Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

Traktor ACO 460: Znovuzrození jihoafrické legendy

Zveřejněno: 26. 9. 2022

Justus Venter pomáhá jihoafrickým zemědělcům se zajištěním provozuschopnosti mechanizace. Nabízí modernizaci starších traktorů ACO, které se v Africe těší velké oblibě.

Traktor ACO 460.

Z důvodu uzavření původní továrny ACO Tractor Equipment byla řada traktorů ACO bez servisní podpory. Majitelé se však stále zdráhají tyto stroje vyřadit z provozu kvůli jejich legendárnímu výkonu na poli a nízkým nákladům na údržbu.

Justus Venter pomáhá jihoafrickým zemědělcům se zajištěním provozuschopnosti mechanizace. Nabízí speciální program přestavby traktorů ACO. Traktory pak odpovídají nejnovějším zemědělským normám a zároveň pomáhají snížit pořizovací náklady. „Otec Justuse Ventera vlastnil značku ACO od roku 2017 a měl k dispozici konstrukční plány velkých traktorů ACO z 90. let. Traktory se vyráběly na jihoafrické farmě Alpha Coetzera až do roku 1998, kdy společnost musela vyhlásit bankrot,“ uvádí stránka profi.

Společnost ACO Tractor Equipment byla založena v roce 1986 v Jihoafrické republice Alfem Coetzerem a jeho synem Koosem Coetzerem. Společnost svého času vyrobila třetí nejvýkonnější traktor na světě – ACO 600.

„Bylo pro nás důležité zvýšit výkon a komfort traktorů ACO, aniž bychom ztratili jejich odolnost v terénu nebo jiné jedinečné výhody. Dali jsme traktoru nový design, který umožní vyhovět potřebám moderního zemědělství. Náš technologický přístup vycházel z dnešních požadavků na precizní zemědělství a nejnovějších zemědělských norem,“ uvádí Justus Venter.

Každý modernizovaný traktor ACO 460 je vybaven novou kabinou.
Každý modernizovaný traktor ACO 460 je vybaven novou kabinou.

Traktory ACO 460 jsou modernizací původních modelů ACO. Využívají stejné hnací ústrojí, ale s nejnovějšími špičkovými řídicími systémy a hydraulickými komponenty, aby byl zajištěn vyšší výkon, funkčnost, schopnosti a spolehlivost. Přestavby se týkají původních modelů ACO 250, ACO 350 a ACO 460.

Každý traktor je vybaven novou kabinou. Kabina má vzduchové odpružení s tlumením vibrací. Je vybavena klimatizačním systémem, topením, zvukovou a tepelnou izolací, joystickem s loketní opěrkou a otočnou sedačkou. Každý traktor také dostane nový zavěs, větší pneumatiky, nový hydraulický systém, lepší osvětlení a novou řídicí jednotku. Různé provozní režimy traktoru lze volit pomocí tlačítek na ovládací páce. V režimu tempomatu software automaticky volí nejhospodárnější provozní stupeň na základě výkonu motoru. Traktory jsou také osazené systém automatického navádění a telemetrií.

Model traktoru ACO 460 je poháněn motorem ADE 443Ti – V10 Diesel Twin Turbo o výkonu 625 koní. Motor spolupracuje s Powershift převodovkou Twin Disc 2612.