Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 28.4. – svátek slaví Vlastislav

6 důvodů, proč je Case IH Optum AFS Connect ideálním traktorem do pícnin

Zveřejněno: 20. 3. 2024

Výkon, spolehlivost a efektivita jsou klíčové vlastnosti, které v zemědělství očekáváme od každého nově zakoupeného stroje. Case IH Optum AFS Connect nejen, že tato očekávání splňuje, ale v mnohém dokonce překračuje. Díky tomu najde široké uplatnění ve všech sférách zemědělství a oproti konkurenci exceluje především při sklizni pícnin. Nyní navíc Case IH představuje novinku Case IH Optum 340 AFS Connect. Pojďte se s námi podívat na hlavní důvody, proč je Case IH Optum nejlepší volbou pro každého, kdo sklízí větší plochy pícnin.

6 důvodů, proč je Case IH Optum AFS Connect ideálním traktorem do pícnin.

1) Dostatečný výkon pro pohon nářadí s minimální spotřebou

Všechny traktory Case IH Optum jsou osazeny inovovaným šestiválcovým motorem Case IH – FPT o objemu 6,7 litru s maximálním výkonem až 340 koní a točivým momentem 1 355 Nm. V souvislosti s uvedením silnějšího modelu a zajištěním dlouhé životnosti má motor novou hlavu válců, nové písty s tlakovým chlazením, a vyšší kompresní poměr a nový ventilátor chladiče pro lepší chlazení a upravený SCR systém. Motor má vždy eVGT turbodmychadlo s variabilními lopatkami, které zajišťuje dostatečné přeplňování i v nižší otáčkách. Výsledkem je dokonalý zátah v celém pásmu otáček – výborná „pružnost motoru“. Na neustále měnící se zatížení dokáže reagovat inteligentní systém řízení práce motoru a převodovky APM nastavit tu nejvyšší efektivitu. I při nízké spotřebě paliva přijde vhod obrovská palivová nádrž 630 litrů. Díky tomu je možné pracovat celý den bez doplňování.

Zajímavou výbavou, která dokáže ušetřit 1 – 1,5 litru paliva za hodinu je reverzní ventilátor. Díky možnosti obrátit proud vzduchu se udržuje čistá mřížka kapoty, a i celé chladiče. Reverzaci ventilátoru lze nahrát do souvraťového managementu HMC a mít ji zcela automatickou. Výrobce deklaruje, dokonce i úsporu příkonu na chlazení až 5 kW. Uživatelé traktorů Case IH Optum potvrzují, že tato funkci je opravdu přínosná.

Všechny traktory Case IH Optum jsou osazeny inovovaným šestiválcovým motorem Case IH.
Všechny traktory Case IH Optum jsou osazeny inovovaným šestiválcovým motorem Case IH.

2) Perfektní spolupráce motoru a převodovky v každé situaci

Převodovka by měla být navržena tak, aby poskytovala optimální pracovní rychlosti pro širokou škálu pracovních operací a zároveň dokázala svými vlastnosti minimalizovat spotřebu motoru. Case IH Optum umí legálně jezdit maxaximální rychlostí až 56 km/h již při 1 550 ot/min. Převodovka má standardně čtyři mechanické rozsahy pro dosažení maximální účinnost v celém pásmu pracovních rychlostí. Ty se samočinně mění, aniž by to řidič postřehl. Řidič vnímá pouze plynulou změnu rychlosti. Nad vším bdí systém řízení převodovky a motoru APM (automatické řízení produktivity).

U traktoru Case IH Optum obsluha ocení i nové možnosti nastavení citlivosti ovládání, které lze upravit na monitoru AFS 1200. Lze si nastavit funkci Kick Down (prudké zrychlení), rychlé zastavení, rychlost reverzace, odezvu na stisk pojezdového pedálu/páky pojezdu, rychlost zrychlení / zpomalení a další. Díky novým možnostem lze optimálně nastavit převodovku pro jakýkoli typ práce.

Case IH Optum umí legálně jezdit max. rychlostí až 56 km/h již při 1 550 ot/min.
Case IH Optum umí legálně jezdit max. rychlostí až 56 km/h již při 1 550 ot/min.

V rámci technických úprav a zesílení v souvislosti se silnějším modelem Case IH Optum 340 inženýři provedli spoustu úprav. Vylepšili ozubená kola a hřídel v rozsahové části převodovky, použili nová ložiska a korunové kolo slučovacího planetového převodu. Vylepšili i hydrostatickou jednotku, která dostala nový odlitek, tlakový ventil a další prvky. Hydraulika ovládání převodovky pracuje s novým softwarem. Rozvodovka zadní nápravy dostala nové, silnější korunové kolo. A konečně úprav a zesílení se dočkal zadní PTO – nová ozubená kola, lamelové spojky a vstupní hřídel.

3) Hydraulický systém, který zvládne všechny výzvy

Při sklizni pícnin se neobejdete bez dostatečně výkonného hydraulického systému. Srdcem hydraulického systému traktoru Case IH Optum je perfektně vyladěný axiální hydrogenerátor s kompenzací tlaku a průtoku, s průtokem 223 l/min. Zásobuje až 5 elektricky ovládaných zadních a 3 středové rozvaděče vnějších okruhů hydrauliky. Robustní zadní tříbodový závěs unese až 11 058 kg. Integrovaný litinový přední tříbodový závěs s těžištěm blíže traktoru zvládne unést plných 6 016 kg.

Srdcem hydraulického systému traktoru Case IH Optum je perfektně vyladěný axiální hydrogenerátor s kompenzací tlaku a průtoku, s průtokem 223 l/min.
Srdcem hydraulického systému traktoru Case IH Optum je perfektně vyladěný axiální hydrogenerátor s kompenzací tlaku a průtoku, s průtokem 223 l/min.

Zadní hydraulické okruhy mají standardně páčky pro uvolnění pod tlakem. Jsou barevně označené a plně elektronicky konfigurovatelné. V kabině se ovládají barevně podsvícenými páčkami nebo joystickem. Vzadu lze mít až 5 okruhů + okruh navíc pro hydraulicky ovládané horní táhlo + Power Beyond. K přednímu tříbodovému závěsu lze objednat dva páry rychlospojek s beztlakou vratkou a ISOBUS zásuvkou. Při sklizni pícnin oceníte i dvourychlostní přední vývodový hřídel 1 000/1 000E. S jeho pomocí lze ušetřit v režimu 1 000E až 2 litry paliva na hodinu, protože motor točí 1 500 ot/min místo obvyklých 1 900 ot/min. Tuto výbavu je možné využít například při druhé/třetí seči pícnin, kdy je méně hmoty a není nutný plný výkon motoru.

4) Intuitivní ovládání a komfort pro obsluhu

Kabina traktoru by měla být navržena s ohledem na pohodlí a ergonomii obsluhy. Zároveň by ovládací prvky měly obsluze usnadňovat práci během dlouhého pracovního dne. Case IH Optum AFS Connect používá nejmodernější verzi kabiny velkých traktorů Case IH, kterou získala i nová Case IH Puma 260 AFS Connect. Jde to aktuálně nejtišší kabinu na trhu – pouhých 66 dB je srovnatelné s luxusním Mercedesem třídy S. Prostor kabiny je chytře řešený a nabízí více místa a větší prosklení. K dokonalému komfortu přispívá hydraulické odpružení kabiny, jehož úroveň si může obsluha nastavit dle preferencí ve třech krocích. Základem je standardní mechanické odpružení kabiny. Úroveň pružení lze nastavit přes monitor i pro přední nápravu.

Case IH Optum AFS Connect používá nejmodernější verzi kabiny velkých traktorů Case IH.
Case IH Optum AFS Connect používá nejmodernější verzi kabiny velkých traktorů Case IH.

Život řidiče zpříjemňují nové komfortní prvky: luxusní kožená volant, bez klíčové startování, více úložných prostorů, integrovaný chladící box, prémiový sound systém se subwoferem, centrálně umístěný stěrač s úhlem 230°, hliníkový držák monitorů u pravého okna a mnoho dalšího. Práci v nočních hodinách pomáchá zvládnou extra výkonné LED osvětlení s 26 světlomety.

Standardem u traktoru Case IH Optum je nejnovější generace loketní opěrky MultiController s dotykovým monitorem AFS 1200 Pro. Její výhodou je intuitivní a plně konfigurovatelné ovládání.

5) Moderní technologie pro maximální efektivitu

Minimalizujte při práci v pícninách překryvy a vynechávky díky moderním technologiím a mějte naprostou kontrolu a přehled o svojí práci. Mozkem traktoru Case IH Optum je systém Case IH AFS Connect, který se skládá z dotykového monitoru AFS Pro 1200, operačního systému AFS Vision Pro a přijímače AFS Vector Pro. Ty umožňují obsluze nastavit řízení traktoru a funkce naváděcího systému podle svých specifických požadavků. Majitelé a manažeři farem mohou kdykoli spravovat a optimalizovat údaje o farmě a vozovém parku ze stolního počítače nebo mobilního zařízení. Díky neustálému on-line připojení traktoru lze snadno do traktoru posílat data o pozemcích: hranice pozemku včetně překážek, A-B linie, aplikační mapu pro variabilní hnojení. Toto se snadno odešle z portálu my.caseih.com. Zároveň se na portál automaticky zaznamenávají všechny data o tom, co se na pozemku z pohledu traktoru událo. Zároveň může být Case IH Optum neustále pod dohledem dohledového centra AFS Connect room.

Mozkem traktoru Case IH Optum je systém Case IH AFS Connect, který se skládá z dotykového monitoru AFS Pro 1200, operačního systému AFS Vision Pro a přijímače AFS Vector Pro.
Mozkem traktoru Case IH Optum je systém Case IH AFS Connect, který se skládá z dotykového monitoru AFS Pro 1200, operačního systému AFS Vision Pro a přijímače AFS Vector Pro.

Standardem přímo z výroby je také automatické navádění AFS AccuGuide s přesností až 1,5 cm s RTK+. Bonusem je systém automatického otáčení na souvrati AccuTurnPro, který samočinně provádí sekvenci nahranou v systému HMC 2. ISOBUS 2, lze snadno rozšířit na ISOBUS 3 a nechat vaše nářadí ovládat přímo funkce traktoru. Zbývá už jen malý kousek a traktor bude na poli pracovat skoro sám.

6) Minimální údržba a maximální spolehlivost

Case IH Optum navržen s ohledem na snadnou údržbu, s přístupem k důležitým částem pro pravidelnou kontrolu i servis. Servisní intervaly 750 hodin jsou jen jednou z mnoha vlastností, které snižují náklady na údržbu a servis. Všechny traktory Case IH Optum disponují tovární zárukou 3 roky a 3 000 hodin ve standardu. Na přání lze záruku prodloužit až na 5 let a 6 000 hodin. Výrobce navíc nabízí pro zákazníky zdarma na 3 roky předsezónní prohlídky, 3 roky telematiku AFS Connect a takzvaný MAX servis. Tato zajišťuje přednostní dodávku náhradních dílů na nové stroje v záruce. Zjednodušeně to znamená, že pokud náhradní díl není z nějakého důvodu aktuálně dostupný na skladě, výrobce pro vás přednostně z výrobní linky stáhne díl, který potřebujete.

Case IH Optum navržen s ohledem na snadnou údržbu, s přístupem k důležitým částem pro pravidelnou kontrolu i servis.
Case IH Optum navržen s ohledem na snadnou údržbu, s přístupem k důležitým částem pro pravidelnou kontrolu i servis.