Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

Za pár dní bude představen hybridní traktor New Holland

Zveřejněno: 29. 9. 2020

Do Nizozemska zavítá první hybridní traktor New Holland T5.140. Bližší informace se prý dozvíme 2. října, avšak první upoutávku si můžeme, prohlédnou již nyní.

Hybridní traktor New Holland přichází

Traktor New Holland T5.140 bude využívat dvojitou technologii pohonu, proto bude nést označení Dual Power/ H2 Dual Fuel. Traktor nebude poháněn stoprocentně vodíkem, bude využívána i nafta. Nádrže na vodík budou umístěné na střeše traktoru. Ve světě osobních a nákladních vozidel není tato technologie nová a nizozemská média uvádějí, že poskytuje úsporu paliva mezi 30 a 40 procenty.

Jsou tři možnosti výroby vodíku. Tou první je elektrolýza za pomoci energie sluce. Nejprve se tedy vyrobí v solární elektrárně čistá elektřina a ta následně elektrolýzou přemění vodu na vodík a kyslík. Druhou možností je výroba vodíku z bioplynu. Ten už se na farmě využívá pro pohon plynových generátorů. Třetí, poslední a zdaleka nejméně pravděpodobnou možností je využít přirozené schopnosti biomasy vyrábět vodík, informoval před deseti lety server hybrid.cz.

Vodíkové traktory taktéž nejsou nic nového. V roce 2018 přišla informace, že výrobce FPT Industrial nejspíše rozvíjí technologii vodíkového palivového článku. New Holland dlouho vyvíjí traktory s alternativním pohonem. Mezi jeho nejznámější počin patří traktor New Holland MethanePower s pohonem na biometan.

Autor: redakce Agroportal24h.cz1)
Foto: YouTube

1) z podkladů deloonwerker.nl

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.