50 let Kubota v Evropě. Akční nabídka modelů řad M5 a M5N.
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

V Rychnově nad Kněžnou se vyrábí největší podmítače v Evropě. Nahlédli jsme do výroby BEDNAR FMT

Zveřejněno: 23. 1. 2023

Společnost BEDNAR FMT se zabývá vývojem a výrobou techniky pro zpracování půdy a setí. Firmu založil v roce 1997 Ladislav Bednář. Členové redakce Agroportal24h.cz si prohlédli výrobu strojů v závodě v Rychnově nad Kněžnou.

Nahlédli jsme do výroby BEDNAR FMT v Rychnově nad Kněžnou, kde se také vyrábí největší secí stroje této značky.

Společnost BEDNAR FMT vyváží stroje do 39 zemí světa. Typické žluto-černé stroje můžeme potkat na polích v Evropě, Asii, Austrálii, Severní a Jižní Americe a v Africe. V roce 2022 společnost BEDNAR FMT vstoupila do Estonska a Litvy, v roce 2021 společnost vyrobila 2 580 strojů.

Společnost původně nesla název STROM EXPORT a stroje měly zelenou barvu. V roce 2003 už stroje nesly žluto-černou barvu a o deset let později, při příležitosti představení prvního secího stroje BEDNAR OMEGA, byla společnost přejmenovaná na BEDNAR FMT.

Mezi nejprodávanější stroje patří kompaktor BEDNAR SWIFTER, následuje dlátový pluh BEDNAR TERRALAND, podmítač BEDNAR SWIFTERDISC, mulčovač BEDNAR MULCHER a secí stroj BEDNAR OMEGA. Mezi největší vyráběné stroje se řadí podmítač BEDNAR SWIFTERDISC s pracovním záběrem až 18,4 metrů.

Hlavní výrobní závod BEDNAR FMT se nachází v Rychnově nad Kněžnou.
Hlavní výrobní závod BEDNAR FMT se nachází v Rychnově nad Kněžnou.

V současné době společnost BEDNAR FMT zaměstnává 550 lidí. Hlavní výrobní závod se nachází v Rychnově nad Kněžnou. Druhé pracoviště se nachází v Doudlebách nad Orlicí. Zajišťuje vývojovou a servisní činnost, přičemž zároveň zodpovídá za část produkce (malosériové) převedené z výrobního závodu Rychnov nad Kněžnou. Třetí středisko v Kostelci nad Orlicí slouží jako centrální sklad náhradních dílů.

Poslední etapa výstavby výrobního závodu BEDNAR FMT v Rychnově nad Kněžnou proběhla v roce 2020. Etapa byla zároveň historicky nejrozsáhlejší a nejvyšší investicí společnosti. Předmětem výstavby se stala dvoupodlažní montážní hala „F“ o užitné ploše 13 589 m2. „Součástí etapy byla i administrativní část pro management výrobního závodu, sociální zázemí se šatnami pro zaměstnance, skladovací prostory, technické místnosti, trafostanice aj. V rámci celého projektu došlo k propojení Lakovny (hala „CDE“) s novou montážní halou meziúrovňovým automatickým dopravníkem se skladovací zónou v horním patře a seřadištěm nalakovaných dílů pod lakovnou. Díky přímému napojení dopravy dílců z lakovny do montáže odpadla jinak obtížná a náročná interní přeprava dílů a taktéž možnost jejich poškození. Kapacita nové montážní haly výrazně překračuje naše původní možnosti a umožňuje nám velice efektivní práci ve dvousměnném provozu,“ uvádí společnost BEDNAR FMT na svých stránkách. Dokončen byl také projekt výstavby Expediční haly „G“ a přilehlých komunikací. Proběhla též rekonstrukce haly „A“, resp. její přestavba na provoz poloautomatického skladu.

Společnost Bednar FMT za celou svoji existenci získala řadu ocenění.
Společnost Bednar FMT za celou svoji existenci získala řadu ocenění.

Při prohlídce závodu BEDNAR FMT jsme jako první měli možnost vidět montáž strojů. Zajímavostí je, že montáž probíhá ve dvou patrech. Hlavní montáž probíhá na spodním patře haly. Na malé lince se montují stroje se záběrem do 8 metrů a na velké lince se montují stroje o záběru od 10 do 18 metrů. Malá linka využívá způsob práce z automotive. To znamená, že po smontování jedné vazby společných operací se stroj posune na další pracoviště a zahájí se montáž následné vazby společné operace. Velká linka zase funguje na principu stacionární montáže – stroje BEDNAR FMT se tady neposouvají, materiál je k nim navážen.

Největší kompaktory BEDNAR FMT mohou mít pracovní záběr až 18,5 metrů, ilustrační foto.
Největší kompaktory BEDNAR FMT mohou mít pracovní záběr až 18,5 metrů, ilustrační foto.

Balíky s díly pro montáž jsou logistikem montáže sváženy z jednotlivých zón, kde je umístěný materiál pro danou vazbu společných operací. Logistik montáže obsluhuje i dvě kardexové věže. Pro zajímavost: materiál pro secí stroj o záběru šest metrů je rozdělený do 130 balíků. Ve dvoupatrové montážní hale se nachází i karuselové sklady. Jsou určené pro uskladnění materiálu. Výška věží dosahuje 15 metrů a kapacita každé věže je 133 polic s materiálem o hmotnosti 66 500 kg.

Předmontáž probíhá v horním patře haly, a to konkrétně montáž dílčích celků jednotlivých strojů rozdělených do vazeb společných operací. Celé patro se dělí na 33 pracovišť a k dispozici je 15 jeřábů.

Malá linka BEDNAR využívá způsob práce z automotive. To znamená, že po smontování jedné vazby společných operací se stroj posune na další pracoviště a zahájí se montáž následné vazby společné operace.
Malá linka BEDNAR využívá způsob práce z automotive. To znamená, že po smontování jedné vazby společných operací se stroj posune na další pracoviště a zahájí se montáž následné vazby společné operace.

Prošli jsme také kolem místa, kde se provádí třídění dílů pro montáž a předmontáž. Další kroky mířily do lakovny. Navěšování je první fází v celém lakovacím procesu. Jednotlivé díly jsou věšeny na ráhna. V lakovně probíhá povrchová úprava svařenců. Prášková lakovna lakuje svařence pouze žlutou a černou barvou. Dělí se na sektory – navěšování, tryskání, lakovací boxy a vypalovací pec. Ročně lakovna spotřebuje více než 44 tun abrazivních kuliček a olakuje plochu, která odpovídá ploše o velikosti 10 fotbalových hřišť.

Součástí závodu BEDNAR FMT je i poloautomatický sklad s kapacitou 2 000 paletových míst o rozměru euro palety. Při maximálním využití může pojmout až 32 000 položek.

Každý dokončený stroj BEDNAR FMT prochází náročnou kontrolou. V závislosti na složitosti stroje je kontrolováno až tisíc jeho položek. Výsledky výstupní kontroly jsou zaneseny do informačního systému. Pokud je zjištěna závada, řeší ji oddělení kontroly nebo mistr montáže. Po opravě opět projde stroj výstupní kontrolou.

Důležité milníky společnosti BEDNAR FMT:

  • 1997 – založení společnosti STROM EXPORT

  • 2001 – pronájem střediska v Doudlebách, zaměstnání vlastních dělníků

  • 2003 – barva strojů je žlutá

  • 2006 – vlastní výrobní závod v Rychnově nad Kněžnou

  • 2013 – změna názvu na BEDNAR FMT

  • 2020 – dokončení výrobní haly – rozšíření výrobního závodu o 12 268 m2

Zajímavosti společnosti BEDNAR FMT:

  • K sestavení secího stroje typu BEDNAR OO_L je zapotřebí v průměru 8 914 dílů

  • Secí stroje BEDNAR OMEGA mohou být vybaveny až 80 senzory

  • Sklad výroby ročně přijme a vydá přibližně 6 500 000 dílů

  • Výroba probíhá ve dvousměnném provozu

  • Pro naplnění hydraulických systémů strojů se ročně spotřebuje 30 000 litrů oleje

  • Ročně se na stroje namontuje 120 km hydraulických hadic