Víceúčelové rotační plečky GST BIOSTAR. Nástroj na celoplošnou mechanickou kultivaci
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Speciální odvíječ balíků Hustler dokáže při krmení ušetřit jednu hodinu

Zveřejněno: 19. 5. 2020

Mladý chovatel Paul Besnier mléčného plemene koz si pořídil svůj první odvíječ balíků Hustler SL300X (LM105) v květnu roku 2019. Podle majitele je tento stroj dokonalý a dokáže mu ušetřit jednu hodinu denně.

Hustler SL300X (LM105)

Mléčná farma Paula Besniera se nachází v Bretani, v severozápadní Francii. Tento region, obklopený Atlantickým oceánem a Severním mořem, těží z mírného podnebí a je po celý rok bohatý na srážky. Zde Paul provozuje svou vlastní kozí mléčnou farmu. 260 koz vyprodukuje během jednoho roku kolem 260 000 litrů mléka. Mléčné kozy nejsou v Bretani běžné. Spíše je to oblast, v níž dominuje výkrm prasat a chov krav. Hlavní část obdělávané půdy se používá k pěstování cukrové řepy a jiných plodin.

Paul každoročně potřebuje 300 kulatých balíků sena. K manipulaci se senem dříve využíval obyčejné vidle. Pak si ale pořídil odvíječ balíků Hustler. Protože jeho stáj je nízká, hledal Paul kompaktní, lehký odvíječ balíků bez nakládacího ramene. Vybral model Hustler SL300X (LM105), protože je malý a lehký a má integrovaný nakládací systém, který umožňuje Paulovi nakládat balík bez pomoci jiného traktoru. Podle slov majitele je Hustler velmi nenáročný na údržbu (pouze 4 maznice), je též jednoduchý, univerzální a praktický.

Odvíječ Hustler LM10 s řetězovými pohony je velmi vhodný pro začínající chovatelem. Nízká hmotnost a kompaktní velikost umožňují provoz s malými traktory nebo kompaktními nakladači. Agregovat ho lze do zadního tříbodového závěsu traktoru (nebo i do předního závěsu). Provozovatel s ním dokáže krmit dobytek kulatými balíky siláže, kukuřice, krmné řepy apod.

Jak takový odvíječ balíků pracuje?

Autor: Věra Hejhálková, DiS.1)
Foto: Hustler

1) z podkladů Hustler

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.