Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Švédský Trelleborg kupuje Mitas

Aktualizováno: 2. 12. 2016

Společnost Trelleborg podepsala dohodu o akvizici společnosti ČGS Holding a.s., která patří mezi přední dodavatele pneumatik pro zemědělské stroje, speciálních pneumatik a rovněž průmyslových polymerových řešení. Celková hotovostní hodnota transakce činí 10,9 miliard SEK (Švédská koruna), na „cash a debt-free“ bázi. Společnost ČGS Holding sídlí v České republice a za poslední dvanáctiměsíční období končící k 30. červnu 2015 generovala obrat ve výši zhruba 5 525 miliard SEK, s odpovídajícím ziskem před úroky a zdaněním (EBIT) ve výši 16 %.

Trelleborg

Tato obchodní transakce podléhá souhlasu příslušných orgánů o ochraně hospodářské soutěže a její uzavření se očekává v první polovině roku 2016.

„Jsem nesmírně hrdý, že mohu oznámit tuto skvělou akvizici, která představuje významné a atraktivní doplnění naší stávající obchodní činnosti. Společnost ČGS Holding, jež vykazuje skvělé výsledky a kvalitu v oblasti výroby pneumatik pro zemědělské stroje, speciálních pneumatik a rovněž průmyslových polymerových řešení, bude hodnotnou posilou pro společnost Trelleborg, která již teď stojí na přední příčce v řadě průmyslových odvětví,“ uvádí Peter Nilsson, prezident a CEO společnosti Trelleborg.

„Společnost Trelleborg je důvěryhodným strategickým partnerem, který má komplexní vizi rozvoje holdingu ČGS. Jsme si jisti, že gumárenská výroba realizovaná ve společnostech Mitas, Rubena a Savatech bude svěřena do správných rukou,“ říká Věra Bechyňová, mluvčí ČGS Holding.

Akvizicí holdingu ČGS a její dceřiné společnosti Mitas se Trelleborg etabluje jako celosvětový lídr v oblasti pneumatik pro zemědělské stroje a posílí svou vedoucí pozici v oblasti průmyslových pneumatik. Společnost Trelleborg v důsledku akvizice téměř zdvojnásobí své příjmy, rozšíří geografickou působnost a obohatí své portfolio pneumatik o další položky. Mitas vykazuje skvělé výsledky bez ohledu na aktuální pokles na zemědělském trhu. Akvizice dalších obchodních jednotek ČGS Holding zaměřených na průmyslová polymerová řešení navíc posílí vedoucí postavení společnosti Trelleborg v některých stávajících obchodních oblastech Skupiny. 

ČGS Holding zastává na trhu významnou pozici díky své vysoce konkurenceschopné výrobě ve střední a východní Evropě, v USA a Mexiku. Akvizice této společnosti rozšíří naše schopnosti, je strategicky výhodným krokem a očekává se, že bude generovat významné synergie. Plánujeme, že nové obchodní jednotky budeme postupně integrovat do stávajících pěti obchodních oblastí společnosti Trelleborg. Kupní cenu považujeme vzhledem k významnému synergickému potenciálu a k očekávanému obratu na zemědělském trhu za atraktivní,“ uzavírá Peter Nilsson.

Klíčová fakta o holdingu ČGS 

ČGS Holding je předním dodavatelem speciálních pneumatik a průmyslových polymerových řešení. Společnost, která má sídlo v České republice, zaměstnává přibližně 6 500 lidí a provozuje 13 závodů, z nichž 11 se nachází ve střední a východní Evropě, jeden v USA a jeden v Mexiku. 

Holding zahrnuje tři hlavní společnosti: Mitas, Rubena a Savatech. Mitas, která tvoří přibližně dvě třetiny obratu holdingu ČGS, je dodavatelem významných značek speciálních pneumatik pro střední třídu strojů a má skvělé jméno také v oblasti pneumatik pro zemědělskou mechanizaci. Nabídku speciálních pneumatik doplňují polymerová řešení od společností Rubena a Savatech, které vyvíjejí a vyrábějí široké spektrum průmyslových polymerových produktů, včetně polymerového těsnění, polymerových těsnicích profilů, speciálních dopravních pásů a výrobků z umělých tkanin.

Shrnutí dodatečných finančních informací

Předběžný konsolidovaný obrat společností Trelleborg a ČGS Holding za 12měsíční období končící 30. červnem 2015 činil zhruba 30 miliard SEK. Sloučené společnosti budou mít zhruba 23 000 zaměstnanců. 

Autor: Trelleborg
Foto: Trelleborg

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.