Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 27.4. – svátek slaví Jaroslav

Zetor se nepřesouvá do Indie. V Brně se naopak chystá výroba nové generace traktorů

Zveřejněno: 14. 10. 2023

Česká televize nedávno zveřejnila zprávu, že se výroba Zetoru přesouvá do Indie. Zpráva se rychle rozšířila po sociálních sítích a zklamala mnoho příznivců traktorů této legendární značky. Róbert Harman, výkonný ředitel společnosti, v nejnovějším prohlášení vše uvádí na správnou míru.

Zástupce nové generace traktorů Zetor byl již prezentován na letošním ročníku agrosalonu Země Živitelka v Českých Budějovicích.

Zetor v Brně rozhodně nekončí a Zetor nepřesouvá žádnou svou výrobu z Brna do Indie. Naopak, v Indii Zetor připravuje už několik let výrobu nové řady traktorů pro indický trh, který je dnes největším traktorovým trhem na světě. Závod v Brně prochází strukturální proměnou. Od příštího roku přejde na výrobu nových modelů traktorů s vyšší kvalitou a vyšší přidanou hodnotou. Příští rok představíme novou generaci traktorů Zetor, jejímž cílem je získat pevnou pozici na nejnáročnějších trzích na světě. Tyto nové modely nebudou mít motory a převodovky značky Zetor,“ uvedl Róbert Harman ze společnosti ZETOR TRACTORS a.s. v e-mailu adresovaném zákazníkům a obchodním partnerům. Právě výroba motorů a převodovek značky Zetor se bude v Brně utlumovat.

Společnosti ZETOR TRACTORS a.s. a VST Tillers Tractors Ltd. představily minulý rok na veletrhu CII Agro Tech India 2022 v indickém Chandigarhu nové traktory určené pro místní trh. Spolupráce na jejich vývoji mezi Zetorem a tradičním indickým výrobcem navazuje na podpis memoranda o vzájemné spolupráci, které spolu firmy uzavřely v roce 2020.

Už minulý rok jsme zveřejnili článek o budoucích plánech Zetoru a vzniku prvních prototypů nových traktorů.

„Zetor pro vás připravuje zbrusu novou modelovou řadu! Jak bude vypadat? Pod kapotou se bude ukrývat až 170 koní, které poskytne nový 4-válcový motor Deutz. Dále 4-stupňová převodovka v kombinací se 6-stupňovým násobičem, která nabídne lepší užitné vlastnosti jak v dopravě, tak při náročných polních pracích. A nesmíme zapomenout na kabinu s vylepšeným systémem odpružení a sníženou hlučností, která bude disponovat například zcela novou řadicí pákou či loketní opěrkou,“ uvedla společnost ZETOR TRACTORS a.s. na svém Facebooku a přidala fotografii nového traktoru.

Podrobné fotografie prototypu nové generace traktoru Zetor.