Víceúčelové rotační plečky GST BIOSTAR. Nástroj na celoplošnou mechanickou kultivaci
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

VW chce dobýt Afriku elektrickým traktorem, prototyp už vyzkoušel šéf automobilky

Zveřejněno: 23. 8. 2021

Německá automobilka Volkswagen vyvinula elektrický traktor pro africké farmáře. První prototyp o výkonu 27 koní prakticky vyzkoušel sám šéf automobilky - Herbert Diess.

Šéf VW Herbert Diess traktor prakticky vyzkoušel. Zdroj foto - tisková zpráva Volkswagen

Německá automobilka Volkswagen vyvíjí pro africké farmáře elektrický traktor s vyměnitelnou baterií. Traktor na elektrický pohon je součástí projektu Gen.Farm, který realizují automobilka Volkswagen, Německá společnost pro mezinárodní spolupráci a Rwandská univerzita.

Projekt Gen.Farm působí v Africe a je plně k dispozici tamním farmářům. Farmáři si budou moci elektrický traktor pronajmout a nabíjet prostřednictvím solární energie v areálech "Gen.Farm". Nápad na elektrický traktor vznikl v inovačním oddělení VW a VW South Africa. První zmínka o existenci projektu byla zveřejněna minulý rok.

VW si myslí, že za velkým nedostatkem traktorů v mnoha oblastech Afriky stojí nejen nízká dostupnost těchto strojů, ale i nedostatek cenově dostupného paliva. Ve všech regionech je však dostatek slunečního svitu. Proto myšlenka Gen.Farm zahrnuje solární panely, které mohou nabíjet baterie traktoru, ale také jiná vozidla a stroje. Aby byly prostoje během nabíjení co nejkratší, lze baterii vyměnit v několika jednoduchých krocích.

Baterie bude možné měnit. Zdroj foto - tisková zpráva Volkswagen
Baterie bude možné měnit. Zdroj foto - tisková zpráva Volkswagen

První prototyp traktoru o výkonu 27 koní má rozvor 1,92 m, rozchod 1,38 m a hmotnost 2,2 tuny. Díky tomu je traktor o něco těžší než jiné traktory pro africký trh, které mají srovnatelný výkon. Traktor byl vyroben v Německu, ale vyvinut ve Rwandě. Po úspěšném dokončení vývoje bude výroba probíhat výhradně ve Rwandě. Nejpozději do té doby bude současná lithium-iontová baterie o kapacitě 32 kWh nahrazena lithium-železo-fosfátovým akumulátorem. Je totiž levnější a mnohem robustnější.

Koncept traktoru s pohonem všech kol, navržený společností Volkswagen. Zdroj foto - tisková zpráva Volkswagen
Koncept traktoru s pohonem všech kol, navržený společností Volkswagen. Zdroj foto - tisková zpráva Volkswagen

Po testech, které již proběhly v Německu na konci července, se nyní traktor testuje ve Rwandě. Kdy se traktor dostane do sériové výroby, zatím není známo. Traktor nebude prodáván pod názvem Volkswagen.

Šéf VW Herbert Diess traktor prakticky vyzkoušel.

Východní provincie (Rwanda)

Hlavním zdrojem obživy obyvatel je převážně zemědělství. Pěstuje se rýže, jahody, fazole, káva, zelenina, maniok, banány a vanilka. Z živočišné výroby převažuje chov dobytka, ovcí a rybolov na zdejších jezerech a řekách. Zemědělství je ohroženo suchem a erozí. V provincii se nachází národní park Akagera, kde žijí chráněná zvířata.