Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Robustnější a univerzálnější, Steyr inovoval traktory pro komunální sektor

Zveřejněno: 18. 5. 2018

Rakouský výrobce Steyr má ve svém výrobním programu traktory pokrývající široký spektrum výkonů od 56 až po 300 koní. Dovolit si tedy může oslovit širokou škálu zákazníků – od zemědělců, lesníků, společností podnikající v komunálním sektoru, až po stavební firmy. Styer dokáže ke strojům nabídnout speciální úpravy hodící se pro dané nasazení. V této oblasti letos Steyr přichází s řadou novinek.

Představení novinek proběhlo na nejvyšší hoře Rakouska - Grossglockner

Traktory určené pro průmysl vyrábí Steyr v Rakousku už desetiletí. Traktory mají již v základní výbavě například speciální pneumatiky, lepší osvětlení či typickou oranžovou barvu.

Snadná záměna předního nářadí

Novinkou je možnost osadit traktory čelním rámem s adaptérem EURO III, který má vylepšenou konstrukci a tudíž i stabilitu. Rám nabízí tři délky 210 mm (standardní), 330 mm a 450 mm, hodí se tak pro požadavky všech běžně dostupných nářadí. Rám s adaptérem lze velmi snadno přenastavit tak, aby bylo možné používat i nářadí vyžadující třetí bod či hydraulický systém. Všechny traktory jsou přímo z výrobního závodu navíc osazeny všemi potřebnými součástmi pro provoz také s čelním nakladačem řady SF nebo SZ.

Užitečné systémy pro ulehčení práce

Komunální traktory Steyr řady Profi budou dostupné s novou převodovkou S-Control 8, jež nabízí celkem 24 rychlostních stupňů vpřed i vzad ve třech skupinách. Volitelně je k dispozici verze se 48 rychlostmi, což se hodí například při odklízecí sněhu. Systém Power Shuttle zabrání ztrátám převodovky během změny směru a systém S-Stop II usnadní rozjíždění. S-Stop II se automaticky postará o spojku, když je sešlápnutý brzdový pedál. Pokud brzdový pedál uvolníte, traktor se ihned rozjede. Těmito vychytávkami nekončíme. Za pomocí systému Quick Turn II je možné nastavit poměr otáček volantu do plného rejdu traktoru, což se využije při práci s čelním nakladačem. Nastavování se děje prostřednictvím monitoru S-Tech 700.

Do nejtěžšího provozu

Traktory jsou ve stavebním sektoru zajímavou alternativou k nákladním vozům. Poptávka je i po velmi výkonných traktorech, které se uplatní při provozu s těžkými sklápěči či frézami. Pro toto odvětví nabízí Steyr nový model vlajkové řady Terrus, a sice model 6250 CVT. Traktor je osazen novým šestiválcovým motorem o jmenovitém výkonu 250 koní a doplňuje tak své dva výkonnější bratry o výkonu 270 a 300 koní. Nový Steyr Terrus 6250 CVT lze obut do pneumatik o průměru až do 2,05 m. Pro práci s vývodovou hřídelí je k dispozici dvojice otáček 1000 a 1000ECO. Díky ideálnímu poměru výkonu k hmotnosti je Terrus CVT vhodný pro rychlé přepravní práce i pro náročné zimní služby.

Zesílené nápravy

Traktor je při práci v komunálním sektoru často provozován s čelním nářadím o značné hmotnosti. Z tohoto důvodu Steyr zesílil u trojice modelů 4095, 4105 a 4115 řady Compact přední nápravy. Označení Compact bude obohaceno o značku HD. Zesílením náprav se získalo vyšší užitečné zatížení. Díky vyššímu užitečnému zatížení lze traktory řady Compact HD používat s ještě více nástroji. Modely jsou osazeny osvědčenou technologií z větších řad traktorů a jsou proto vhodné pro téměř každou aplikaci. Motory od 75 do 114 koní a příznivý poměr výkonu k hmotnosti zaručují dobrou účinnost traktoru při pracích, jako je sečení, údržba silnic a zimní nasazení.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Milan Jedlička, Věra Hejhálková, DiS.

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.