Víceúčelové rotační plečky GST BIOSTAR. Nástroj na celoplošnou mechanickou kultivaci
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Třetí sezónu se sklízecí mlátičkou Gomselmaš Palesse na Pardubicku

Zveřejněno: 12. 9. 2018

Zemědělství stále více ovládají moderní technologie, které se uplatňují i ve sklizňové technice, takže roste jejich cena a složitost. Stále ale existuje možnost výběru druhých variant strojů, kterou zastupuje Gomselmaš s příznivým poměrem mezi cenou, kvalitou a výkonem.

Gomselmaš Palesse GS 12 při letošní sklizni.

Zemědělské a obchodní družstvo Agro Trade ve Starých Čívicích na Pardubicku už třetí sezónu používá ke sklizni úrody sklízecí mlátičku Gomselmaš Palesse GS 12 běloruské provenience. To už je vhodná doba bilancovat nad tím, jak se stroj dokázal osvědčit. Na otázky nám odpovídal předseda představenstva, pan Ing. Karel Švec a agronom, pan Jiří Festa.

I přes nelehký průběh počasí jsou s výsledky spokojeni

Zemědělské a obchodní družstvo Agro Trade bylo založeno v roce 1993. V minulosti hospodařilo na 1500 hektarech, do současnosti se výměra snížila na 850 hektarů. Rostlinnou výrobu zastupují hlavně obiloviny na 55 %, olejniny na 30 % a 15 % patří ostatním plodinám. „Od vzniku družstva jsme se zabývali různými činnostmi. Hlavní ale byla vždy rostlinná výroba, živočišnou jsme nikdy neměli. Dříve jsme prováděli kovovýrobu, prodávali a servisovali zemědělskou techniku, založili jsme i svobodné celní pásmo, největší v republice. V náplni máme nyní pronájem nemovitostí, což jsou haly, které pro svoji činnost nevyužíváme,“ zasvětil nás do činnosti družstva pan Švec.

Letošní sklizňová sezóna začala nezvykle brzy a po celou dobu ji provázelo velmi suché období. „Letos je to menší katastrofa. Na naše výnosy to ale není až tak hrozné. Na sucha a horší výnosy jsme zvyklí. Nikdy jsme v naší oblasti nedosahovali vysokých výnosů, jsme spíše v průměru. Ač jsme v Polabí, tak jsou zde písky, kameny a není tady kvalitní ornice, jen místy. Letos jsme měli u pšenice ozimé výnos 5,9, u pšenice jarní 4,2 a u ozimého ječmene 6,5 tun. Okrajově pěstujeme inkarnát pro zlepšení půdy a tam po vyčištění činil výnos 3,5 tun. Řepka olejná (letos pěstovaná na 180 ha) měla výnos 3,8 tun, což si myslím, že je lepší průměr,“ seznámil nás s výsledky sklizně agronom.

Nový stroj za rozumnou cenu

Než do družstva v roce 2015 zavítala sklízecí mlátička Gomselmaš Palesse GS 12, využívali dvacet let starý stroj. Stáří se projevilo i na opravách, které byly už neudržitelné. Jen statisíce šly do předsezónních oprav a stejně se během žní několikrát mlátička porouchala. Nastala tedy otázka, zda koupit použitý nebo nový stroj. „Rozhodli jsme, že do nákupu staršího použitého stroje nepůjdeme. Tak jsme se rozhodli pro Gomselmaš. Viděli jsme to ekonomicky, protože za cenu použitého stroje získáme nový stroj, který vydrží minimálně pět sezón bez větších oprav, a to se nám samozřejmě vrátí. Za příznivou cenu jsme také získali plnou výbavu, kterou bychom jinde určitě nedostali,“ řekl pan Švec. Navíc, pro výměru 850 hektarů, kde stejně skoro polovinu sklízí zemědělské služby, je Gomselmaš Palesse GS 12 naprosto dostačující. Mlátička se zapojí do sklizně všech plodin, jako je řepka, pšenice, kukuřice, slunečnice a inkarnát. Jelikož družstvo disponuje vlastní posklizňovou linkou, mohou samostatně sklízet dle její vytíženosti.

„Šlo nám hlavně o to, aby byl stroj spolehlivý a aby bylo co nejméně oprav. Od začátku jsme věděli, do čeho jdeme. U této mlátičky je spousta věcí mechanických, které se musí seřizovat. Na druhou stranu jsou snadno opravitelné a případný problém lze snadno odhalit a svépomocí opravit. Nemusíme čekat, až někdo přijede s diagnostikou. U nás není problém, když obsluha stráví více času nastavováním stroje, protože máme vlastní posklizňovou linku a odvozy,“ doplnil pan Švec.

„Přes tři sezóny sklízíme bez problémů“

Sklízecí mlátička Palesse GS 12 je vybavena osvědčeným motorem Mercedes-Benz. S jeho reálnou spotřebou nás seznámil agronom: „Ročně Gomselmaš sklidí 550 hektarů včetně kukuřice a slunečnice. Spotřeba se pohybuje od 11,5 do 13 litrů. V kukuřici je spotřeba vyšší. Tam je větší nápor na mláticí ústrojí. Mlátičku máme tři roky a dlouhodobě má průměrnou spotřebu 12 litrů (v obilovinách), což si myslím, že je dobré.“

Vytřásadlová sklízecí mlátička Palesse GS12 využívá dvoububnový mláticí systém složený ze zrychlovacího a mláticího bubnu. Proces mlácení probíhá již ve zrychlovacím bubnu, který má primární koš. Zrychlovací buben, se zuby rovnoměrně rozdělující sklízenou hmotu, zvyšuje rychlost pohybu obilní hmoty vycházející z šikmého dopravníku tak, aby se přiblížila rychlosti otáčení mláticího bubnu. Je možné tak efektivně sklízet i vlhké obilí. O snižování ztrát, stabilní produktivitu a čistotu zrna se stará sedm kaskád, soustava sít a výkonný ventilátor s rovnoměrným rozdělováním proudu vzduchu do sít. „Slámu většinou drtíme, jinak její kvalita je dobrá. Ztráty jsou srovnatelné s ostatními kombajny,“ sdělil agronom. Obsluha musí mechanicky nastavit třeba polohu sít. V podmínkách, jako panují okolo Pardubic, si Gomselmaš vede dobře i ve srovnání s ostatními mlátičkami, které přijedou sklízet formou služeb. Je to z toho důvodu, že mlátičky služeb a Gomselmaš sklízí srovnatelnou rychlostí, protože v Agro Trade „nehltají“ hektary, dbají na kvalitu sklizně a co nejmenší ztráty. Gomselmaš v Agro Trade sklízí se sedmimetrovým obilným a kukuřičným adaptérem. „Adaptér Gomselmaš má hlavně výhodu v tom, že je univerzální jak na kukuřici, tak na slunečnici. Je vybaven i zpomalovacím reduktorem,“ zmínil agronom.

Tento adaptér umí sklidit jak kukuřici, tak slunečnici. V ceně byly též vozíky pro přepravu adaptérů.
Tento adaptér umí sklidit jak kukuřici, tak slunečnici. V ceně byly též vozíky pro přepravu adaptérů.

V klimatizované kabině s kompletním pracovním osvětlením se nachází jednoduchý palubní počítač s informačním a řídicím systémem System Control, který informuje o důležitých provozních a sklizňových datech. Ovládací funkce mlátičky (funkce adaptéru, šikmého dopravníku nebo čisticího systému) jsou soustředěny vpravo v ovládacím panelu, kde se nachází tlačítka a přídavný pult s ovládací rukojetí pro pojezd. Řazení se provádí nezvykle vlevo od řidiče, ale novější verze mlátičky jej má už vpravo. Na přání družstva byla vyměněna sedačka řidiče za komfortnější variantu.

„Koupit drahý stroj prošpikovaný elektronikou by pro nás bylo absolutně neekonomické a nepředstavitelné už z toho důvodu, že hospodaříme na 850 hektarech. Proto nám vyhovuje Gomselmaš Palesse GS 12 a jsme s ním spokojeni,“ řekl závěrem pan Švec.

Sedačka byla vyměněna za lepší. Na sloupku lze vidět System Control.
Sedačka byla vyměněna za lepší. Na sloupku lze vidět System Control.

Na trhu je novější verze

Na trhu už je novější verze mlátičky, a sice Gomselmaš Palesse GS 12 A1 s řadou inovací. „Od roku 2016 se vyrábí nová řada A. Na základě ohlasů zákazníků byly do nové řady použity komponenty, které není složité zapracovat do výrobní linky. V nové řadě nalezneme odsavač prachu na šikmém dopravníku, reverz chladiče, výkonnější hydraulické čerpadlo či metač plev. Těmito komponenty není problém vybavit i starší stroje Gomselmaš. Co se týče konstrukce, nová řada A vychází ze svého předchůdce,“ seznámil nás s novinkami zástupce ředitele společnosti Gomselmaš, pan Jozef Današ.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Milan Jedlička, Věra Hejhálková, DiS.

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.