AgroEcoPower na Techagro 2024. Pavilon P, stánek 056
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Žací stroj McHale Pro Glide R310 bez kondicionéru: menší příkon od traktoru, nižší spotřeba nafty

Zveřejněno: 15. 12. 2022

McHale rozšiřuje řadu vzadu nesených žacích strojů o první žací stroj bez kondicionéru McHale Pro Glide R310. Nový žací stroj se poprvé veřejnosti představil na mezinárodním zemědělském veletrhu SIMA 2022 v Paříži.

Žací stroj McHale Pro Glide R310 bez kondicionéru, díky menšímu příkonu od traktoru snižuje spotřebu.

Žací stroje McHale nesou označení Pro Glide a vyrábí se v provedení podle připojení k traktoru: čelně nesený, vzadu nesený a žací trojkombinace tzv. letadlo. Na český trh je dodává firma MANATECH CZ s.r.o.

„Již více než 30 let pracuje technika McHale na šesti kontinentech v těch nejtěžších podmínkách na světě. Na základě rozsáhlé nabídky žacích strojů a přímých požadavků trhu vyvinul tým konstruktérů společnosti McHale diskový žací stroj McHale Pro Glide R310 bez kondicionéru,“ uvedla společnost během představení nového žacího stroje. Díky absenci kondicionéru je žací stroj podstatně lehčí, takže vyžaduje menší příkon od traktoru, což má vliv na nižší spotřebu nafty.

Žací stroje McHale Pro Glide od traktoru nevyžadují vysoký výkon.
Žací stroje McHale Pro Glide od traktoru nevyžadují vysoký výkon.

Žací stroje McHale Pro Glide od traktoru nevyžadují vysoký výkon: jak čelně, tak vzadu nesený stroj potřebují 80 koní, zatímco trojkombinace minimálně 250 koní. Všechny modely jsou uzpůsobeny pro jízdu po pozemní komunikaci se všemi nutnými bezpečnostními prvky včetně LED osvětlení a transportní šířky do tří metrů.

Patentovaný systém odpružení žacího stroje McHale Pro Glide

Pokud žací stroj narazí do pevné překážky na pozemku, funkce break back vychýlí stroj dozadu a přes překážku, pak se stroj díky pružinové konstrukci automaticky vrátí do původní pracovní polohy. Žací stroj má vynikající schopnost kopírovat terén – vpřed/vzad o 12° a příčně o 17°. Většina zadních žacích strojů je vybavena centrálním čepem umožňujícím pohyb žacího stroje doleva a doprava, aby se přizpůsobil změnám stavu terénu. Žací stroj McHale Pro Glide se liší tím, že je vybaven patentovaným 3D systémem odpružení kopírující terén. Systém umožňuje žacímu stroji pohybovat se vlevo a vpravo, dopředu a dozadu a nechat žací lištu pohybovat dozadu a nahoru, pokud narazí na pevnou překážku.

Žací stroj McHale Pro Glide se liší tím, že je vybaven patentovaným 3D systémem odpružení kopírující terén.
Žací stroj McHale Pro Glide se liší tím, že je vybaven patentovaným 3D systémem odpružení kopírující terén.

McHale Pro Glide R310 je vybaven extrémně robustní plně svařovanou žací lištou, v níž je umístěno sedm disků. Ty poskytují záběr sečení přes tři metry. Seč obstarává lišta se čtrnácti noži umístěnými po dvou na sedmi discích. Nože jsou nakloněny pod úhlem 10°, aby byl zajištěn čistý a rovnoměrný řez, který zanechává neznečištěný pokos.

McHale Pro Glide R310 je vybaven extrémně robustní plně svařovanou žací lištou, v níž je umístěno sedm disků.
McHale Pro Glide R310 je vybaven extrémně robustní plně svařovanou žací lištou, v níž je umístěno sedm disků.

Disky jsou poháněny ozubenými koly, a protože je žací lišta svařována a naplněna olejem, pracuje v nepřetržitě mazaném prostředí, které zajišťuje tichý chod a maximální životnost komponentů. Úhlová převodovka je umístěna za prvním diskem. Disky jsou speciálně navrženy tak, aby maximalizovaly tok plodin. Každý disk má svůj vlastní individuální ochranný bezpečnostní mechanismus. Rychlovýměnné žací nože usnadňují výměnu nebo nahrazení opotřebovaných či poškozených nožů. Nože se překrývají velmi blízko povrchu žací lišty, aby bylo při práci dosaženo samočisticího efektu.

Pro přepravu se žací stroj McHale Pro Glide R310 sklápí směrem vzhůru.
Pro přepravu se žací stroj McHale Pro Glide R310 sklápí směrem vzhůru.

Pro přepravu se žací stroj McHale Pro Glide R310 sklápí směrem vzhůru. Přepravní výška je snížena tím, jak je žací stroj umístěn v poloze pod úhlem 110°. Tato poloha umožňuje rozložit hmotnost stroje na traktor pro zajištění snadné přepravy po silnici a zároveň poskytuje řidiči dobrý výhled ze zpětných zrcátek.