Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 27.4. – svátek slaví Jaroslav

Stroje GIANT jsou připraveny kvalitně pracovat i během zimy

Zveřejněno: 21. 11. 2020

Teploty začínají klesat, a tak začíná příprava na zimní provoz strojů. Stroje GIANT lze používat celoročně, o to víc je jejich příprava na zimní provoz důležitější. Specialisté na stroje GIANT v tomto článku poskytnou praktické tipy, pokud jde o přípravu stroje na zimu a provádění typických zimních prací, jako je odklízení sněhu a ledu.

Zatímco rypadlo při teplotách pod nulou stojí, u stroje GIANT tomu tak být nemusí

Příprava stroje GIANT

„Dobrá příprava je velmi důležitá,“ říká Urs Maeder, technický specialista společnosti Leiser AG ve Švýcarsku a dodal: „Doporučujeme našim zákazníkům, aby si před zahájením zimní sezóny nechali u svého stroje GIANT provést předsezónní kontrolu. Na stroji kontrolujeme všechny důležité body a zajišťujeme, aby fungoval správně i v zimním období. Zkontrolovat je potřeba zejména chladicí kapalinu a olej - zda odolávají zimním teplotám“. Stroje TOBROCO-GIANT na český trh dodává společnost Vitaltech.

S vhodným strojem od společnosti GIANT, který je vybaven sněhovou radlicí a sypačem soli, mohou uživatelé tyto úkoly provádět jak na svém pozemku, tak formou služeb pro ostatní zákazníky
S vhodným strojem od společnosti GIANT, který je vybaven sněhovou radlicí a sypačem soli, mohou uživatelé tyto úkoly provádět jak na svém pozemku, tak formou služeb pro ostatní zákazníky

Uživatelé také mohou sami přijmout nezbytná opatření k ochraně stroje proti agresivní posypové soli. Důležité součásti stroje lze před ní ochránit správným mazáním. Kromě toho může být povrch karoserie stroje GIANT ošetřen ochranným voskem, aby sůl nepoškodila barvy a rám. Uživatelé by však měli dbát i na správný výběr nafty a volit typ vhodný pro provoz při velmi nízkých teplotách. V oblastech s vyšší nadmořskou výškou nebo při velkém množství sněhu je rozumné mít k dispozici i sněhové řetězy. Takto se vyhnete uváznutí ve sněhu.

Správné příslušenství a jeho možnosti

Zatímco rypadlo při teplotách pod nulou stojí, u stroje GIANT tomu tak být nemusí. Díky investicím do příslušenství, jako je sněhová radlice, rozmetadlo soli nebo zametač, může GIANT provádět zimní údržbu efektivně a ekonomicky. TOBROCO-GIANT vyrábí širokou škálu příslušenství vhodného pro provoz v zimě.

Uživatelé také mohou sami přijmout nezbytná opatření k ochraně stroje proti agresivní posypové soli
Uživatelé také mohou sami přijmout nezbytná opatření k ochraně stroje proti agresivní posypové soli

V zemích jako je Německo je zimní údržba povinná. Ať už jde o místní samosprávu, soukromou společnost či osobu, ignorovat daná pravidla nemůže žádný z nich. Některé obce provádějí zimní údržbu samy. Jiné obce, ale mnohdy i soukromé firmy, zadávají zimní údržbu svých silnic, chodníků a parkovišť externím dodavatelům služeb.

„S vhodným strojem od společnosti GIANT, který je vybaven sněhovou radlicí a sypačem soli, mohou uživatelé tyto úkoly provádět jak na svém pozemku, tak formou služeb pro ostatní zákazníky," uvádí Tobias Eisele a dodává: „Protože GIANT je od prvopočátku nosičem příslušenství, je připojení správného nástroje snadné. Sněhová radlice se dá snadno připojit pomocí hydraulické rychlospojky. V závislosti na modelu lze rozmetadlo soli také připojit a ovládat hydraulicky nebo elektricky.“

Aby byl váš GIANT v zimním období v dobrém stavu, je rozumné po práci stroj opláchnout studenou vodou
Aby byl váš GIANT v zimním období v dobrém stavu, je rozumné po práci stroj opláchnout studenou vodou

Luuk van Kessel, produktový manažer ve společnosti TOBROCO-GIANT: „Kromě správného výběru daného příslušenství je důležité při nákupu zvážit výbavu stroje. Myslete na vytápění kabiny nebo předehřev motoru, ale také na dostatečné LED osvětlení a světlou výšku stroje GIANT.“

Mnoho strojů GIANT, od modelu G1500 až po G5000, může být dodáno s uzavřenou kabinou, která je standardně vybavena topením. Díky tomu jsou stroje obecně vhodné pro použití i při teplotách hluboko pod bodem mrazu. Elektrický předehřev motoru zajišťuje, že se chladicí kapalina ohřeje již před jeho spuštěním, díky čemuž má motor ihned správnou teplotu.

Stroje GIANT s kabinou jsou standardně vybaveny pěti pracovními světly. Dvě z nich se nacházejí v přední části kabiny, dvě v zadní části kabiny a jedno na zvedacím rameni. Pro mimořádně dobrou viditelnost ve tmě jsou tato pracovní světla k dispozici také v LED provedení. Aby byl GIANT dobře viditelný, možností je montáž dvou LED majáků na kabinu nebo bezpečnostní střechu.

Bezpečí při práci

Kompaktní kolové nakladače GIANT disponují bezúdržbovou kloubovou koncepcí. Díky tomu jsou ideálními stroji pro práci v oblastech s omezeným prostorem, jako jsou pěší zóny, cyklostezky nebo chodníky a těsná parkoviště. Stroje jsou tak úzké, že nezasahují do okolního provozu ani v těch nejomezenějších prostorech. Díky použití úzkých sloupků kabiny je zachován optimální výhled do okolí, díky kterému se obsluha snadno vyhne například okolo zaparkovaným autům.

Za účelem bezpečné manévrovatelnosti i na kluzkých komunikacích zajišťuje provoz všech kol strojů GIANT hydrostatický pohon
Za účelem bezpečné manévrovatelnosti i na kluzkých komunikacích zajišťuje provoz všech kol strojů GIANT hydrostatický pohon

Kolové nakladače GIANT od 3,5 do 5,5 tuny se ideálně uplatní na velkých náměstích či parkovištích supermarketů, u distribučních center a na venkovských silnicích. Modely G3500 a G5000 jsou navrženy pro spolehlivý přesun těžkých břemen z bodu A do bodu B. Díky vysoké tažné a zdvihací síle jde o perfektní stroje pro náročné zimní práce. Snadno odhrnují sníh a led mimo silnici.

Za účelem bezpečné manévrovatelnosti i na kluzkých komunikacích zajišťuje provoz všech kol strojů GIANT hydrostatický pohon. V sortimentu GIANT jsou k dispozici také modely se stoprocentní přepínatelnou uzávěrkou diferenciálu na obou nápravách. Pokud jedno z kol narazí na kluzký povrch vozovky, zůstane stroj bezpečně na silnici.

Předpisy pro jednotlivé země

V Německu je povinností každého majitele veřejně přístupného pozemku, jako jsou například autobusové zastávky, školní dvory či parkoviště, zajistit zimní údržbu. K tomu určené stroje jsou v pohotovosti preventivně už od října až do dubna.

Jak při práci na veřejných komunikacích, tak při jejich užívání, musí být stroj vybaven homologací pro jízdu na silnici. Stroj je opatřen světly, bočními zrcátky a držákem poznávací značky. V každé zemi platí jiná pravidla, a je tedy důležité, aby byl provozovatel stroje řádně informován místním prodejcem strojů GIANT o jejich znění. Lokální obchodníci jsou o místních zákonech či předpisech informování.

Činnosti po zimní údržbě

Aby byl váš GIANT v zimním období v dobrém stavu, je rozumné po práci stroj opláchnout studenou vodou. Nepoužívejte k tomu vysokotlaký čistič, pokud jste na stroj nanesli ochranný voskový povlak. Po skončení zimy je nejlepší celý stroj umýt a vodou tekoucí seshora dolů odstranit veškerou sůl. To zabrání poškození barvy, rámu nebo elektřiny solí.