Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

Zetor modernizuje traktory modelové řady Forterra. Přinesou větší pohodlí v kabině a nové motory

Zveřejněno: 18. 8. 2020

Atraktivní design inspirovaný designovou studií Zetor by Pininfarina, nový systém klimatizace, LED paket s kontrolerem světel, motor v emisním řešení Stage V a v neposlední řadě zvýšená bezpečnost. To vše přináší modelová řada Forterra v roce 2020. Nové stroje už sjíždějí z výrobních pásů a k prvním zákazníkům se dostanou v následujících týdnech.

Modernizovaný traktor Zetor Forterra pro rok 2020

Po nedávném představení modernizovaných traktorů modelové řady Crystal HD přichází brněnský výrobce Zetor s modernizovanými traktory modelové řady Forterra. O tom, že Zetor chystá modernizaci obou řad, jsme jako první informovali na začátku července.

Přes 22 000 prodaných kusů a 55 zemí světa – taková je bilance modelové řady Forterra od roku 1998, kdy se dostala k prvním zákazníkům. Stejně jako ostatní traktory, i Forterra v průběhu let prošla řadou inovací – z emisního stupně Stage IIIA až na aktuální Stage V. Letošní rok je pro traktory Forterra průlomový, a to s ohledem na novinky, které představuje.

Stroje se můžou pochlubit nejen novým designem, který podtrhuje sílu a dynamiku stroje, ale především řadou funkčních vylepšení. Implementace nového vzhledu umožnila využít inovovanou technologii plastů, která zajišťuje vyšší teplotní odolnost a UV stabilitu materiálu a zároveň byl vylepšen odvod tepla z motorové části traktoru.

Motory Zetor v řešení EU Stage V uživatelům nových traktorů Forterra přinesou výrazné snížení spotřeby a emisí. Konstrukčně vycházejí z motorů splňujících normu Stage IV a zachovávají si tak provozně ekonomické parametry předchozí generace. Tyto agregáty byly testovány vědci z Mendelovy univerzity a výsledky studie potvrdily, že mají až o 19,2 % nižší spotřebu než motory v řešení Stage IIIB.

Nejvíce změn však zákazníci najdou v kabině. Zcela nový systém klimatizace a vytápění nabízí výrazné zlepšení účinku a uživatelům traktoru tak poskytne celodenní komfort i v horkých parných dnech.

K modernizaci došlo také u osvětlení. U modelů Forterra HD je traktor již ve standardu vybaven LED paketem s kontrolorem pracovních světel a majáků. Obsahuje množství pokročilých funkcí jako je automatická aktivace pracovních světel dle zvoleného směru jízdy nebo paměťová funkce. U modelů Forterra HSX je tato výbava k dispozici na přání.

Mezi další novinky patří systém mokrých brzd všech kol doplněný o posilovač, který přispívá k vyšší bezpečnosti stroje. Nové střešní okno spolu s vykrojeným tvarem střechy přináší lepší výhled na nakladač, a navíc již ve standardu splňuje bezpečnostní normu FOPS.

V nabídce řady Forterra pro rok 2020 jsou tři modely o výkonu 96 až 147 koní: Forterra CL, Forterra HSX a Forterra HD. Stroje najdou uplatnění v rostlinné a smíšené výrobě ale také při těžbě dřeva.

Autor: redakce Agroportal24h.cz1)
Foto: Zetor

1) z podkladů Zetor

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.