Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

Chytřejší a efektivnější než kdy dříve. Přijíždí nový Claas Axion 900 Stage V

Zveřejněno: 28. 9. 2020

Výkon, účinnost a komfort – velká řada traktorů Axion 900 od společnosti Claas je od uvedení na trh v roce 2011 známá těmito třemi základními atributy. V souladu s emisní normou Stage V nyní kombinuje také systém CEMOS s továrně namontovaným systémem kontroly tlaku v pneumatikách CTIC. Síla spolu s inteligencí tak dostávají nový rozměr.

Nový Claas Axion 900 s motorem plnící emisní normu Stage V

Modely Axion 900 a Axion 900 Terra Trac používají osvědčený šestiválcový motor Cursor 9 o zdvihovém objemu 8,7 litru od společnosti FPT - plní emisní normu Stage V. Regulaci emisí zajišťuje systém SCRoF (SCR na filtru) se vstřikováním AdBlue a zvětšeným filtrem. Recirkulace výfukových plynů stále není nutná. Při 1 800 otáčkách za minutu poskytuje pohonná jednotka maximálně 325 až 445 koní, v závislosti na modelu. U osvědčeného konceptu nízkých otáček je maximální točivý moment 1 600 až 1 860 Nm k dispozici již při 1400 ot./min. Spolehlivá a efektivní plynulá převodovka CMATIC také zajišťuje, že plný točivý moment lze vyvolat při všech rychlostech – od 0,05 do 50 km/h. Maximální rychlosti 50 nebo 40 km/h lze dosáhnout s při úsporných 1 470 až 1 400 ot./min.

Maximální trakce s koly nebo pásy

Řada Axion 900 je od roku 2017 schopna pracovat s velmi širokými koly na zadní nápravě. Spolu s dlouhým rozvorem 3,15 metrů to vždy vedlo k vynikajícímu přenosu síly na zem. Přední a zadní náprava jsou standardně schváleny pro provoz s dvoumontáží. Novinkou je nyní možnost spolu s traktorem objednat systém pro regulaci tlaku v pneumatikách CTIC od Claas – montuje se přímo ve výrobním závodě. Pomocí pomocného kompresoru CTIC 2800 s přívodem vzduchu 2800 l/min lze rychle upravit vnitřní tlak v pneumatikách tak, aby vyhovoval traktoru a – je-li příslušně vybaven – taženému stroji. Systém je plně kompatibilní s ISOBUS, a proto je integrován do terminálu CEBIS.

Přehled modelů
Přehled modelů

V důsledku rozložení hmotnosti 50/50 a pohotovostní hmotnosti 12,5 t je dodatečné dotížení nutné pouze u tahově náročných prací. Během přepravních prací poskytuje Axion 900 vždy bezpečný zážitek z jízdy v jakémkoli terénu, a to i bez zátěže. Maximální přípustná hmotnost je 18 t.

Modelovou řadu s pěti kolovými traktory doplňují polopásové traktory Axion 930 Terra Trac a Axion 960 Terra Trac představené v roce 2018, které nyní také splňují emisní normu Stage V. Jako první plně odpružené polopásové velké traktory na světě spojily výhody celopásových a standardních kolových traktorů. Polopásové traktory se uplatní při tahově náročných prací, práci se secími stroji, ve spojení s překládacími vozy a v agregaci s aplikačními cisternami. I když je Axion vybaven nejširšími pásy o rozměrech 890 mm, nepřesahuje vnější šířku 3 metry.

Více inteligence a efektivity s CEMOS – poprvé s regulací tlaku v pneumatikách CTIC

Traktory řady Axion 900 mohou být volitelně vybaveny systémem CEMOS, který byl představen v roce 2018 a je rovněž volitelnou součástí řady Arion 500, Arion 600 a Axion 800. Systém je také k dispozici jako volitelná výbava pro všechny kolové traktory Axion 900 (CEBIS). CEMOS pro traktory je systém, který automaticky nastavuje traktor a nářadí pro co nejefektivnější práci. Systém je založený na dialogu s obsluhou, kterou krok za krokem vede k optimálnímu nastavení. Skládá se ze tří základních kroků – Nastavení na farmě, Nastavení na začátku práce na poli a Optimalizace během práce.

Kolové traktory Axion 900 jsou také prvními traktory, které kombinují CEMOS s továrním systémem CTIC. To umožňuje vůbec poprvé inteligentně a dynamicky upravit vnitřní tlak v pneumatikách během práce, v optimální koordinaci s ostatními parametry a v interakci s obsluhou. Díky tomu je CEMOS v současné době nejkomplexnějším a nejúčinnějším optimalizátorem procesů pro traktory.

Provozování systému CEMOS je hračka, zejména proto, že systém aktivně zkoumá možnosti zlepšení a předává návrhy obsluze. Obsluha může buď potvrdit návrhy, nebo nařídit CEMOS, aby prozkoumal alternativní možnosti optimalizace.

Standardní vybavení CEBIS zahrnuje 12palcový terminál s podporou ISOBUS s vysokým barevným kontrastem a ovládání pomocí otočného tlačítkového spínače nebo dotykové obrazovky. Terminál S10 umí pracovat s GPS PILOT, variabilní aplikační dávkou a systémem Section Control. Spolu s CEBIS lze na terminálu zobrazit až 6 kamer současně.

Vyšší komfort

Díky čtyřbodovému odpružení kabiny, volitelně aktivně odpruženému a odvětrávanému sedadlu řidiče a odpružené přední nápravě s 90mm zdvihem, nabízí Axion 900 nejvyšší úroveň pohodlí. Nový kožený balíček sestávající z koženého čalounění volantu, sedadla řidiče a loketní opěrky navozuje prémiovou atmosféru a zajišťuje zvýšenou pohodu, zejména při dlouhých pracovních dnech. Široké zakřivené zadní okno poskytuje řidiči vynikající výhled na připojené příslušenství. Zadní okno je volitelně k dispozici tónované nebo vyhřívané.

Se zdvihovou kapacitou 11 t vzadu a možností zvedání 5,0 nebo 6,5 t vpředu je Axion 900 nadále jedním z nejvýkonnějších ve své třídě. Standardně je k dispozici u hydrauliky traktoru průtok 150 l/min, na přání pak 220 l/min. V režimu Power Beyond je možné ještě rychlejší a přesnější nastavení průtoku podle požadavků přídavného zařízení.

Nový traktor byl představen v rámci on-line tiskové konference. O dalších novinkách budeme brzy informovat.

Autor: Jakub Tutsch1)
Foto: Claas

1) z podkladů Claas

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.