Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 27.4. – svátek slaví Jaroslav

Zetor nebude vystavovat na mezinárodním zemědělském veletrhu Agritechnica 2019

Zveřejněno: 26. 7. 2019

Po úspěšné prezentaci Zetoru na minulém ročníku mezinárodního zemědělského veletrhu Agritechnica 2017 v německém Hannoveru nyní přichází překvapivá zpráva o odmítnutí účasti na tomto prestižním veletrhu.

Nový Zetor Crystal

Na minulém ročníku veletrhu Agritechnica 2017 na sebe Zetor maximálně upoutal. Tou nejočekávanější premiérou tehdy bylo představení prvního traktoru v novém atraktivním designu v sériovém provedení, kterým byl Major HS 80. Zetor též návštěvníky seznámil s novými traktory řady Utilix a Hortus o výkonech od 40 do 70 koní. K vidění byly i modernizované modely Proxima a Forterra. Společnost na veletrhu oslovovala i zájemce o Zetor komponenty, jako jsou motory, převodovky a powertrain.

Zetor se však letos potýká s rozsáhlými úspornými opatřeními. Zetor ke konci minulého roku oznámil, že propustí čtyřicet procent zaměstnanců, a to kvůli potížím s nástupem nových bezpečnostních a emisních předpisů a nízkým prodejům na evropských trzích. Zetor musel přijmout změnu plánu pro rok 2019 a přistoupit k nákladovým úsporám. Poprvé po osmi letech nepřetržitých účetních zisků Zetor také vykázal ztrátu ve výši 149 milionů korun. Tržby Zetoru dosáhly v loňském roce 2 339 milionů korun a bylo prodáno celkem 2 080 traktorů. V druhé polovině roku 2018 došlo k neočekávanému propadu trhů.

Kolují tedy zvěsti, že neúčast na veletrhu je spojena s úspornými opatřeními. Stránka topagrar se proto zeptala na oficiální vyjádření Zetoru. Společnost uvedla, že se chce zaměřit na menší lokální výstavy, veletrhy a živé demonstrace v daných státech, aby byla blíže k zákazníkovi a lépe představila výhody traktorů. Nejvíce traktorů Zetor putuje na západní trhy, proto se Zetor v minulých měsících účastnil zahraničních výstav Royal Highland Show ve Skotsku, Agra v Německu, National Farm Machinery Show v Louisville v USA a LAMMA ve Velké Británii.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Zetor

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.