Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

Do vývoje traktoru na biometan se vložili další partneři, brzy se máme dočkat sériové podoby

Zveřejněno: 3. 10. 2019

Koncern CNH Industrial spoustu let pracuje na vývoji traktoru poháněném biometanem. Nyní se do vývoje díky nové spolupráci vloží další významní výrobci komponentů. Brzy bychom se měli dočkat sériové podoby traktoru na biometan.

New Holland na akci Low Carbon Vehicle Event 2019 představil první možnou podobu sériového traktoru na biometan.

New Holland na akci Low Carbon Vehicle Event 2019 představil první možnou podobu sériového traktoru na biometan. Traktor je prvním výsledkem projektu LoCT, který je částečně financován Advanced Propulsion Centre UK (APC UK). Na vývoji spolupracuje i výrobce motorů FPT Industrial, který však patří koncernu CNH Industrial. Cílem projektu je navrhnout komerčně životaschopný traktor schopný provozu na biometanu při současném splnění nejnovějších evropských a amerických emisních norem. Na vývoji se nově podílí i společnosti Eminox (specialista na technologii zpracování výfukových plynů), Zircotec a Ricardo.

New Holland a jeho FPT Industrial přes dvacet let vyvíjí motor, který by poháněl zemní plyn. New Holland je jako jeden z mála výrobců traktorů průkopníkem v oblasti používání alternativních paliv v zemědělství. New Holland a nejen on si uvědomuje, že alternativní paliva budou rok od roku nabývat na významu (kvůli ekologii, plnění emisních limitů apod.), toho si je vědom třeba i konkurenční Massey Ferguson, který údajně také vyvíjí traktor na plyn. Není proto divu, že chce New Holland již komerčně životaschopný traktor, který by využíval biometan. Pohánění zemědělských strojů plynem není nic nového, avšak nikdy se komerčně neuchytilo.

New Holland má vizi, že by biometan zemědělec vyráběl z odpadních produktů.

Autor: Milan Jedlička
Foto: CNH Industrial

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.