Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 23.4. – svátek slaví Vojtěch

Zetor Proxima jako stěžejní traktor v přípravách Světových pohárů ve Vysočina Areně

Zveřejněno: 11. 12. 2019

Už přes šest let vykonává traktor Zetor Proxima 100 ve Vysočina Areně všemožné pracovní činnosti - od práce s čelním nakladačem, přes sečení, až po dennodenní odklízení sněhu. Závisí na něm nejen důležité práce v každodenní údržbě tohoto sportovního zařízení, ale neobejdou se bez něj ani přípravy Světových pohárů.

Každoročně je potřeba na sníh v zásobníku umístit několik tisíc kubíků štěpky. Tu je ale začátkem zimní sezóny potřeba zase odvést.

Minulá reportáž o traktoru Zetor byla věnována modelu Forterra, který podléhá nepřetržitému provozu v živočišné výrobě v Hanácké zemědělské společnosti Jevíčko. Vysoké nároky na traktory ale nejsou kladeny jen v zemědělském sektoru, ale i v komunálním, jak dokládá provoz traktoru Zetor Proxima 100 v největším českém areálu pro biatlon, klasické běžecké lyžování a závody horských kol – ve Vysočina Areně.

„Traktor se téměř nezastaví, Proxima je pro nás absolutně nenahraditelná”
Tomáš Procházka, správce Vysočina Areny

Světově významné sportovní akce a největší srazy traktorů Zetor

Vysočina Arena se nachází na okraji Nového Města na Moravě situovaného v Českomoravské vrchovině u Žďárských vrchů, kde se lyžování těší dlouholeté tradici. Sportovcům je známá svým celoročním využitím a možností praktikovat nejrůznější sportovní aktivity. Zatímco v zimě se lze věnovat lyžování či biatlonu, v létě je možné vyzkoušet kolečkovou dráhu či střelnici. Zemědělci ale znají Vysočina Arenu i z jiného pohledu - pořádá se zde tradiční akce Vysočina Zetor Show, která letos trhala rekordy, co se počtu traktorů na jednom místě týče."Společnost Moreau Agri celou akci zaštiťuje a chystá. My jim pomáháme s přípravou veškerého zázemí,“ řekl pan Tomáš Procházka, správce Vysočina Areny. Každoročně se zde konají i významné sportovní akce, jako jsou Světový pohár v biatlonu, lyžování či horských kolech. To vše ale vyžaduje náročné přípravy měsíce dopředu. Kromě příprav na sportovní akce správce provádí pravidelnou údržbu areny a zajišťuje přípravu na letní nebo zimní sezony. K tomu je potřeba spolehlivá technika.

Tomáš Procházka, správce Vysočina Areny
Tomáš Procházka, správce Vysočina Areny

Vysočina Arena vlastní traktor Zetor Proxima 100 s čelním nakladačem Zetor System ZL46, speciální traktor, teleskopický manipulátor a spoustu přídavného příslušenství a nářadí k těmto strojům. „Traktor Zetor Proxima se nejvíce využívá při údržbě areálu. Na jaře, v létě a na podzim se s ním seče celý areál, veškeré okolní pole a louky. V zimě s Proximou prohrnujeme sníh rovněž v celém areálu. Traktor se téměř nezastaví, Proxima je pro nás absolutně nenahraditelná,“ řekl pan Procházka, který traktor také obsluhuje. Do té doby, než Proximu koupili, žádný jiný traktor nepoužívali. Kromě údržby areálu závisí na Proximě i veškeré přípravy závodů. Do nedávné doby, než byl pořízen teleskopický manipulátor, zajišťovala veškeré manipulační práce. „Nakladač je potřeba v případě, když stavíme tribuny a skládáme ploty. K tomu nyní využíváme teleskopický manipulátor, když se ale nestíhá, pomáhá i Proxima,“ seznámil nás pan Procházka s aktuální situací. V době naší návštěvy zrovna probíhaly přípravy na závody v lyžování a vrcholily přípravy na zimní sezonu. Jednak se rozváží díly montovaných tribun, oplocení, buňky a dalších (to vše vydrží až do březnového Světového poháru v biatlonu), jednak se odváží štěpka ze zásobníků na sníh. V zásobníku o rozloze zhruba fotbalového hřiště se nachází od března do listopadu technický sníh. Aby přečkal tak dlouhou dobu, je na něj ve vrstvě přes půl metrů za pomocí nakladače Proximy a teleskopického manipulátoru umístěno několik tisíc kubíků štěpky, která se musí v zimě odstranit - opět za pomocí nakladačů. Sníh je pak navezen na tratě.

Zetor Proxima 100 s čelním nakladačem ZL46 je ve službách Vysočina Areny od roku 2013
Zetor Proxima 100 s čelním nakladačem ZL46 je ve službách Vysočina Areny od roku 2013

Jednoduchý mechanický traktor

Velkou odolnost projevuje čelní nakladač ZL46, jímž je Proxima osazena. Nakladač patří do základní řady Zetor System zahrnující celkově pět modelů (dva jsou určeny pro traktory Proxima). ZL46 má speciálně zkosený výložník a tvarování pro lepší pevnost, tuhost a výhled na nářadí. Ve Vysočina Areně využívají celou řadu příslušenství včetně paletizačních vidlí a lopat. Kupříkladu pro ovládání kleští jsou nakladačem vedeny hadice pracovní hydrauliky. Zvedací výška v oku výložníku činí 3,7 m. „Jednou za čas se na Proximě provede velký kontrolní servis jako na všech strojích. Žádná velká závada nikdy nebyla, ani v oblasti motoru a převodovky. Co se týče údržby, je potřeba vše pravidelně mazat, protože traktor hodně využíváme. V létě se z něj skoro nevysedá, neustále se seče tráva a v zimě se prohrnuje. Minulý rok tady byla těžká zima, byl v provozu dennodenně,“ řekl ke spolehlivosti Proximy pan Procházka s tím, že při rozhodování pro koupi hrála roli také blízkost servisu. Traktor dodala společnost Moreau Agri Vysočina se sídlem v Maršovicích, která se nachází pár kilometrů od Nového Města na Moravě. Traktory Proxima naleznou využití nejen v komunální sféře, ale i v zemědělství či lesnictví a u zákazníků, kteří apelují na jednoduchost a spolehlivost stroje.

Traktor je využíván při manipulaci s nejrůznějšími materiály a předměty, sečení či odklízení sněhu
Traktor je využíván při manipulaci s nejrůznějšími materiály a předměty, sečení či odklízení sněhu

Kabina Proximy s topením a klimatizací je účelně vybavená. Výhled na nakladač ve zvednuté poloze usnadňuje otevíratelné střešní okno. Ovládání různých funkcí traktoru se provádí přes páky. Na dosah pravé ruky jsou páky pro řazení rychlostních stupňů, silničních a redukovaných rychlostí. Kolem sedačky řidiče jsou rozmístěny páky pro zapínání náhonu vývodového hřídele a volby otáček, vypínání spojky vývodového hřídele a ruční brzda. Vpravo od řidiče se nachází panel pro ovládání hydrauliky a závěsu. Osvětlení a některé další funkce spojené s provozem traktoru se regulují přes spínače pod přístrojovou deskou, která informuje o důležitých provozních údajích. Sloupek řízení má nastavitelný volant. Čtyřválcový motor (bez technologie SCR) s přímým vstřikem paliva, přeplňovaný turbodmychadlem a s výkonem 71 kW při jmenovitých otáčkách 2 200 ot/min je spojen se synchronizovanou převodovkou s 12 rychlostmi vpřed a 12 rychlostmi vzad. Osvědčuje se jak na poli, tak silnici. Pan Procházka Proximu hodnotí celkově kladně. Vyjádřil svou maximální spokojenost se strojem.

Nakladač lze přes originální mechanismus jednoduše demontovat
Nakladač lze přes originální mechanismus jednoduše demontovat

Vylepšené traktory Proxima

Proxima byla pro Vysočina Arenu pořízena v roce 2013, tedy v době konání Mistrovství světa v biatlonu. Od té doby má odpracováno 3800 mth. Traktory Proxima do dnešních dnů již prošly procesem modernizace a v současnosti jsou k dispozici modely Proxima 80, 90, 100 a 110 v provedení CL a HS pokrývající výkonový rozsah 76-120 koní. Zatímco typ CL je standardně vybaven základní mechanickou převodovkou s 12 rychlostmi vpřed a 12 rychlostmi vzad a mechanickým reverzorem, či na přání převodovkou s plazivými rychlostmi, tak HS disponuje čtyřstupňovou převodovkou s třístupňovým násobičem a hydraulickou reverzací PowerShuttle, která nabízí 24 rychlostí vpřed a 24 rychlostí vzad. Proximy používají čtyřválcový motor se zdvihovým objemem 4,2 l a šestnáctiventilovou technikou, který poskytuje u nejvýkonnější verze maximální točivý moment téměř 500 Nm. Díky systémům DPF a EGR poskytuje motor vrcholného modelu až výkon 120 koní. Jak motory, tak převodovky jsou výsledkem vlastního vývoje a výroby společnosti Zetor. Jak je tomu u traktorů Zetor obvyklé, i u Proximy najdeme systém pro automatickou regulaci zadního tříbodového závěsu, který má max. zvedací sílu 42 kN. Co se hydrauliky týče, čerpadlo standardně dodává 50 l/min, na přání pak 60 l/min. Pro pohon nářadí je zadní vývodová hřídel k dostání buď s otáčkami 540/1000 nebo 540/540E. Při použití elektrohydraulické regulace zadního TBZ – Hitchtronic je k dispozici až čtyřsekční vnější rozvaděč. Hlavní změny oproti starším Proximám nese kabina s měkkými a tmavě šedými materiály, jenž patří mezi nejprostornější v této třídě traktorů. Celkové rozvržení kabiny je dobře promyšlené, k dispozici je s vylepšenými bezpečnostními prvky, topením, klimatizací a ergonomickými ovladači. Zákazník si může vybrat mezi mechanicky nebo pneumaticky odpruženými sedadly. V nejbližší době bude zahájena výroba Proximy, již s novým produktovým designem inspirovaným konceptem Zetor by Pininfarina.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Milan Jedlička

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.