AgroEcoPower na Techagro 2024. Pavilon P, stánek 056
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

ZEMĚ ŽIVITELKA 2017: Řešení pásového zpracování půdy od SLY

Zveřejněno: 27. 8. 2017

Na výstavní ploše společnosti Cime na výstavišti v Českých Budějovicích mohou návštěvníci vidět část stroje Stripcat od francouzské společnosti SLY, kterou firma v ČR zastupuje.

SLY

SLY se mimo jiné specializuje na výrobu strojů pro pásové zpracování půdy (Strip-Till). „Strip-till je ochranný systém zpracování půdy, který používá minimum orby a kombinuje v sobě orebnou a bezorebnou technologii, která zachová vlhkost v půdě, zvýší teplotu seťového lůžka a provzdušní půdu tak aby kořeny rostly do hloubky. Současně zachová výhody bezorebné technologie a zpracuje pouze omezené pásy pro setí, se zachováním posklizňových zbytků mezi pásy na povrchu půdy, které brání vypařování vody a brání erozi půdy. Strip-till pracuje tak, že vytváří pásy a seťové lůžko po sklizených předplodinách. Podobně jako ostatní techniky odstraní posklizňové zbytky z řádku pro setí, ale zanechá je na povrchu mezi řádky, které potom chrání půdu a vytvoří pásy pro následné setí.“ uvádí společnost SLY ve svém katalogu.

SLY je evropská firma zabývající se již více jak 15 let výrobou strojů na pásovou přípravu půdy, tedy strojem strip-till. „Stroj strip-till na pásovou přípravu půdy „Stripcat“ druhé generace je výsledkem nejmodernějšího řešení do těžkých, kamenitých, nebo problematických podmínek s nedostatkem vláhy a erozí ohrožených půd. Kombinace pásové přípravy půdy strip-till a přesného setí pro plodiny jako jsou kukuřice, slunečnice, sója, ale i řepa a řepka uspoří náklady, zabraňuje půdní a větrné erozi a zlepšuje ekologickou a ekonomickou situaci zemědělců.“ uvádí společnost Cime na svých webových stránkách.

Bude-li zemědělec používat stroj Stripcat, měl by dosáhnout řad výhod. Mezi výhody stroje patří jednoduché nastavení, provozní spolehlivost, snížení spotřeby paliva, přesné uložení hnojiv v profilu půdy s úsporou až 30 %, lepší polní vzcházivost osiv či zlepšená voní kapilarita a snížený výpar vody z půdy.

 

Tradičně měla na výstavní ploše zastoupení i značka Merlo či Lindner a další menší mechanizace. Nemohl tedy chybět ani jediný klasický traktor na světě s řiditelnou zadní nápravou. Více informací

Autor: Milan Jedlička
Foto: Milan Jedlička

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.