Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

Annaburger slaví 30 let, navázal na výrobu legendárních cisteren HTS

Zveřejněno: 19. 11. 2021

Společnost Annaburger Nutzfahrzeug GmbH existuje již 30 let. Nejen toto číslo však hraje důležitou roli v historii společnosti. V rámci oslav výročí bylo připomenuto také to, že v Annaburgu probíhá výroba dopravní techniky již 80 let. Letos v prosinci bránu výrobního závodu také opustí jubilejní cisterna s číslem 10 000.

I když Annaburger Nutzfahrzeug GmbH slaví 30 let, výroba v Annaburgu sahá ještě hlouběji do historie.

Annaburger Nutzfahrzeug GmbH je jedním z největších výrobců zemědělské dopravní a aplikační techniky. Působí po celé Evropě. Společnost disponuje vlastním vývojovým a výrobním zázemím.

„Firma Annaburger Nutzfahrzeuge GmbH byla založena v roce 1991 v malém městečku Annaburg ve spolkovém státě Sasko-Anhaltsko (SRN). Ve výrobním zaměření navázala na více jak 50letou tradici výroby dopravní zemědělské techniky, především známých cisteren Fortschritt HTS řady 100.27 (VEB Kombinat Fortschritt, pozn redakce). Jako jeden z mála evropských výrobců dopravní techniky vyrábí v jednom závodě aplikační cisterny na kejdu, univerzální rozmetadla kompostů, výměnné systémy nástaveb, návěsy, vozy s výtlačným čelem a nástavby pro nákladní automobily. Firma v současnosti zaměstnává více jak 250 pracovníků,“ uvádí firma CRS Marketing s.r.o., která výrobce zastupuje na českém trhu.

Jednonápravová cisterna Fortschritt HTS 30.27.
Jednonápravová cisterna Fortschritt HTS 30.27.

V 50. letech minulého století probíhala v Annaburgu výroba přívěsů pro malé rodinné farmy. Po 2. světové válce byly ve východním Německu v rámci agrární reformy vyvlastněny velké soukromé farmy. V té době byl v oběhu pouze malý počet traktorů a sklízecích strojů. Společnost v Annaburgu mohla své přívěsy prodávat pouze na místní úrovni. V 60. letech násilná kolektivizace zemědělství v NDR v podstatě skončila a postupně se zvyšovala koncentrace chovu hospodářských zvířat. V továrně v Annaburgu byl zahájen vývoj cisteren. Jednonápravová cisterna Fortschritt HTS 30.27 s pozinkovanou ocelovou nádrží se vyráběla ve velkém množství. V roce 1971 byl v Annaburgu zahájen vývoj nové cisterny. Vzhledem k rostoucím stavům hospodářských zvířat a jejich koncentraci v družstevních a státních podnicích NDR a dalších východoevropských států byly zapotřebí robustní a výkonné cisterny pro aplikaci kejdy. Během osmnácti let bylo vyrobeno více než 40 000 cisteren Fortschritt HTS 100.27 (objem nádrže 10,6 m³) a HTS 80.45 (objem nádrže 8,0 m³, pro kejdu), z nichž 50 % bylo vyvezeno.

Cisterna Fortschritt HTS 100.27.
Cisterna Fortschritt HTS 100.27.

V roce 1990 byla zahájena modernizace cisteren. Model Fortschritt HTS 100.27 z hlediska užitečného zatížení, rychlosti jízdy a výkonu kompresoru už neodpovídal požadavkům a polním vzdálenostem na farmách. Provozní náklady na aplikaci kejdy byly příliš vysoké. Kejda tehdy nebyla hospodárně využívána jako hodnotné organické hnojivo. Skutečnost, že neexistovalo žádné meziskladování, znamenala, že v některých případech musela být kejda místo využití zlikvidována. Neexistovalo totiž zařízení pro aplikaci kejdy, které by bylo šetrné jak k plodinám, tak životnímu prostředí.

Areál společnosti Annaburger Nutzfahrzeug GmbH.
Areál společnosti Annaburger Nutzfahrzeug GmbH.

1. srpen 1991 je datem založení společnosti Annaburger Nutzfahrzeug GmbH. V roce 1997 přichází na trh výměnný systém Annaburger MultiLand. Jeden podvozek mohl využívat cisternu, univerzální rozmetadlo hnoje a sklápěč. V té době byla také modelová řada .27 rozšířena, a to v reakci na změny v německých předpisech povolujících používání vozidel v silničním provozu. Výrobní portfolio obohatily tandemové modely HTS 22./23.27 a tridemové modely HTS 33.27. Společnost také zahájila export své techniky. Důraz byl i nadále kladen na ekologickou aplikaci organických hnojiv. V roce 2000 přišel na trh systém SchubFix – kombinované řešení pro různá použití. Na veletrhu Agritechnica 2003 byl poprvé představen systém MultiLandPlus publiku z řad odborných návštěvníků. Šlo o další vývoj úspěšného stroje Annaburger MultiLand, představeného v roce 1997. V roce 2007 byl uveden na trh návěs SchubMax (HTS 22.17, HTS 29.17 a HTS 33.17). Jeho výhodou bylo, že se vešel pod stropy skladů. Annaburger SchubMax byl nabízen také jako součást systému MultiLandPlus a jako návěs pro dálkovou přepravu. V roce 2010 byl uveden na trh TeleLiner pro aplikaci organických hnojiv a přepravu travní a kukuřičné siláže. V roce 2011 byl představen návěs Annaburger FieldLiner, který rychle a přesně přemístil obrovský objem nákladu na okraj pole nebo do sila. Fungoval jako překládací vůz. Návěs se shrnovací podlahou měl přepravní objem 55 m³ a obsah vyprázdnil za pouhé 2 minuty při otáčkách vývodového hřídele 1000 ot/min. Koncem roku 2011 byla produktová řada SchubMax úspěšně rozšířena o model SchubMaxPlus. V roce 2012 byla uvedena na trh ocelová cisterna HTS jako levná alternativa k cisternám z laminátu. V roce 2016 byl představen koncept unikátního pásového podvozku pro přepravu návěsů po poli.

Annaburger Nutzfahrzeug GmbH má zastoupení ve více než 20 státech, 40 % výrobků je určeno na export.

Firma Annaburger také vyrábí vakovače americké společnosti AG-BAG.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Annaburger

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.