AgroEcoPower na Techagro 2024. Pavilon P, stánek 056
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Žně bez starostí? To umožní Sklizeň na klíč. Ptali jsme se pana Michala Horáka

Aktualizováno: 6. 3. 2017

Pokud má někdo zájem o zemědělskou službu, má nyní velký výběr. Dodavatelů zemědělských služeb je v České republice spousta a konkurence mezi nimi je značná. Náročnější zemědělci ale mají své specifické požadavky, které jsou schopny splnit jen malá část dodavatelů služeb. Takový službař musí samozřejmě disponovat patřičnou technikou a znalostmi. Nová služba Sklizeň na klíč umožňuje vyhovět specifickým požadavkům farmářů a prý mohou zažít žně bez starostí. Na toto téma jsme se ptali pana Michala Horáka jednatele společnosti AGRICOLE TECH, s.r.o. a autora sklizňových služeb Sklizeň na klíč.

Michal Horák

1, Co Vás vedlo k tomu, poskytovat služby ve sklizni?  

Sklizeň, resp. kombajnová sklizeň je mou celoživotní zálibou. Miluju ten čas strávený na žních, ať v kombajnu nebo s překládacím vozem. Využívat svoje schopnosti, dělat to, co mě naplňuje a pomáhat zemědělcům posouvat úroveň hospodaření výš! To je to, co mě baví, co mám rád a co je hnacím motorem mých služeb!

Loňský rok pro mě představoval jakési puzzle, kdy do sebe všechno krásně zapadávalo a vývoj dal jasný impulz k tomu, abych rozjel svoje vlastní služby. Chuť dělat velké věci, moje schopnosti a zkušenosti, láska k zemědělství a naplňování vize pomáhat zemědělcům stojí za tím vším!

2, Co Vás odlišuje od ostatních služeb, které také přijedou s vlastní sklízecí mlátičkou a vlastním odvozem?

To, co mě odliší hned při příjezdu s technikou je pochopitelně PERARD. Těch zatím ve službách tolik nejezdí a potenciál rozvoje PERARDů je obrovský! Stejně tak obrovský je přínos, jaký mají pro zemědělce při sklizni. Po loňských mokrých žních zemědělci kladou ještě větší důraz na to, aby se v poli zbytečně nepohybovaly stroje, které tam nemají co dělat, a právě PERARD je toho řešením!

Co mě dále odlišuje je schopnost zajistit kompletní sklizňovou linku, tedy sklizeň na klíč. Dále sestavit sklizňovou linku do specifických sklizňových podmínek. Možná jsem také první v republice, kdo v rámci služeb dokáže sestavit kompletní pásovou sklizňovou linku. Tedy kombajn, traktor a překládací vůz na pásových podvozcích! Těch odlišností je spoustu 

3, Proč by si měl farmář, hledající služby pro sklizeň úrody, zvolit právě Vás?

Bohužel nejsem tu pro všechny a nedokážu tedy uspokojit všechny zemědělce. Moje sklizňové služby jsou pro ty zemědělce, kteří chtějí úroveň svého hospodaření posouvat výš. K dnešnímu dni jsem obdržel opravdu velké množství Sklizňových listů s poptávkami od nejrůznějších zemědělců ze všech koutů republiky. Nicméně moje služby nejsou pro ty, kdo hledají způsob, jak sklidit co nejlevněji a nehledí na technologickou úroveň a na to, jakou hodnotu má taková sklizňová linka. To není práce pro mě.

Nikomu neslibuji nejnižší cenu sklizně a ani se cenou nepodbízím… Slibuji vysokou technologickou úroveň sklizně, zodpovědný přístup, extra výkon a TOP kvalitu odvedené práce s vysokou mírou přidané hodnoty! 

4, Farmář si může u Vás vybrat hned z několika konceptů sklizně. Co od jednotlivých konceptů může očekávat?

Může očekávat přesně to, na co jsou jednotlivé koncepty dělané. Tedy sklizňová linka precizně sestavená do specifických podmínek hospodaření daného zemědělce. Ať už se jedná o technologickou úroveň, terénní specifika oblasti sklizně nebo speciální a nadstandardní požadavky výbavy sklizňové linky.

Například, když zemědělec klade důraz na půdo-ochranné postupy, sestavíme sklizňovou linku na pásech a s pásovým překládacím vozem Interbenne X-TRACK. Ten může navíc ještě překládat přes příkop a ani odvoz nemusí zajíždět do pole. Se zemědělcem můžeme tvořit opravdu na míru jeho požadavkům a podmínkám. Pochopitelně taková sklizňová linka bude mít vyšší cenu, ale s tím do toho zájemce jde. 

5, Pokud si u Vás farmář objedná, dejme tomu TOP sklizeň a se vším všudy, například i v režimu CTF s mapováním výnosů atd., to je hromada práce pro hromadu techniky. Disponujete takovou technikou, nebo máte smluvní partnery?

Některou techniku si letos pořídím vlastní, některé stroje si chci vyzkoušet a poté vybrat to nejlepší. Například s výběrem traktoru do překládacího vozu nepospíchám a vyzkouším si více značek, než některou zvolím a vyberu jako ideální kombinaci s PERARDem .

Důležité taky bude, o jakou sklizňovou linku bude největší zájem, tomu pak bude odpovídat nákup strojů a dalších doplňků.

6, Do kdy si může nejpozději zájemce objednat tuto službu, aby ještě letos mohl sklidit s Vaší pomocí?

Konec příjmu Sklizňových listů je 28. února. Do té doby máte možnost se ozvat. Sklizňový list bude k dispozici pro vyplnění i nadále, nicméně bude vesměs sloužit pro poptávku sklizně v podzimním období. Tedy sklizeň sóji, slunečnice, kukuřice atd.

7, Jste limitováni počtem objednávek na rok?

Jak jsem již zmínil, bohužel nemohu vyhovět úplně všem i když bych rád pomohl každému zemědělci, který mě požádá o pomoc a vyřešení sklizně. To bych totiž musel mít několik desítek ks kombajnů a k tomu další desítky PERARDů, abych uspokojil všechny zájemce. Což tento první rok neklapne. Možná ten příští rok

8, Co všechno musíte zohlednit pro kvalitní sklizeň, když dostanete do rukou tzv. sklizňový list, který návštěvník vyplní na vašich stránkách?

Já zohledním požadavky zemědělce, termín, kdy bude chtít sklidit, jaké plodiny, požadovanou technologickou linku atp. Pak připravím řešení a můžeme jít na věc

9, Co následuje po vyplnění sklizňového listu? Co očekáváte od zákazníka a co naopak, zákazník může očekávat od Vás?

Od doby, co jsem založil sklizňové služby mi přišlo velké množství Sklizňových listů, což mě příjemně překvapilo. Se zájemcem se poté setkáme, probereme detaily a domluvíme se na postupu. Já žádné očekávání nemám, vždy se nechám překvapit požadavky zemědělce a rád připravím řešení takové, aby splnilo jeho představy a přineslo odpovídající výsledky. Co může zájemce očekávat ode mě? Osobní a profesionální přístup, tvořivou práci a… to ostatní jsou moje KNOW HOW

To hlavní nás pak čeká již při samotných žních, na které se všichni můžeme už jen těšit! 

10, Jste jednatelem společnosti AGRICOLE TECH, s.r.o., dodáváte na český trh překládací vozy Perard. V posledních letech jste po ČR předváděl tyto vozy. Budou vozy figurovat i ve vaší sklizňové lince?

Samozřejmě. Právě PERARD je srdcem každé sklizňové linky a v podstatě díky němu jsem schopen vytvořit různé sklizňové koncepty a splnit požadavky zemědělcům, kteří chtějí sklizňovou službu na vysoké technologické úrovni!

Kombajny se svahovým vyrovnáváním, traktory a kombajny na pásovém podvozku, to je nyní již celkem běžná technika. Ale překládací vozy, které jsou přímo vyvinuté do takových podmínek a bez jakéhokoli omezení jsou zde schopny pracovat, mají vysokou přidanou hodnotu a umí divy, které tu donedávna nebyly k mání. Takové vozy tu k vidění takřka nejsou… Tedy až do dnes

11, Jak moc je finančně náročná pro zákazníky tato služba? Je vhodná pro všechny typy podniků či soukromých zemědělců?

Je to individuální věc. Všechno je závislé na požadavcích zemědělce. Na rovinu říkám, že mým cílem není dělat sklizeň za co nejnižší cenu, a právě cenou se podbízet. Pokud někdo požaduje sklizeň na nejvyšší technologické úrovni, třeba právě Pásovou sklizňovou linkou, je pochopitelné, že se budeme bavit v zcela jiných cenových relacích, než je tomu u běžných služeb pouze kombajnem...

Sklizňové služby nedělám proto, abych „nabouchal“ co nejvíce ha a o nic dalšího se nezajímal. Smyslem mých sklizňových služeb je nejvyšší technologická úroveň sklizně, vysoký výkon, TOP kvalita odvedené práce a zodpovědný přístup! Tomu všemu je rozumně nastavená cena sklizňové služby dle individuálních požadavků zemědělce.

12, Je služba – Sklizeň na klíč - k dispozici i v zahraničí, třeba na Slovensku?

Ano, moje služby nejsou omezené hranicemi České republiky. Moc rád poskytnu své schopnosti a KNOW HOW mých sklizňových služeb i zemědělcům na Slovensku! Stačí se jen ozvat anebo poslat Sklizňový list

13, Velkou roli u vaší služby hraje překládací vůz. Pokud vůz někdo vlastní a používá jej při sklizni, neznamená, že jej dobře využívá. Můžete nám prozradit, jak nejlépe využívat překládací vůz?

Dobrá otázka, na kterou ovšem nelze použít všeobecný návod Kromě, v zemědělství často používané odpovědi v tom smyslu, že je to závislé na konkrétních podmínkách, je tu přece jen jeden činitel, který efekt používání překládacího vozu dokáže ovlivnit nejvíce.

Hlavní faktor, který ovlivňuje efekt překládacího vozu, je člověk. Pokud obsluha ví, co má dělat, chce to dělat a je přesvědčena o správnosti celého toho systému, pak je na půl vyhráno . Jestliže smysl překládacího vozu zná pouze ten, kdo rozhodl o jeho zakoupení, ale lidé, kteří s ním mají pracovat už ne, pak můžete mít sebelepší překládací vůz, ale jeho potenciál nebude využitý na maximum. To platí o všech lidech, kteří jsou toho součástí. Tedy kombajnéři, obsluhy odvozních souprav, vedoucí atd. Je to skupinová práce, nikoli jen snaha jednoho člověka. 

14, Správné využití překládacího vozu je hodně diskutovaným tématem. Jak víte, že zrovna ten váš způsob je ten nejlepší? Stavíte na dlouhodobých zkušenostech přímo z praxe?

Jsou to moje osobní zkušenosti jak z pozice kombajnéra, tak obsluhy překládacího vozu. Dále práce v nejrůznějších oblastech a podmínkách nasazení. Přemýšlení u práce, organizační schopnosti atp. Neříkám, že ten můj způsob je nejlepší, mám své zkušenosti, na kterých stavím a pak už jen vyladit vše do detailu včetně precizní spolupráce se všemi částmi sklizňové linky a funguje to perfektně!

Kdokoli se může zastavit za mnou na službách a přesvědčit se o tom v reálných podmínkách!

15, Kdo bude obsluhovat techniku? Svěříte všechny stroje najatým lidem nebo budete se stroji pracovat Vy sám? Je nějaká šance pro zájemce o práci u Vás?

S technikou budu pracovat já osobně a k sobě budu mít tým šikovných lidí, se kterými uděláme úžasnou práci! Mít kvalitní tým lidí, které tato práce baví, naplňuje a užívá si takové žňové dobrodružství je jedním ze základních kamenů mých služeb. Pokud jsou zájemci, kteří toto chtějí zažít a být součástí mých sklizňových služeb, budu jedině rád, když se mi ozvou! Stačí zavolat nebo napsat

16, Poskytujete i jiné služby, než je sklizeň? Plánujete do budoucna další projekt?

Potenciál využití PERARDu je celoroční, proto je možnost objednat si mimosezónní službu například jako náhradu klasického návěsu, plnění hnojiv nebo secích strojů, kde je schopnost navýšit výkon secího stroje až o 40 %, což jsem prakticky vyzkoušel v rámci loňského předvádění vozu Interbenne. Dále je možnost zajistit PERARD do transportní linky pro plnění železničních vagonů atp. Potenciál tohoto konceptu je vážně obrovský a limitující je pouze a jen Vaše fantazie

Co se týká budoucnosti mé společnosti a nějakého dalšího nového projektu, tak to se nechme překvapit

17, Na našem webu jsme měli anketu, která se ptala na to, zda jste spokojeni se zemědělskými službami. 40 % odpovědělo, že ne. Nově vstupujete do oblasti dodavatelů zemědělských služeb. Jak si myslíte, že jsou na tom ohledně kvalitně provedené práce, čeští dodavatelé služeb?

Nemyslím si, že jsou někteří službaři zcela nekvalitní. V podstatě je to jednoduché a spokojenost, resp. odvedenou kvalitu služby vždy určují obě strany. Tím chci říct, že pokud je někdo se službou nespokojený, musí se ozvat a sdělit svou nespokojenost anebo najít jiné řešení. Jestliže někdo hodnotí službu jako nekvalitní a nic neudělá proto, aby výsledek změnil, jen těžko se situace zlepší. A pokud službař svou kvalitu nezlepší, i přes nespokojenost zemědělce, pak má zemědělec příležitost oslovit jiného službaře. Když je tedy někdo nespokojený se stávajícími službami, má možnost je změnit a najít ty nejlepší pro něj.

Takže zemědělcům přeji kvalitní službaře a službařům pak spokojené zemědělce 

Držím pěsti nám všem službařům, ať se vše daří! Zemědělcům přeji úspěšný a dobrý rok a pohodové žně!WWW - Sklizeň na klíč - http://www.skliznovesluzby.cz/

Autor: Milan Jedlička
Foto: Michal Horák

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.