50 let Kubota v Evropě. Akční nabídka modelů řad M5 a M5N.
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Specialista do alpské krajiny přichází s novinkami. Jednu z nich Lindner použije u všech traktorů

Zveřejněno: 16. 7. 2019

I když je u nás rakouský výrobce Lindner známý především díky svým traktorům Lintrac s unikátní koncepcí, zemědělci hospodařící v Alpách však často sahají také po jeho druhém vyráběném produktu – po speciálním nosiči nářadí. Nová generace tohoto typu stroje se představila na rakouském veletrhu Messe Wieselburg.

Unitrac 92 P5 je prvním vozidlem Lindner, které splňuje emisní normy Stage V.

Název má Unitrac 92 P5 a je první svého druhu na trhu, který je osazen motorem Perkins plnicí emisní normu Stage V. Nahrazuje tak svého předchůdce, model Unitrac 92 EP.

Nový a především úsporný čtyřválcový motor se vstřikováním common-rail má zdvihový objem 3,6 litrů a výkon 102 koní (74,4 kW). Kromě toho má motor velký točivý moment. Vysoký točivý moment 430 Nm při 1500 otáčkách za minutu je důležitý pro nájezd na strmé svahy. Motor je spojen s převodovkou, která nabízí 16 převodových stupňů vpřed a stejný počet vzad. Stroj na silnici vyvine rychlost 40 km/h, k dispozici je i převodovka pro rychlost 50 km/h.

Další zajímavostí je podvozek nosiče. Ten má všechna čtyři kola řízená, má nezávislé zavěšení a hydraulické odpružení s možností regulace. Ve strmém terénu také přijde vhod nízká hmotnost 3 450 kg. Unitrac 92 P5 je vybaven novou kabinou Panorama Comfort, která má více komfortních funkcí a moderní osvětlení. Kabina je naklápěcí. Na přání je možné kabinu vybavit automatickou klimatizací.

Standardně je ve výbavě dvoustupňový vývodový hřídele s otáčkami 540/1000. Hydraulický výkon je na úrovni 85 litrů za minutu s maximálním tlakem 185 bar.

Jak je z informací výše patrné, stroj je již z výroby zkonstruován tak, aby zvládl bezpečnou jízdu v kopcovitém terénu. Na traktor, respektive nosič nářadí, lze namontovat různé nástavby (korba, senážní apod.) a agregovat například žací stroje.

Dalším strojem z produkce Lindneru, který plní novou emisní normu Stage V, je traktor Lintrac 130, který se poprvé představí na zemědělském veletrhu Agritechnica 2019 v Hannoveru. Do roku 2021 chce Lindner všechny své výrobky vylepšit tak, aby plnily emisní normu Stage V.

Tyrolská rodinná firma Lindner vyrábí každoročně 1 200 traktorů a nosičů, které označuje Geotrac, Lintrac a Unitrac. Technika je především určena do alpského horského zemědělství a do komunálního sektoru. Lindner zaměstnává 232 lidí a 55 % produkce se exportuje do zahraničí.

Ve finančním roce 2018/2019 (k 31. březnu) zvýšil Lindner tržby o téměř čtyři procenta na 79 milionů eur. Klíčovým produktem je traktor Lintrac 110. Poptávka je podle výrobce stále dobrá, týdně vyrobí devět Litraců. Výrobce též zaznamenává směřující trend k všestrannějším a výkonnějším strojům s vyspělou elektronikou, proto Lindner nabízí svůj systém TracLink.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Lindner

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.