Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

Zadní mulčovače Müthing s bočním výsuvem usnadní mulčování kolem překážek

Zveřejněno: 19. 5. 2023

Zadní mulčovače Müthing MU-H/S Vario a Müthing MU-L/S Vario mají boční výsuv ramene pro snadné mulčování kolem stromů, ohradníků či jiných překážek. Mulčovač lze vysunout zcela mimo osu traktoru a usnadnit tak například mulčování pod stromy bez nutnosti najíždět pod jejich koruny. To umožňuje jejich nízká výška krytu.

Zadní mulčovače Müthing MU-H/S Vario a Müthing MU-L/S Vario mají boční výsuv ramene pro snadné mulčování kolem stromů, ohradníků či jiných překážek.

Mulčovače Müthing MU-H/S Vario a Müthing MU-L/S Vario je možné používat v kombinaci s čelním mulčovačem, a tak mulčovat i velké plochy. Modely Müthing MU-H/S Vario jsou k dostání s pracovním záběrem 140, 160, 180 nebo 200 cm a vhodné jsou k agregaci s traktory o výkonu od 55 do 90 koní. Naproti tomu modely Müthing MU-L/S Vario jsou k dispozici s pracovním záběrem 200, 220 nebo 250 cm a uplatnitelné v kombinaci s traktory o výkonu od 75 do 130 koní.

Mulčovače disponují patentovaným systémem Müthing MU Vario umožňující, plynulé nastavení stupně drcení materiálu. To se hodí třeba při mulčování meziplodin a volbě další agrotechnické operace, jako je zpracování půdy nebo přímý výsev do mulče. Prostřednictvím Müthing MU Vario je tedy možné nepřímo ovlivnit chování hmoty v závislosti na povětrnostních podmínkách. Jde zejména o rozkládání, ovlivňování samotného porostu plodiny. Za účelem tvorby homogenního mulče jsou mulčovače opatřeny takzvanou žraločí ploutví – šroubovaným protiostřím umístěným nad rotorem mulčovače.

Vhodné zpracování každého porostu díky plynule nastavitelné řezné liště Vario.
Vhodné zpracování každého porostu díky plynule nastavitelné řezné liště Vario.

Jedna řada naklápěcích klapek chrání osoby, majetek a samotný traktor před odlétajícími předměty během procesu mulčování. Oba mulčovače Müthing díky tomu získaly certifikaci zkušebny TÜV, jež deklaruje bezpečnost strojů proti odletujícím kamenům. Mulčovače jsou vyrobené z jemnozrnné oceli a jejich konstrukce je proto otěruvzdorná, pevná a zároveň lehká. Mulčovače tak příliš nezatěžují traktor ani půdu.

Mulčovač je opatřen rotorem s dvojitou spirálou pro snížení zatížení hnací jednotky a tangenciálním úchytem kladívkových nožů pro vyvážené mulčování a eliminaci utržení držáku nožů.
Mulčovač je opatřen rotorem s dvojitou spirálou pro snížení zatížení hnací jednotky a tangenciálním úchytem kladívkových nožů pro vyvážené mulčování a eliminaci utržení držáku nožů.

Pro případy náhlého zabrzdění při mulčování, které by mohlo způsobit přetížení a následné poškození rotoru, je rotor chráněn volnoběžným chodem na převodovce. Mulčovače Müthing také disponují patentovanou mechanickou ochranou před poškozením v případě najetí na překážku. Při překonání překážky se mulčovač automaticky vrátí do výchozí pracovní polohy.

Mulčovače Müthing mají všestranné využití.
Mulčovače Müthing mají všestranné využití.

Srdcem mulčovačů Müthing MU-H/S a Müthing MU-L/S Vario je rotor se spirálovým uložením nožů, aby byl zajištěn jeho rovnoměrný chod, který přispívá ke snížení spotřeby paliva, nezatěžuje traktor a prodlužuje životnost převodovky a kloubových hřídelí. Rotor je osazen kladívkovými noži typu M DURAX, kovaných ze speciální oceli. Hmotnost každého nože činí cca 1,5 kg, zvládá tedy zpracovat velké množství materiálu najednou. Na rotoru jsou kladívkové nože navíc uchyceny prostřednictvím tangenciálních úchytů zvedajících rotor na překážkách a zabraňujících vzniku jeho nevyváženosti. Držák kladívkového nože je k rotoru uchycen svarovými spoji, čímž je eliminováno jejich utržení.

Pracovní výška mulčovače se nastavuje prostřednictvím opěrného válce. Specialitou modelu Müthing MU-L/S Vario je způsob uložení jeho opěrných válců v originálním vnitřním hvězdicovém tvaru, který prodlužuje jejich životnost.