Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 23.4. – svátek slaví Vojtěch

Nejlépe vybavená cisterna Annaburger v ČR je zkonstruována s ohledem na budoucí požadavky EU

Zveřejněno: 21. 10. 2020

Cisterna Annaburger HTS 24.28 s NIR senzorem John Deere HarvestLab poskytuje rozšířené možnosti evidence kejdy či digestátu. Záznamy o aplikaci hnojiva budou nabývat na významu s ohledem na společnou zemědělskou politiku států EU. Cisterna dává zemědělci možnost aplikovat živiny obsažené v hnojivu precizně. Odbourává tak zažité představy o kejdě jako odpadu, protože s ní pracuje jako s hnojivem obsahujícím hodnotné látky, jež může zemědělec využít ke svému prospěchu.

Cisterna Annaburger HTS 24.28 s NIR senzorem John Deere HarvestLab

Při prvním představení čtyřpásového traktoru John Deere 8RX se prezentoval i nový traktor z druhé generace modelové řady 7R pokrývající výkony od 250 do 350 koní. Konkrétně se jednalo o model 7R 290, který je označován jako univerzální a je na budoucím majiteli, jakou výbavu si do něj zvolí – obutí, závaží, typ převodovky. S mechanickou převodovkou si traktor poradí na poli s pluhy, secími stroji nebo podmítači, zatímco s plynulou převodovkou zvládne provoz na silnici s třínápravovými návěsy, velkými sběracími vozy a dvounápravovými cisternami. A právě s dvounápravovou cisternou Annaburger HTS 24.28 o objemu 18 000 litrů byl John Deere předveden. Podle firmy CRS Marketing s.r.o, která dopravní techniku Annaburger dováží na český trh, se jedná o nejlépe vybavenou cisternu u nás.

Nitrátová směrnice udává, kolik kilogramů dusíku se má aplikovat pod rostliny. Když není cisterna vybavena technologií zaznamenávající živiny (látky) v kejdě, obsluha ani agronom například nejsou informováni o přesném množství aplikovaného dusíku na hektar. Je-li pak na poli dusíku příliš, rostlinám to nevyhovuje. Pokud je však zajištěna aplikace přesné dávky dusíku, zemědělec ušetří na množství minerálního hnojiva. Zažitou praxí českých zemědělců je aplikace kejdy ve stanovené dávce na hektar. Jenže i kejda obsahuje důležité živiny, které lze precizně aplikovat na pole, přičemž jejich obsah se odvíjí od způsobu skladování a druhu kejdy (hovězí, prasečí či kejda z bioplynové stanice). Měřicími systémy lze už dnes v reálném čase změřit jednotlivé živiny v kejdě a aplikovat je na pole v přesném požadovaném množství.

Aplikace hnojiva ve dvou režimech

Jde o třetí cisternu v České republice, která umí samočinně regulovat dávku živin aplikovaných na pole za pomocí zařízení HarvestLab s NIR senzorem pro měření živin v kejdě. V potrubí v přední části cisterny vedoucím k aplikátoru se nachází infračervený senzor. Je tam umístěn i průtokoměr, který využívá cisterna, a HarvestLab k udržování konstantní dávky v závislosti na pojezdové rychlosti. Senzor detekuje obsah jednotlivých prvků v kejdě – dusík, fosfor, draslík, amonium, sušinu apod. Obsluha může nastavit například množství dusíku, které chce mít aplikováno na poli. Lze si také vybrat mezi aplikací konstantní dávky (například při jízdě v porostu, kde se nelze uprostřed pole otočit) nebo přesným určením důležitých prvků kejdy – o přesnou regulaci dávky pomocí přepouštěcího šoupěte se pak postará cisterna. Cisterna umí aplikovat i za pomocí předpisových map. V takovém případě systém upravuje dávku podle hodnot z mapy – což je pravý opak aplikace konstantní dávkou na celé pole. Během dávkování se data odesílají on-line do portálu myjohndeere.com, kde s nimi lze dále pracovat. Vytvořit lze i aplikační mapu dusíku a zní následně předpisovou mapu, kterou lze odeslat do postřikovače nebo rozmetadla umělých hnojiv, a tak zareagovat třeba na nevyrovnaný porost.

Špičková výbava

Jak už bylo v úvodu zmíněno, cisterna byla agregována s traktorem John Deere 7R 290 s plynulou převodovkou Autopowr s joystickem CommandPro – prostřednictvím jeho volně konfigurovatelných tlačítek byla ovládána cisterna (naklápění aplikátoru do pracovní polohy, aktivace kardanu či vyprazdňování). Cisterna Annaburger je ISOBUS kompatibilní, takže část funkcí pro její ovládání se zobrazovala na terminálu traktoru (přepínání z polních módů do silničních, ovládání aplikátoru, zbytkové množství, nastavený záběr, průtok, dávka). Uvnitř kabiny se nacházel přídavný monitor graficky rozdělený na dvě poloviny. Na první polovině se zobrazovala navigace spolu s aplikační mapou (zaznamenává se na ní dusík a jiné látky, pomůže při dalším zpracování dat) a v druhé polovině nastavení HarvestLabu s NIR senzorem. Stisknutím tlačítka na joysticku se spouštěl navigační systém i HarvestLab, avšak navigační systém není podmínkou pro fungování tohoto systému, protože rychlost traktoru se reguluje podle NIR senzoru a nastavených hodnot. O řízení dávky se stará HarvestLab, který odesílá traktoru impulzy, jak rychle má jezdit, podle toho, jaké hodnoty dusíku právě dostává v reálném čase.

Cisterna je vybavena čerpadlem k plnění a vyprazdňování Vogelsang s výkonem 3 845 l/min. Přesně reguluje dávku a součástí výbavy je také ochrana proti kamenům. Odpruženou oj cisterny lze naklápět tak, aby mělo čerpadlo za každých okolností dostatečný přísun kejdy. Podvozek cisterny je hydraulicky odpružen. Hydraulické písty tlumí rázy, přičemž přední a zadní náprava je odpružena nezávisle. Přední náprava je zvedací, zatímco zadní náběžná. V zadním tříbodovém závěsu byl uchycen botkový aplikátor Bomech Farmer s pracovním záběrem 12 metrů. Na rozdíl od běžného aplikátoru jeho rám tlačí na botky, takže se kejda dostane ke kořenům rostlin bez zbytečného znečištění listů. Vhodný je také do travních porostů, poradí si ale i na strništi a zpracované půdě. Aplikátor lze v případě potřeby přizvednout, aby se nedotýkal země. Na aplikátoru jsou umístěné řezací hlavy starající se o distribuci kejdy do jednotlivých botek. Aplikátor je opatřen i opěrnými kolečky. Cisternu je možné plnit i přes nasávací rameno a dokovací trychtýř. Cisterna byla obuta do pneumatik Michelin 710/50 R30,5 zajišťující lepší stabilitu v terénu a zachování kompaktních rozměrů. Pomyslnou třešničkou na dortu je dávkovací systém látek do kejdy či digestátu zajišťujících snížení úniku amoniaku do ovzduší.

Annaburger HTS 24.28 v top výbavě spolu s traktorem John Deere 7R 290 při předvádění v Lánech.