Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 27.4. – svátek slaví Jaroslav

Baličky McHale 991 s praktickou výbavou

Zveřejněno: 18. 7. 2022

Baličky McHale 991 jsou každému zákazníkovi dodávány dle jeho konkrétních požadavků. Nechybí jim praktická výbava včetně hydraulického systému střihání fólie či výkonný napínač fólie o šíři 750 mm. Aktivovat lze i automatické zahajování ovinování balíku.

Balička McHale 991 je koncipována jako samonakládací.

Alternativou skladování krmiva v silážních jámách je jeho skladování v balících ovinutých fólií. Balíky by měly být zabaleny do maximálně dvou hodin od shrnutí píce do řádku. Rozhodující je také kvalita a v neposlední řadě rychlost baličky. Ta by měla být schopna balík naložit, zabalit a složit za necelou jednu minutu. Výkonné lisy mohou být vybaveny integrovanou baličkou, ale nejrozšířenější variantou jsou traktorem tažené baličky. Irská firma McHale zemědělcům nabízí obě možnosti. Vedle integrovaného lisu s baličkou McHale Fusion 3 má v nabídce výkonnou taženou baličku McHale 991, u níž se při balení točí stůl a balík, zatímco rameno stojí.

Balička McHale 991 je koncipována jako samonakládací. To znamená, že disponuje nakládacím ramenem, k jehož aktivaci stačí stisknout jedno tlačítko. Po naložení balíku na stůl se rameno vrátí do původní polohy. Balicí stůl je vybaven čtyřmi silnými pásy, které zajišťují plynulé a rovnoměrné otáčení balíku, a to i v případě měkkých balíků či balíků s nepravidelným tvarem. Převodovka a hnací ústrojí stroje jsou chráněny střižným šroubem pro případy, kdy balík s nepravidelným tvarem způsobuje při ovíjení problémy.

Díky pozici napínačů se obě fólie baličky McHale 991 překrývají o jednu polovinu v okamžiku, kdy se umístí na balík.
Díky pozici napínačů se obě fólie baličky McHale 991 překrývají o jednu polovinu v okamžiku, kdy se umístí na balík.

Balík je usazen na dvou vyztužených ocelových válcích. Velká vzdálenost mezi nimi umožňuje hluboké ponoření balíku, a balík je tak při rotaci stabilní. Ke stabilitě a centralizaci balíku na stole napomáhají opěrné kužely, které lze nastavovat podle rozměru balíku.

Po ukončení procesu ovíjení balíku se balicí stůl baličky McHale 991 zvedne do vyklápěcí polohy. Přitom se zvedne masivní odkládací stůl s podpěrou, aby podepřel balík, a nakládací rameno se současně automaticky sklopí a opře o zem. Je tak snadné odkládat i ty nejtěžší balíky na nerovném terénu. Umožněno je též boční odkládání balíků na čelo (na čele je více vrstev fólie), čímž se eliminuje riziko poškození nebo skutálení balíku ze svahu. Balička McHale 991 navíc disponuje protizávažím, takže je možné nakládat a svážet i těžké balíky.

Pouze na balicích strojích McHale budete mít podpěru odkládacího stolu, který jemně položí balík na zem a ve stejném okamžiku bude eliminovat všechny rázy na konstrukci balicího stroje.
Pouze na balicích strojích McHale budete mít podpěru odkládacího stolu, který jemně položí balík na zem a ve stejném okamžiku bude eliminovat všechny rázy na konstrukci balicího stroje.

Balička McHale 991 může být v závislosti na vybraném typu vybavena jedním nebo dvěma hliníkovými napínači fólie. Napínače pojmou fólii o rozměru 750 mm a jejich úkolem je udržet ji rovnoměrně napnutou. Napínač je tvořen dvěma hliníkovými válci, které jsou poháněny robustními ocelovými ozubenými koly s přesně daným převodovým poměrem. Pokud má balička ve výbavě dva napínače, mají mezi sebou takový rozestup, který umožní, aby se obě fólie při ovíjení překrývaly, čímž je zajištěno dokonalé utěsnění balíků a rozprostření fólie.

Ustřižení a založení fólie se provádí hydraulicky. Fólie je nejprve shrnuta do jednoho místa, tam je přidržena a poté ustřihnuta.
Ustřižení a založení fólie se provádí hydraulicky. Fólie je nejprve shrnuta do jednoho místa, tam je přidržena a poté ustřihnuta.

Ustřižení a založení fólie se provádí hydraulicky. Fólie je nejprve shrnuta do jednoho místa, tam je přidržena a poté ustřihnuta. Fólie je vždy tažena proti hraně balíku, čímž se minimalizuje vznik „ocasu“. Díky zajišťovacímu a vkládacímu systému je rychlá a snadná i výměna fólie. „Když obsluha stroje odebere jádro od fólie, zůstane horní vodicí kužel v zajištěné poloze. Po založení nové role s fólií obsluha jednoduše zatáhne za odjišťovací lanko, uvolní se horní kužel a uzamkne novou roli do pracovní polohy,“ popisuje jednoduchý postup firma McHale. Stroj automaticky pozná, že například došlo k přetržení fólie nebo že byla fólie na jedné z cívek již spotřebována, a stroj na to obsluhu upozorní na ovládacím panelu. Balička se následně automaticky přepne do režimu balení jednou fólií, stroj zpomalí rychlost otáčení balíku a zvýší počet ovinutí s jednou rolí tak, aby zajistil správné zabalení balíku.

Balička McHale 991 automaticky pozná, že například došlo k přetržení fólie nebo že byla fólie na jedné z cívek již spotřebována.
Balička McHale 991 automaticky pozná, že například došlo k přetržení fólie nebo že byla fólie na jedné z cívek již spotřebována.

K ovládání baličky McHale 991 slouží elektronický panel, pomocí kterého lze zapnout automatický proces ovíjení. K dispozici je také dálkový ovladač pro případ, že jde o baličku stacionárního typu. Obsluha přitom sleduje důležité údaje na přehledném grafickém monitoru. Alternativou je ovládání baličky za pomocí pák, které jsou bowdeny propojeny s rozvaděčem. I u tohoto provedení je možné aktivovat automatické nastavení počtu ovinutí. Posledním způsobem je ovládání pomocí elektrohydraulického joysticku.

Společnost MANATECH CZ na baličky McHale 991 poskytuje záruku 2 roky nebo 50 000 balíků – podle toho, co nastane dříve.