Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 29.4. – svátek slaví Robert

Väderstad Proceed V míří do sériové výroby

Zveřejněno: 31. 10. 2023

Firma Väderstad v roce 2021 oznámila, že vyvíjí nový secí stroj Väderstad Proceed. Secí stroj podle výrobce dokáže jako první na světě provádět přesný výsev celé řady plodin – pšenice, ječmen, řepka olejná, cukrová řepa, hrách, kukuřice, slunečnice a mnoho dalších. V roce 2022 byl stroj testován i v České republice. Jeho sériová výroba začne v roce 2024, oznámil výrobce na Tiskových dnech v Rakousku.

Väderstad Proceed V míří do sériové výroby.

Väderstad Proceed je široce oceňovaným strojem odbornou veřejností. Už jako koncept získal celou řadu prestižních ocenění, jako jsou Farm Machine, dříve známé jako "Stroj roku" na veletrzích SIMA ve Francii, LAMMA ve Velké Británii, AGROmashEXPO v Maďarsku a na Agrosalonu 2022 na Slovensku.

Na konci roku 2024 bude první model secího stroje Väderstad Proceed V 24 připraven k uvedení na trh. Objednávky budou přijímány s výjimkou konce roku 2024, výroba bude zahájena počátkem roku 2025.

Jak Väderstad Proceed pracuje?

Vezmeme-li popis secího stroje Väderstad Proceed zepředu, první na řadu přichází kolový pěch. Ramena zadního závěsu traktoru se při práci nachází v plovoucí poloze. Hmotnost secího stroje působí na pěch. Díky tomu zůstává secí stroj v rovině. Jízdě po silnici a otáčení na souvrati slouží náprava umístěná v zadní části stroje. Při setí se náprava nachází ve zvednuté poloze.

První pracovní sekcí stroje Väderstad Proceed jsou předseťová kola, která mají za úkol utužit povrch půdy před provedením výsevu. Na stroji je jich 24. Počet se shoduje s počtem výsevních jednotek. Každé kolo je gumové, měkké a individuálně uchycené ke stroji. Kolo využívá hydraulickou přítlačnou sílu. Řada kol je rozdělena do sekcí – úhlový snímač detekuje polohu rámu stroje a dva proporcionální ventily nastavují přítlak pro pravou a levou sekci. Toto řešení bylo zloveno proto, aby se při jízdě ve svahu hmotnost stroje nepřesouvala na jednu stranu a aby byla půda stejnoměrně utužena před každou výsevní jednotkou.

Väderstad Proceed V představený na Tiskových dnech v Rakousku se již blíží k sériové výrobě.
Väderstad Proceed V představený na Tiskových dnech v Rakousku se již blíží k sériové výrobě.

Hydraulické nastavení přítlaku probíhá také u jednotlivých výsevních jednotek. Za účelem zajištění kopírování pozemku musí být výsevní jednotky v rovině. Výsevní jednotky pochází z osvědčeného přesného secího stroje Väderstad Tempo. Každá výsevní jednotka u secího stroje Väderstad Tempo obsahuje malý žlutý zásobník. V případě secího stroje Väderstad Proceed tento zásobník není potřeba, protože je vybaven centrálním zásobníkem. Zásobník disponuje centrálním plněním a aerodynamickým řešením doplňování osiva. Prostřednictvím potrubí proudí osivo do malého kolektoru výsevní jednotky. Kolektor je neustále proudem vzduchu doplňován osivem z centrálního zásobníku. Výsev zajišťuje singulační přetlakový systém Väderstad PowerShoot. Tato technologie využívá tlak vzduchu pro zachování plné kontroly nad semeny po celé jejich dráze až dolů do půdy a tím eliminuje vliv gravitace, vibrací a sklonu pole. Jde o osvědčený a spolehlivý pneumatický systém bez snímačů. Každá výsevní jednotka je poháněna elektromotorem. K dispozici je tedy 24 sekcí, které se mohou v případě potřeby vypínat (v klínech na poli). Každá výsevní jednotka má snímač osiva. Ten sleduje jednotlivé vady setí – vynechávky nebo tzv. dvojáky.

Nejnovější Väderstad Proceed je vybaven systémem WSX (jako nejnovější Väderstad Tempo), který přináší tři nové funkce. První funkcí je zavedení automatické singulace osiva pro zajištění přesné singulace osiva v secím stroji bez nutnosti ručního nastavení. Druhou funkcí je aktivní hydraulický přítlak výsevních jednotek zajišťující přesnou hloubku setí nezávisle na stavu půdy. Třetí funkcí je kompenzace křivek, jež má na starost konzistentní dávkovací výkon v celé šířce secího stroje při zatáčení.

Výsev zajišťuje upravený singulační přetlakový systém Väderstad PowerShoot.
Výsev zajišťuje upravený singulační přetlakový systém Väderstad PowerShoot.

Výsevní jednotka může disponovat jednořadým nebo dvouřadým kotoučem, aby bylo možné set nízké i vysoké dávky. Výsevní kotouč je plastový a má otvory pro daný druh osiva. Semeno každé plodiny má určitou velikost, proto jsou kotouče výměnné a mění se pokaždé při změně vysévané plodiny. Väderstad vyrábí přes 500 druhů kotoučů pro 83 různých plodin. Po opuštění krátké výsevní trubice je každé osivo přijato dorazovým kolečkem. Tím je zajištěn optimální kontakt osiva s půdou ve zvolené hloubce v celém pracovním záběru. Po dokončení výsevu je půda nad osivem načechrána hvězdicovým kolem (pro lepší vzcházení osiva a prohřátí půdy). Namísto tohoto kola může být Väderstad Proceed vybaven gumovým uzavíracím kolečkem. I před každou výsevní jednotkou může být umístěno hvězdicové kolo.

Při setí obilovin má Väderstad Proceed rozteč řádků 225 nebo 250 mm. Snadnou konfigurací a rychlou výměnou výsevních kotoučů lze secí stroj přepnout na 450 nebo 500 mm pro plodiny, jako je cukrová řepa nebo řepka olejná, aby se pak opět přepnul na setí plodin, jako je kukuřice, slunečnice či bavlna, s roztečí řádků 750 mm. Kvůli tomu jsou výsevní jednotky umístěné na dvou hydraulicky posuvných rámech. Podle zvolené rozteči se jednotlivé výsevní jednotky aktivují/deaktivují. Secí stroj Väderstad Proceed je schopen dynamicky nastavovat kolejové řádky. Obsluha pouze zadá do tabletu příslušné údaje a secí stroj si sám podle potřeby vypne jednotlivé výsevní jednotky tam, kde mají být kolejové řádky.

Secí stroj Väderstad Proceed V je také schopen dávkovat hnojiva (nebo směsi osiva) z čelního zásobníku (pokud je jím traktor vybaven). Dávkovací potrubí umisťuje hnojivo k osivu, do meziřádku lze umístit krycí plodinu.
Secí stroj Väderstad Proceed V je také schopen dávkovat hnojiva (nebo směsi osiva) z čelního zásobníku (pokud je jím traktor vybaven). Dávkovací potrubí umisťuje hnojivo k osivu, do meziřádku lze umístit krycí plodinu.

Secí stroj Väderstad Proceed V je také schopen dávkovat hnojiva (nebo směsi osiva) z čelního zásobníku (pokud je jím traktor vybaven). Dávkovací potrubí umisťuje hnojivo k osivu, do meziřádku lze umístit krycí plodinu.

Standardem secího stroje Väderstad Proceed je také ISOBUS task control pro variabilní aplikaci osiva.

Jaké jsou výsledky polních pokusů?

Z polních pokusů vyplývá, že díky své schopnosti umístit nejmenší osivo do ideální hloubky s milimetrovou přesností dokáže secí stroj Väderstad Proceed snížit dávku osiva pšenice na polovinu – při zachování stejného výnosu ve srovnání s moderními secími stroji na trhu. A co je ještě důležitější, pokusy ukázaly, že rostliny vzejdou silnější díky menší konkurenci s ostatními rostlinami a většímu působení slunce i vláhy, a to velmi rovnoměrně ve všech růstových fázích během celého roku. Pokusy s ozimou pšenicí při výsevku 150 semen/m2 ukázaly nárůst rostlinné biomasy o 102 %, kořenové biomasy o 72 % a o 62 % více odnoží na rostlinu ve srovnání s moderním secím strojem.