TECHAGRO (7.–11. 4. 2024). Mezinárodní veletrh zemědělské techniky
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Systém pro regulaci tlaku v pneumatikách lze nyní propojit se systém pro automatické nastavení traktoru. Dosáhne se tím ještě větší efektivity

Zveřejněno: 1. 10. 2020

Firma Claas inovovala systém pro úpravu tlaku v pneumatikách CTIC a CTIC 2800 pro rok 2021. Systémy jsou nyní k dispozici již z výroby pro modelovou řadu traktorů Axion 900 a lze je dodatečně namontovat i na traktory Arion 500 a Arion 600 a také na traktory Axion 800 a Axion 900. Ovládání je nyní možné přes terminály ISOBUS, a tedy také přes integrovaný dotykový terminál CEBIS.

Systém pro regulaci tlaku v pneumatikách CTIC a CTIC 2800

Ovládání systému se provádí pomocí dotykového terminálu CEBIS nebo univerzálních terminálů ISOBUS, jako je Claas S10 nebo nový Claas CEMIS 700. Pokud je odpovídajícím způsobem systém naprogramován, je možné přepínat mezi polem, loukou a silnicí stisknutím tlačítka na loketní opěrce nebo na ovládací páce CMOTION. U tažených strojů, jako jsou tažené polní postřikovače, a u přívěsů či návěsů je nyní k dispozici integrovaná regulace tlaku v pneumatikách, která rovnoměrně ovládá všechny nápravy a kola.

Velké traktory řady Axion 800 a Axion 900 s CEMOS mohou integrovat systém CTIC přímo do CEMOS. CEMOS pro traktory je systém, který automaticky nastavuje traktor a nářadí pro co nejefektivnější práci. Systém je založený na dialogu s obsluhou, kterou krok za krokem vede k optimálnímu nastavení. Skládá se ze tří základních kroků – Nastavení na farmě, Nastavení na začátku práce na poli a Optimalizace během práce. Propojením obou systémů se dosáhne inteligentního dynamického nastavení tlaku v pneumatikách na základě interakce s údaji zaznamenanými senzory traktor. Díky tomu se sníží prokluz kol, škodlivé účinky na půdu a sníží se i spotřeba paliva a zároveň se zvýší výkonnost.

Nejvýkonnější systém CTIC 2800 nabídne průtok vzduchu až 2 800 l/min. U pneumatik (600/70 R28 a 710/70 R38) je čas pouze 1 minuta a 20 sekund, který je zapotřebí k vytvoření tlaku od 0,8 do 1,8 baru. Jednotlivé hodnoty tlaku lze ukládat do paměti. U systému CTIC 2800 se montuje výkonný kompresor přímo na traktor.

Systémy pro regulaci tlaku v pneumatikách CTIC jsou nyní k dispozici již z výroby u velkých traktorů řady Axion 900 Stage V. Kromě toho lze novou generaci CTIC a CTIC 2800 dovybavit traktory řady Arion 500, Arion 600, Axion 800 a Axion 900 bez ohledu na rok výroby.

Nová generace CTIC zůstává v souladu s předpisy o silničním provozu. Schválení TÜV nebo speciální homologace traktoru nejsou nutné. Vnější šířka traktoru s tímto systémem zůstává pod 3 metry.

Autor: Jakub Tutsch1)
Foto: Claas

1) z podkladů Claas

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.