Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

V traktorech Massey Ferguson se testuje revoluční mechanická převodovka CVT

Zveřejněno: 7. 10. 2019

Společnost Bonfiglioli představila na mnichovském veletrhu Bauma 2019 inovativní stoprocentní mechanickou převodovku ECGenius s vysokou účinností a hospodárností, jejíž první verze je určena pro teleskopické manipulátory a traktory. Nová převodovka slibuje zlepšení výkonu stroje v řádech 20 až 30 %.

Výrobce převodovku testuje v traktorech Massey Ferguson.

Různí výrobci již léta pracují na plynulé převodovce určené pro menší traktory a teleskopické manipulátory. Nyní přichází nepřetržitě proměnný přenos bez hydraulických komponentů, tedy čistě mechanický. Srdcem převodovky je mechanický variátor patentovaný v Evropě, Spojených státech a Asii, jehož vývoj a výzkum zabral patnáct let kanadskému partnerovi Bonfiglioli, společnosti CVT-Corp. Díky své vysoké efektivitě může být převodovka ECGenius spřažena s menšími dieselovými motory, současně zajistí vysokou účinnost a celkové zlepšení výkonu stroje v řádech 20 až 30 %. Algoritmus řídicí jednotky převodovky používá data motoru a převodovky k zajištění maximální efektivity stroje a celkové optimalizace systému. Převodovka je určena pro traktory nebo stavební stroje s výkonem motoru 70 až 140 koní.

Jen mechanické prvky

Zvláštností je, že tato převodovka je vyrobena z čistě mechanických prvků. To podle kanadského vynálezce Daniela Girarda poskytuje přibližně o deset procent vyšší účinnost než u současných převodovek na trhu. ECGenius se skládá ze tří otočných kol s disky mezi nimi.

Převodovka ECGenius je do jisté míry revoluční.
Převodovka ECGenius je do jisté míry revoluční.

Podle informací výrobce, ECGenius patří mezi nejspolehlivější variabilní převodovky na trhu. Robustní konstrukce byla navržena tak, aby odolala silnému namáhání, které je typické pro zemědělské a zemní stroje, zároveň také, aby přesný a stabilní řídicí systém nebyl ovlivněn změnami zatížení. Převodovka již podstoupila laboratorní testy a reálné testování v nejrůznějších strojích – prototypy měly odpracováno přes půl milionu hodin. Nyní je převodovka testována v traktorech Massey Ferguson se čtyřválcovým motorem.

Přizpůsobí se prostředí a stroji

Software převodovky lze snadno integrovat a může obsahovat speciální provozní režimy pro konkrétní stroje. Za zmínku také stojí vysoká úroveň přizpůsobení v závislosti na provozu stroje v daném prostředí. Toroidní architektura trakčního pohonu nabízí plynulé a bezproblémové řazení bez kroků přes nekonečný počet efektivních rychlostí a umožňuje motoru vždy pracovat v optimálních provozních podmínkách, což se projevuje vyšší účinností a sníženou spotřebou paliva. Tato převodovka s pokročilou regulací a spojkou snižuje počet mechanických součástí, čímž snižuje mechanické a viskózní ztráty.

Konstrukce převodovky.
Konstrukce převodovky.

ECGenius je výsledkem licenční smlouvy mezi Bonfiglioli a CVT-Corp, světovým lídrem v oblasti navrhování a vývoje vysoce účinných převodovek. Zahájení prodeje nové převodovky je naplánováno na začátek roku 2020.

Nutno podotknout, že převodovku podobné konstrukce jako první vynalezl před dvanácti lety britský výrobce Torotrak. CVT-Corp se ale zdá být prvním, kdo myšlenku ještě vylepšil a dotáhl do funkční podoby připravené pro praktické využití.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Bonfiglioli

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.