiv či chemie. SOUFFLET AGRO rozšířilo od srpna 2018 oblast působení také o nabídku secích strojů francouzského výrobce Sky Agriculture.

Maxi Drill – secí stroj určený pro setí do jakkoliv zpracované půdy

Firma je dceřinou společností francouzské skupiny Sulky Burel, kterou zemědělci znají jako výrobce kvalitních rozmetadel průmyslových hnojiv a secích strojů. V roce 2013 založila společnost Sulky ve spolupráci s francouzskými farmáři novou značku Sky Agriculture vedenou Davidem Guyem – zemědělcem, agronomem a inženýrem zároveň. Spolupráce se společností SOUFFLET AGRO navazuje na dlouholetý mezinárodní projekt věnovaný trvale udržitelnému zemědělství pod názvem SOILTEQ (www.soilteq.eu), ve kterém jsou secí stroje Sky Agriculture bezesporu ideálním řešením.

Easy Drill a Maxi Drill

Na českém trhu můžeme vybírat ze dvou secích strojů – Easy Drill a Maxi Drill z nové SERIE 20.Easy Drill vychází z více než 40letého výzkumu a vývoje. Jedná se o stroj primárně určený do technologie NO-TILL, tj. setí do nezpracované půdy jako je strniště, meziplodina, případně minimálně zpracovaná půda. Tandemový systém uložení secích botek je charakteristický svou přesností ukládání osiva. Skládá se z předního kopírovacího kola, disku, jednodílné tvarované botky, která byla speciálně vyvinuta pro tento stroj, a zadního zavíracího kola. Disk prořízne půdu, secí botka drážku pro osivo vyčistí a následně osivo uloží do půdy a zadní zavírací kolo nakonec tuto drážku uzavře. Maximální přítlak na botku může být až 250 kg, což oceníme zvláště při setí přímo do strniště. Tento přítlak lze v závislosti na půdních podmínkách přenášet buď na přední přítlačná kola (za vlhkých podmínek), nebo zadní zavírací kola (za suchých podmínek).

Easy Drill – secí stroj primárně určený do technologie NO-TILL, tj. setí do nezpracované půdy jako je strniště, meziplodina, případně minimálně zpracovaná půda
Easy Drill – secí stroj primárně určený do technologie NO-TILL, tj. setí do nezpracované půdy jako je strniště, meziplodina, případně minimálně zpracovaná půda

Naproti tomu je v nabídce také model Maxi Drill, secí stroj určený pro setí do jakkoliv zpracované půdy. Je tedy vhodný k setí po orbě, hloubkovém kypření, podmítce, ale také přímo do strniště nebo meziplodiny. A co je hlavním rozdílem mezi stroji? Maxi Drill je vybaven diskovou přípravou a dokáže si tak půdu před setím sám připravit. Splňuje požadavky pro používání v technologii MINI-TILL. Výsevní jednotka – Cultidisc, tvořena diskem a secí botkou, je uchycena na pružné slupici zajišťující neustálý kontakt s půdou. Mezi 1. a 2. řadou Cultidisku je vzdálenost 56 cm, což je nejvíce na trhu. Díky tomu je Maxi Drill schopný pracovat v extrémních podmínkách jako je mokro nebo velké množství posklizňových zbytků.

Řada strojů SERIE 20

Nejnovější řada strojů – SERIE 20 byla představena na veletrhu Agritechnica v Hannoveru na podzim roku 2019 a přináší mnoho výhod. Nově je možnost mít stroje vybaveny až 4komorovým zásobníkem, díky kterému můžou být vysévány 4 produkty ve 4 různých dávkách a uloženy do 2 hloubek setí ve všech řádcích. Toho lze využít mimo klasického setí s přihnojením například při zakládání porostu luskoobilných směsí, zakládání TTP, setí hlavní a podpůrné/krycí plodiny, setí hlavní plodiny s podsevem apod. Díky více zásobníkům nastavíte přesně cílenou dávku na hektar pro každý produkt a zajistíte plynulé rozmístění po celém pozemku bez rizika separace. Všechny tyto zásobníky jsou řízeny jedním terminálem ISOBUS QUARTZ 800 z pohodlí kabiny traktoru.

Terminál QUARTZ 800 může být vybaven elektronicky ovládanou distribuční hlavou – systémem E-Drive. Díky tomu může obsluha traktoru nastavit z pohodlí kabiny řádky, které budou otevřeny/zavřeny podle potřeby. Využití tohoto systému je vhodné při střídavém setí (např. řádek ječmene, řádek máku), nebo při nastavení různých kombinací řádků. Současně lze tímto systémem ovládat z kabiny pozice kolejových řádků pro postřikovač. Stačí nastavit záběr postřikovače, rozchod kol a šířku pneumatik. Systém na základě těchto informací vyhodnotí, které botky budou uzavírány. Toto nastavení si systém hlídá, i když se pozice pro kolejové řádky při práci mění. Mimo tyto novinky disponují oba modely strojů Sky Agriculture uživatelsky ověřenými výhodami, jako je například jednoduchá a rychlá kalibrace bez výměny válečků, snadný přístup ke všem důležitým částem stroje (zásobník, distribuční hlavy, dávkovací mechanizmus apod.) nebo možnost po ukončení práce jednoduše vyprázdnit zásobníky do velkoobjemového vaku. Tyto výhody řadí oba modely strojů Sky Agriculture mezi elitu v kategorii secích strojů.

Pro více informací kontaktuje Ondřeje Vránu, technického specialistu pro stroje Sky Agriculture na telefonu 722 071 784, nebo prostřednictvím e-mailu: ovrana@soufflet.com.

Autor: SOUFFLET AGRO
Foto: SOUFFLET AGRO

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.