Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 30.4. – svátek slaví Blahoslav

Unikátní postřikovač Amazone Pantera má správné dávkování postřiku v ramenech

Zveřejněno: 5. 4. 2024

Samojízdný postřikovač Amazone Pantera z továrny německé společnosti Amazone je unikátní stroj, který slouží k aplikaci fungicidů, insekticidů, herbicidů a dalších postřiků, třeba i výživy pro rostliny. Zkrátka všeho, co je potřeba dostat na pole.

Unikátní postřikovač Amazone Pantera má správné dávkování postřiku v ramenech.

Hydrostatický pohon, v němž hraje hlavní roli šestiválcový šestilitrový turbodieselový motor Deutz s výkonem 160 kW, umožňuje postřikovači Amazone Pantera jet po silnici rychlostí až 50 km/h. Při práci na poli jede zhruba 30 km/h.

Zajímavosti

Každé kolo je poháněno zvlášť, což umožní postřikovači Amazone Pantera takzvaný „krabí chod“, a podvozek se dá různě nastavovat. „Může se zvednout až do světlé výšky 1,7 metru a kola se rozkročí ze základních 1,9 až na 3,2 metrový rozchod. Stálou výšku drží stroj díky šesti ultrazvukovým čidlům,“ popisuje Petr Polách, produktový manažer závěsné a přívěsné techniky skupiny AGROTEC GROUP.

Důležité údaje

  • Prázdný postřikovač Amazone Pantera váží zhruba 10 tun

  • Objem nádrže postřikovače Amazone Pantera na jíchu je 4 750 litrů

  • Nádrž na čistou vodu má objem 500 litrů

  • Nádrž na naftu má objem 290 litrů (plus 20 litrů adblue, vystačí na 3 – 4 nádrže nafty)

  • Délka stroje Amazone Pantera je 8,6 metrů

  • Ramena postřikovače Amazone Pantera mohou mít záběr až 42 metrů

  • Amazone Pantera má celkem 336 trysek, každý držák má svoje led osvětlení

Amazone Pantera oproti běžně užívaným strojům upraví i dávkování postřiku. „Při aplikaci přípravků na ochranu rostlin dochází na vnitřní straně zatáček k přehnojování a na vnější straně zatáček k podhnojování. Čím širší jsou ramena, tím je tento problém závažnější. Přehnojování na vnitřní straně zatáček pokládáme za velmi kritické, jelikož zde může docházet k přehnojování až o 300 %,“ popisuje Polách z AGROTEC GROUP. Pantera tak díky speciálnímu systému dávkuje naprosto precizně.