Víceúčelové rotační plečky GST BIOSTAR. Nástroj na celoplošnou mechanickou kultivaci
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Zetor představuje nový Crystal, první traktor s šestiválcovým motorem

Aktualizováno: 1. 12. 2016

Tradiční český výrobce zemědělské techniky, společnost ZETOR TRACTORS a. s., rozšiřuje svoji řadu moderních traktorů o nový model s názvem CRYSTAL. ZETOR CRYSTAL je po dlouhé době první traktor z portfolia značky, který disponuje šestiválcovým motorem o výkonu 144 a 163 koní. Nový model navíc vyniká jednoduchou obsluhou a nízkými náklady na údržbu a provoz. Představením nového traktoru dochází k rozšíření modelových řad značky ZETOR ze tří na čtyři. Disajnovým specifikem ZETORU CRYSTAL budou červená kola. Tento prvek následně plánuje ZETOR postupně rozšířit na všechny své produkty.

ZETOR TRACTORS a. s.

„Naším cílem je neustále zvyšovat užitnou hodnotu traktorů a ZETOR CRYSTAL je toho dalším příkladem. Traktory řady Crystal jsou nyní nejsilnějšími stroji v nabídce naší značky, které po dlouhé době přicházejí s šestiválcem. Jejich hlavními charakteristikami jsou síla, odolnost a efektivita, což ocení hlavně majitelé velkých farem,“ říká o novém modelu David Kollhammer, ředitel Technického úseku ve společnosti ZETOR TRACTORS a. s.

Klíčovou novinkou ZETORU CRYSTAL je vysoce výkonný šestiválcový motor od výrobce DEUTZ AG, vybavený 24 ventily a vstřikováním Common Rail. Robustní blok motoru tvoří kompaktní část nosné struktury traktoru, která je schopna odolávat vysokým zatížením od nesených strojů. Konstantní průběh výkonu motoru zvyšuje produktivitu a snižuje spotřebu.

Mezi další technické novinky modelu CRYSTAL patří prodloužený rozvor kol, který činí 2 840 mm a přispívá k lepší stabilitě traktoru. 

CRYSTAL, to je HARD WORKER

ZETOR Crystal je nejpracovitější traktor na trhu, který své majitele nezklame za žádných podmínek. Jeho nejvýraznější vlastnost lze vystihnout jedním výrazem – HARD WORKER. HARD WORKER se proto stal klíčovým sloganem naší zaváděcí marketingové kampaně,“ říká Adam Žert, ředitel prodeje a marketingu v ZETOR TRACTORS a. s.

CRYSTAL je nejen vytrvalý v každodenní práci, ale zároveň garantuje vysokou míru pohodlí. Snadné ovládání zajišťuje převodovka s rozsahem 30 rychlostí vpřed a 30 rychlostí vzad, která se obsluhuje pomocí třístupňového násobiče krouticího momentu (PowerShift), hydraulického reverzoru (PowerShuttle) a tlačítka spojky na řadicí páce (PowerClutch). Systém odpružení přední nápravy složený ze dvou nezávisle odpružených polonáprav zase poskytuje mnohem komfortnější jízdu s nižší hladinou vibrací.

ZETOR Crystal vyniká svou univerzálností. Díky koncepci vývodového hřídele se dá využít pro lehké zatížení žací lištou i pro maximální odběry rotačních kultivátorů a krmných vozů. Vývodový hřídel se navíc vyznačuje vysokou účinností při nízké spotřebě paliva. 

Moderní elektrohydraulika Crystalu zvyšuje produktivitu práce a snižuje spotřebu paliva o 5–7 procent. Je totiž vybavena systémem HITCHTRONIC, který jako první uvedl na trh právě ZETOR a který získal řadu ocenění. Jedná se o systém automatické regulace zadního tříbodového závěsu. Při použití tohoto systému není nutno nastavovat druhy regulace a jejich citlivost. Regulační systém sám měří odpor půdy a podle něj upravuje nastavení tříbodového závěsu. 

Komfort, nadčasový design a červená kola 

Kabina Crystalu je prostorná a výrazně eliminuje hlučnost. K pohodlnější práci, a tudíž menší únavě řidiče, přispívají klimatizace a odpružená kabina a náprava. Kabina je navíc vybavena otevíracím střešním oknem s nastavitelným šíbrem. Výborná ergonomie ovládacích prvků umožňuje řidiči intuitivní ovládání traktoru bez nutnosti dlouhého učení. 

Nadčasový design traktorů ZETOR Crystal navazuje na původní legendární Crystal, který se v ZETORU vyráběl od roku 1969. Nový Crystal se svými předchůdci inspiroval v ostrých hranách a pravidelných geometrických tvarech krystalů. Aktuální model traktoru bude vybaven červenými koly, toto specifikum plánuje ZETOR postupně rozšířit na celé své produktové portfolio. 

K prvním zákazníkům se ZETOR CRYSTAL dostane v průběhu letních měsíců.

Přehled technických inovací nového Crystalu:

šestiválcové motory

systém vstřikování paliva Common Rail

prodloužený rozvor náprav na 2 840 mm

přední odpružená hnaná náprava (na přání)

širší rozchod kol

otevírací střešní okno s nastavitelným šíbrem

dodávka čerpadla hydrauliky 85 l/min

hluk v kabině pouze 73 dB

přední kola 540/65 R 28

palivová nádrž 300 l + 30 l močoviny

moderní design kapoty

inovovaná přístrojová deska

červená kola

Více informací o ZETORU CRYSTAL naleznete na webových stránkách: www.zetorcrystal.com.

O značce ZETOR

ZETOR, tradiční česká značka zemědělské techniky, existuje na trhu od roku 1946 a působí v řadě států po celém světě. Doposud bylo prodáno více než 1,2 milionu traktorů této značky. Traktory Zetor svým uživatelům usnadňují práci a spoří energii a finanční prostředky. Díky vlastnímu výrobnímu a vývojovému centru v Brně se traktory neustále inovují. Traktory nabízí tu nejlepší kombinaci síly a výkonu motoru, jednoduchého účelného provedení a vynikající provozní efektivity. Stroje jsou osazeny jak motory vlastní produkce, tak motory společnosti DEUTZ AG. ZETOR TRACTORS nyní nabízí čtyři modelové řady: Major, Proxima, Forterra a Crystal. Podrobnější informace o značce ZETOR a produktech této značky naleznete na stránkách www.zetor.com.

Autor: Milan Jedlička
Foto: ZETOR TRACTORS a. s.

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.