Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 18.4. – svátek slaví Valérie

Zemědělci s traktory a postřikovači vyrazili do ulic měst bojovat s koronavirem

Zveřejněno: 23. 3. 2020

Italští, španělští ale i francouzští farmáři se s traktory a polními postřikovači či sadařskými rosiči v řadě měst mobilizují. Důvodem je boj proti šíření pandemie koronaviru, která postihla evropské státy. Jindy laickou veřejností zatracované zemědělské postřikovače jsou nyní nejúčinnější zbraní proti šíření koronaviru.

Dezinfekce ulice ve Francii

Postřikovače se v zemědělství běžně využívají při chemické ochraně rostlin. Nyní, kdy se evropskými státy šíří koronavir, postřikovače a rosiče nalézají i jiné využití. Tím je dezinfekce ulic měst. Ve Španělsku, Itálii, ale i Francii zemědělci v minulých dnech začali řešit situaci po svém. Dobrovolně poskytují své traktory a nejrůznější typy postřikovačů a rosičů k dezinfekci ulic a veřejných prostor. Traktory a postřikovače jsou podle odborníků účinnější než člověk s ručním aplikátorem dezinfekce. Na fotografiích z ulic měst můžeme vidět většinou rosiče a nesené postřikovače, které mohou v závislosti na modelu pojmout desítky až stovky litrů tekutiny. Tento druh aplikační techniky byl farmáři zvolen z důvodu kompaktních rozměrů vhodných do ulic měst. Postřikovače jsou schopné díky několikametrovým ramenům plošně aplikovat látku rovnoměrně a přesně. Nevadí ani úzké ulice, neboť ramena postřikovače lze používat i ve sklopené či částečně sklopené přepravní poloze. Tažené rosiče se běžně provozují v sadech, kde slouží k prostorovému ošetřování rostlin rosením. Jak je vidět, přijdou vhod i v ulicích měst. Postřikovače a rosiče svým technickým řešením také zajišťují přesné dávkování. Zemědělci úzce spolupracují s ministerstvy zemědělství daných států.

Běžně se k dezinfekci využívá látka, která není nebezpečná pro lidi a zvířata. Jedná se o chlornan (bělidlo) s ředěním - 1 litr na 49 litrů vody. Aktivní látka ničí všechny viry bez ohledu na typ a prostředí. Proti koronaviru 2019-nCoV je v současné době dezinfekce jedinou možnou obranou.

Ve většině oblastí zasažených koronavirem provádí úklidové týmy pravidelnou dezinfekci i veřejné dopravy. Používají se různé metody v závislosti na daném státu. Například ve Francii a Španělsku jsou prostory veřejné dopravy čištěny jednou denně. V Číně se provádí speciální metoda dezinfekce, kdy dezinfekce například autobusu trvá jen pět až sedm minut – konvenční dezinfekční metoda trvá ve dvou lidech třicet až čtyřicet minut. V Jižní Koreji se provádí taktéž dezinfekce, stejně jako na Filipínách a v Turecku. Jihokorejci využívají k dezinfekci ulic speciálně upravené motorky a Číňané zase drony nebo tančíky pálící z děl dezinfekci.

Mobilizace farmářů ve Francii.

Autor: Milan Jedlička1)
Foto: AgroLeague

1) čerpáno z francetvinfo.fr a arboriculture-fruitiere.com

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.