Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

Unikátní kamerový systém minimalizuje mrtvé úhly a sleduje dění kolem traktoru

Zveřejněno: 1. 4. 2019

Odborná porota výstavy Demopark udělila společnosti Steyr stříbrnou medaili za unikátní systém kamer Q-KMS, který monitoruje dění kolem traktoru. Minimalizuje tak mrtvé úhly a omezení zorného pole v případě, kdy traktor používá vpředu zavěšené nářadí, přes které je hůře vidět.

Systém kamer Q-KMS (Foto - Steyr)

Kapota a agregované nářadí v přední části traktoru často přesahuje 3,50 metrů. Traktory s čelním nářadím se nejčastěji využívají v komunální sféře – například v agregaci s žacími rameny.Výhled z kabiny traktoru je ale omezený, což je v silničním provozu nebezpečné. Systém kamer Q-KMS tento problém řeší. Díky systému má také řidič lepší výhled do křižovatek a městských ulic.

V praxi systém nabízí řadu výhod. Při připojování čelního nářadí či čelního nakladače není nutné kamery montovat/demontovat. Kromě toho je systém schválen pro použití v letním a zimním provozu příslušnou certifikací německého technického inspekčního sdružení (TÜV). Skříň a kamera jsou vybaveny tepelně řízeným topným systémem pro zimní servis.

„Z tohoto ocenění jsme opravdu nadšeni. Ocenění dokazuje, že naše inovace mají praktické využití a přesvědčují odborníky”
Jona Hormann, manažerka Steyr

Kamerový systém se na traktor montuje při výrobě traktoru. Má tedy plnou tovární podporu.

Systém se skládá ze dvou kamer s úhlem otevření 70 stupňů, řídicí skříně a monitoru, který je instalován v kabině. Řídicí jednotka umožňuje ovládání systému pomocí loketní opěrky Multicontroller.

Nutno podotknout, že tento systém není až tak ojedinělý. Podobný kamerový systém již nabízí společnost Fliegl, která jej označuje – Hawk. V podstatě má úplně stejnou funkci.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Tomáš Kydlíček

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.