Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

Vyvážecí traktory a harvestory Sampo Rosenlew pro těžbu a přibližování dřeva

Zveřejněno: 16. 3. 2021

Při dnešní snaze o vypořádání se s kůrovcem hraje čas rozhodující roli. Spousta z nás vzpomíná na dobu, kdy v lesích potkávala dělníky pouze s koňmi, dovybaveni byli motorovou pilou. O lesní pracovníky tehdy i přes související dřinu nebyla nouze. Nepohodlí bylo totiž vyváženo klidem a přátelskou atmosférou. V současnosti však není možné zabezpečit veškeré práce bez adekvátní lesnické techniky.

Harvestor HR46 o výkonu 124 kW je nejen lehký a obratný, ale i ohleduplný ke stromům i celému porostu

Sehnat v těchto chvílích nové ruce, které by se zhostily práce v lese, je úkol, dá se říci, nadlidský. Bez techniky se proto v lesnickém průmyslu v současnosti neobejdeme. Řeč je o strojích vyvinutých původně pro severské oblasti s těmi nejnáročnějšími povětrnostními podmínkami, jako je Finsko. V této zemi nejen tisíců jezer, ale též tisíců lesů (nejzalesněnější evropská země) se zabývají problematikou nedostatku pracovní síly v lesích již delší dobu. Pomocníkem se zde proto staly harvestory a vyvážečky místního výrobce Sampo Rosenlew (se sídlem v Pori). Jeho stroje si díky své konstrukci a spolehlivosti získávají čím dál větší popularitu, a to nejen na severu Evropy, ale po celém světě.

Mýtní harvestor rozšiřuje portfolio harvestorů z Pori

Historie společnosti Sampo sahá až do padesátých let 19. století, konkrétně do roku 1858. Stroje do lesa se pak v Sampu vyrábí od devadesátých let, kdy světlo světa spatřil první probírkový harvestor s označením 1046. V roce 2016 jej nahradil zbrusu nový, hbitý, komfortní a velice efektivní harvestor HR46 o výkonu 124 kW, který je nejen lehký a obratný, ale i ohleduplný ke stromům i celému porostu. Díky nízké váze a šířce rozvoru 2400 mm je taktéž velmi šetrný ke kořenovému systému, což je při probírkách jeden z důležitých faktorů. Vlastnosti stroje jako hydrostatický pojezd s hydromotory ve všech čtyřech kolech spolu s kloubovým řízením odpovídají obvyklým požadavkům vlastníků lesa na probírkového pomocníka.

Nově byl mýtní harvestor HR46 doplněn o model HR86, který ideálně rozšiřuje portfolio těchto strojů vyráběných v Pori. HR86 byl zkonstruován pro potřebu efektivní těžby porostů, které již dosáhly mýtního věku. Díky své osmikolové konstrukci zaručuje vysokou stabilitu, ale i záběr – především v náročném terénu. Zachována zůstala samozřejmě i vysoká obratnost a průchodnost díky světlé výšce 650 mm. Novinkou je otočná bezpečnostní kabina, která řidiči zaručuje perfektní výhled a orientaci v každé situaci. Samozřejmostí jsou certifikáty kabiny ROPS, FOPS a OPS. Sampo HR86 spoléhá na osvědčené hlavice Kesla, popř. Keto, které jsou umístěny na jeřábu Kesla s dosahem 11 m. Srdcem stroje je motor AGCO Sisu Power o výkonu 195 kW. Do standardního vybavení patří klimatizace, rádio a plnicí systémy stroje. I přes novou koncepci byla zachována možnost jednoduché údržby a efektivního servisu stroje.

Samojízdné traktory pro vyvážení dříví v probírkách

K přibližování dřeva se v Pori vyrábějí vyvážecí samojízdné traktory Sampo FR28, FR48 a FR68, které vhodně doplňují výkonné harvestory. Díky svému nízkému těžišti, rovnoměrnému zatížení a velkému úhlu řízení jde o hbité stroje pro efektivní dopravu dřeva od harvestoru na přepravní místo.

Při vývoji a výrobě Sampo Rosenlew FR28 reagovala továrna na požadavky zákazníků a lesníků využívajících především probírkové harvestory HR46. Stroj byl navržen tak, aby se stal ideálním nástrojem pro vyvážení dříví v probírkách, ale jeho silná a robustní konstrukce spolu s jeřáby Mesera a Kesla se nebojí ani většího dříví. FR28 může mít různou délku i šířku klece, představuje ideální stroj pro dopravu dřeva na odvozní místo. Vyvážecí traktor je konstruován na nosnost 10 tun při ložné ploše 4 m2 a délce klece až 5000 mm. Rychlost stroje až 25 km/h zaručuje efektivní přesuny.

FR28 může mít různou délku i šířku klece, představuje ideální stroj pro dopravu dřeva na odvozní místo
FR28 může mít různou délku i šířku klece, představuje ideální stroj pro dopravu dřeva na odvozní místo

Sampo FR48 o nosnosti 12 t je reakcí na poptávku zákazníků po stroji, který je možné zařadit do probírkových porostů vyšších věků, ale i do efektivní a vysoce výkonné mýtní těžby. Jedná se o nejuniverzálnější velikost stroje ve své kategorii, díky níž je stále velmi dobře manévrovatelný i v porostu nebo po ruční těžbě. Délka klece až 5600 mm a volitelná šířka 2690 mm nebo 2890 mm a jeřáby Mesera nebo Kesla s dosahem až 10 m zajišťují vysoký výkon v každém porostu. Stroj sází na jednoduchost jak v konstrukci, tak i ovládání. Jako u všech lesních strojů Sampo Rosenlew stroj poskytuje vysoký komfort a bezpečnost v kabině s certifikáty ROPS, FOPS a OPS. Pohodlí obsluhy zaručuje i rychlost stroje 25 km/h (pro přesuny). Srdcem stroje je 4válcový motor AGCO Sisu Power o výkonu 127 kW. Tato kombinace zaručuje ideální výkon při nízké spotřebě stroje.

Vysoká poptávka po efektivních a výkonných strojích především do mýtní těžby zapříčinila vývoj vyvážecího samojízdného traktoru Sampo Rosenlew FR68. Nová koncepce stroje s otočnou kabinou poskytuje komfort a bezpečnost, certifikáty ROPS, FOPS a OPS jsou toho důkazem. Nosnost až 14000 kg spolu s motorem AGCO Sisu Power o výkonu 174 kW zaručují velmi vysoký výkon stroje uplatnitelný především v mýtní těžbě. Silný jeřáb Mesera F92 s dosahem až 10 m si poradí s každým dřevem.

I když jdou vývoj a technologie stále kupředu, jedna věc se u strojů Sampo nemění. Součástí filozofie výrobce je, že všechny stroje jsou konstruovány na základě požadavků a připomínek zákazníků, a co především – je při jejich vývoji dbáno na maximální komfort a jednoduchost každého stroje tak, aby byl jeho provoz co nejvíce ekonomický.

Značku Sampo Rosenlew v České republice zastupuje společnost P&L, spol. s.r.o. která nejenom, že stroje prodává, ale poskytuje taktéž špičkový servis. Více informací na www.pal.cz/lesni-technika

Autor: Marek Psota
Foto: Sampo Rosenlew

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.