Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 16.4. – svátek slaví Irena

Case IH Optum AFS Connect přijíždí s novou kabinou a pokročilou telematikou

Zveřejněno: 19. 10. 2021

Traktory řady Case IH Optum CVXDrive jsou na trhu od roku 2015 a patří mezi silný prodejní artikl značky, a to zejména díky jejich kompaktní konstrukci a vysokému výkonu. Case IH nyní uvádí na trh inovovanou řadu těchto traktorů pod označením Optum AFS Connect. Nová kabina traktorů ukrývá komfortní interiér a balíček konektivity je navíc navržen tak, aby přinášel výhody jak obsluze, tak majiteli.

Nová řada Optum AFS Connect zahrnuje tři modely o jmenovitém výkonu 250 koní, 270 koní a 300 koní.

Case IH Optum AFS Connect může zastat roli hlavního traktoru na velkých rodinných farmách s výměrou 100 až 1000 ha nebo ve středně velkých zemědělských podnicích s výměrou 100 až 500 ha. Jde také o stroj zajímavý i pro podniky služeb, které jezdí s traktory dlouhé vzdálenosti a od svých vozidel vyžadují nízké provozní náklady. Traktor lze agregovat také s technikou pro zpracování půdy, setí, sklizeň či aplikaci kejdy.

Nová řada Case IH Optum AFS Connect zahrnuje tři modely o jmenovitém výkonu 250 koní, 270 koní a 300 koní. Ten dodává šestiválcový motor FPT Industrial s osvědčenou technologií HiSCR 2, jež je v souladu s podmínkami stanovenými nejnovější emisní normou. Všechny modely jsou vybaveny plynulou převodovkou CVXDrive, jejíž chování lze nastavovat podle potřeby. Disponuje také funkcí kick-down pro rychlou reakci traktoru po sešlápnutí pedálu. Pedál má zvýšenou přesnost a poskytuje maximální kontrolu nad traktorem i při pomalém popojíždění, polních pracích se zatáčkami na souvratích nebo při rychlé jízdě po silnici.

Nová kabina s prémiovými prvky

Vstup do kabiny je bezklíčový, systém zároveň zabraňuje neoprávněnému vstupu do kabiny. Startování motoru probíhá přes tlačítko jako u moderních automobilů. Největší změnou je nová kabina, která přináší více prostoru, nižší hladinu hluku a lepší výhled. V kabině byla zcela přepracována řada klíčových částí interiéru. Mnohé vnitřní prvky jsou „zděděny“ po větších příbuzných traktorech CASE IH Magnum AFS Connect a CASE IH Quadtrac AFS Connect. Kabina nabízí o 7,5 % více prostoru a o 11 % větší plochu zasklení. Použitím prémiových měkkých materiálů v interiéru výrobce dodal vnitřku kabiny nejen luxusní vzhled, ale rovněž se mu povedlo snížit hladinu hluku na nízkých 66 decibelů. Při práci v noci přijde vhod LED osvětlení. Čtrnáct světel je integrováno ve střeše, čtyři se nacházejí v přední části kabiny, dvě na zadních blatnicích a šest v kapotě.

Všechny modely Case IH Optum AFS Connect jsou vybaveny plynulou převodovkou CVXDrive, jejíž chování lze nastavovat podle potřeby.
Všechny modely Case IH Optum AFS Connect jsou vybaveny plynulou převodovkou CVXDrive, jejíž chování lze nastavovat podle potřeby.

Po usednutí za volant obsluhu zaujme nové vnější tvarování přední a zadní části traktoru – například zadní blatníky byly sníženy pro ještě lepší výhled. Výhled ven usnadňuje i čtyřsloupková konstrukce kabiny s dveřmi po celé délce. Horní zakřivený okraj čelního skla pomáhá maximalizovat průnik přirozeného světla a usnadňuje výhled. Nové je i střešní okno. Oba stěrače jsou umístěny nízko, přední stěrač setře o 27 % větší plochu skla. Za účelem chlazení a ohřívání interiéru kabiny byla instalována výkonnější přetlaková a zónová klimatizace (o 35 % rychlejší ochlazení – ze 40 na 22 °C) s větším počtem výdechů pro lepší cirkulaci vzduchu.

Při práci v noci přijde vhod LED osvětlení. Čtrnáct světel je integrováno ve střeše, čtyři se nacházejí v přední části kabiny, dvě na zadních blatnicích a šest v kapotě.
Při práci v noci přijde vhod LED osvětlení. Čtrnáct světel je integrováno ve střeše, čtyři se nacházejí v přední části kabiny, dvě na zadních blatnicích a šest v kapotě.

Odpružené sedadlo obsluhy je odvětrávané a vyhřívané. Disponuje také horním otočným opěradlem, aby mohla obsluha snadno couvat a pohodlně sledovat zadní nářadí. Větší kabina také konstruktérům Case IH umožnila začlenit do prostoru více úložných prostor. Jeho část se nachází na levé straně (jsou tam i elektrické zásuvky), zvětšen byl také úložný prostor za sedadlem. Pro osvěžení během dlouhých horkých dní je pod sedadlem spolujezdce integrován chladicí box s dostatečným prostorem nejen pro krabičku s obědem, ale také pro dvojici dvoulitrových lahví.

Moderní traktor by měl být propojitelný i s externími ovládacími panely či terminály. Case IH Optum AFS Connect má proto u zadního okna speciální otvory pro kabely a postranní lištu pro uchycení jakéhokoliv ovládacího panelu. Je možné na ni umístit velký 12palcový monitor a používat ho v rámci systémů precizního zemědělství. Samozřejmostí je velký počet USB zásuvek pro nabíjení mobilních telefonů a chytrých zařízení. Kabina je vybavena loketní opěrkou Multicontroller a multifunkční pákou, větším dotykovým monitorem AFS Pro 1200 a displejem na A sloupku kabiny (na něm se zobrazují informace o motoru a převodovce).

Dotykový monitor kompatibilní s ISOBUS

Součástí zcela nové loketní opěrky Multicontroller je nová multifunkční páka s konfigurovatelnými tlačítky. K dispozici je i menší dvoucestný joystick s programovatelnými tlačítky, skrze který lze ovládat například i převodové stupně, rozsahy a hydraulické funkce. Klíčové ovládací prvky na multifunkční páce a loketní opěrce lze prostřednictvím monitoru AFS Pro 1200 v přední části loketní opěrky přizpůsobit preferencím obsluhy a dané práci.

Nový dotykový monitor AFS Pro 1200 využívá operační systém AFS Vision Pro.
Nový dotykový monitor AFS Pro 1200 využívá operační systém AFS Vision Pro.

Nový dotykový monitor CASE IH AFS Pro 1200 využívá operační systém AFS Vision Pro. Jeho software, založený na operačním systému Android, je připraven i pro budoucí rozšiřování funkcí. Monitor je ISOBUS kompatibilní a má obrazovku s vysokým rozlišením, která obsluze umožňuje nejen sledovat všechny primární funkce traktoru, ale může také zobrazovat obraz z přední a zadní kamery. Je také klíčovou ovládací bránou pro ovládání a optimalizaci motoru, převodovky, hydrauliky a vývodového hřídele traktoru. Monitor má větší dotykový displej než jeho předchůdce AFS Pro 700 a umožňuje více konfigurovatelných funkcí. Mnoho funkcí lze ovládat buď prostřednictvím dotykové obrazovky nebo novým otočným ovladačem na loketní opěrce. Na své si tedy přijdou i ti, kteří chtějí nadále používat tlačítkové ovládání.

Telematika Case IH AFS Connect a vzdálený přístup

Uplatněním terminálu AFS Pro 1200 mohou uživatelé spravovat automatický systém řízení traktoru nové generace AccuGuide (s novým přijímačem GNSS Vector Pro) – poprvé v třídě traktorů Case IH – a také využít plných telematických možností systému AFS Connect, který je u nových traktorů standardem. Podle Case IH získávají majitelé traktorů a manažeři farem díky tomuto systému bezdrátového obousměrného přenosu dat mezi traktorem a portálem pro online správu AFS Connect úplnou kontrolu nad správou farmy, vozového parku a dat.

Uplatněním terminálu AFS Pro 1200 mohou uživatelé spravovat automatický systém řízení traktoru nové generace AccuGuide (s novým přijímačem GNSS Vector Pro)  – poprvé v třídě traktorů Case IH – a také využít plných telematických možností systému AFS Connect.
Uplatněním terminálu AFS Pro 1200 mohou uživatelé spravovat automatický systém řízení traktoru nové generace AccuGuide (s novým přijímačem GNSS Vector Pro) – poprvé v třídě traktorů Case IH – a také využít plných telematických možností systému AFS Connect.

Údaje o výkonu traktoru a provozu připojeného nářadí jsou automaticky a pravidelných intervalech odesílány na online portál, kde k nim má přístup majitel traktoru. Uživatelé mohou také v reálném čase sledovat, jaká je aktuální poloha traktorů, stav jejich paliva a další klíčová data o řízení a výkonnosti. Tímto způsobem je například možné efektivně řídit dodávky nafty podle potřeby nebo zjistit, zda byla dokončena zadaná práce. Díky webovému portálu AFS Connect je přenos dat možný oběma směry – pokyny k práci, aplikační mapy a další údaje lze posílat do traktoru také na dálku z počítače v kanceláři farmy.

Dá-li k tomu majitel stroje svolení, může servisní partner Case IH pomocí funkce AFS Connect Display Viewing sledovat displej traktoru v reálném čase a vidět ve stejnou chvíli totéž, co obsluha stroje. Majitel či servisní technik tak mohou libovolně kontrolovat provozní údaje a v případě potřeby navrhovat úpravy. Výhodná je také možnost automatického upozornění na případné varovné příznaky poruchy nebo problémy traktoru, které je zasíláno buď prodejci nebo pracovníkům vzdálené servisního podpory. Ti pak mohou na základě přijatých informací promptně reagovat a poskytovat provozní poradenství.