Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 18.4. – svátek slaví Valérie

Bobcat na Demo Days představil tři nové koncepty nakladačů

Zveřejněno: 7. 6. 2023

Letošní akce Bobcat Demo Days přivítala zákazníky, prodejce a novináře z celé Evropy, Středního východu a Afriky (EMEA). Proběhla i premiéra stroje Bobcat S7X, který je prvním plně elektrickým smykem řízeným nakladačem na světě. Je jedním ze tří nových konceptů nakladačů předváděných na této akci. Návštěvníci se také mohli seznámit se zajímavými technologickými novinkami, například inovovaným ovládáním Bobcat MaxControl.

První plně elektrický smykem řízený nakladač na světě Bobcat S7X.

Unikátní akce Bobcat Demo Days 2023, na níž jsou předváděny čerstvé novinky i zavedené produkty, je v odvětví stavebních strojů jedinečnou příležitostí vyzkoušet si kompletní řadu kolových i pásových nakladačů, minirypadel, teleskopických manipulátorů, produktů pro lehké hutnění a různých příslušenství značky Bobcat přímo při práci. Bobcat také představil nedávnou akvizici vysokozdvižných vozíků Doosan Industrial Vehicle a produkty Doosan Portable Power, nyní už v charakteristických bílých a oranžových barvách značky Bobcat.

Ukázka nového kompaktního kolového nakladače Bobcat L95

Nový model Bobcat L95 vystavený na Bobcat Demo Days je dalším přírůstkem do řady kompaktních kolových nakladačů Bobcat, který naváže na původní stroj Bobcat L85 uvedený na trh v roce 2021. Model Bobcat L95 je poháněn výkonným motorem Bobcat o výkonu 75 koní a nabízí maximální rychlost 40 km/h a zvýšenou nosnost.

Stejně jako u modelů Bobcat L85 a Bobcat L75 je pro nakladač Bobcat L95 schváleno několik druhů příslušenství Bobcat. Mezi nová příslušenství patří univerzální lžíce o objemu 1 m3, lžíce pro lehké materiály o objemu 1,5 m3 a také nové drapákové lžíce a hroty pro zemědělství. K dalším novým prvkům patří vyhřívané sedadlo se vzduchovým odpružením, rádio DAB+ s možností připojení telefonu a také vylepšené automatické ovládání jízdy, funkce vysokého průtoku a systémy Quick-Tach.

Bobcat zkoumá zájem trhu prostřednictvím dvou nových konceptů kompaktních strojů

Na straně menších strojů představuje značka nový koncept v kategorii dvou až třítunových strojů – model Bobcat L40. Stroj Bobcat L40 má hmotnost méně než 2,5 tuny a je navržen jako výkonný stroj zaměřený na přepravu nákladů. Přestože je stroj Bobcat L40 jednoduchý, robustní a snadno ovladatelný, je určen pro náročné aplikace, jako je údržba silnic a stavebnictví.

Bobcat také předvedl koncept stroje Bobcat L35, nového malého kloubového nakladače (SAL), který je rozšířením stávajícího portfolia strojů SAL a je určen pro segment trhu vysoce výkonných strojů, které lze snadno přepravovat na přívěsu. Hmotnost stroje je rovněž nižší než 2,5 tuny, což umožňuje snadnou přepravu a současně vysokou nosnost. Výkon motoru Bobcat L35 je 57 koní, což umožňuje vyšší rychlost pojezdu i vyšší tlačný výkon. Model Bobcat L35 je navržen jako nosný stroj s vysokým hydraulickým výkonem, který je určen pro náročná příslušenství, jako jsou sněhové frézy, zametače nebo úhlová košťata, a je standardně vybaven teleskopickým výložníkem, který zajišťuje větší pracovní dosah.

Ukázka funkce Super Flow u kompaktního pásového nakladače Bobcat T86

Jedním z nejzajímavějších aspektů nových špičkových kompaktních pásových nakladačů Bobcat T86 a smykem řízených nakladačů Bobcat S86 je to, že oba stroje mají poprvé tři různé úrovně výkonu přídavného průtoku, včetně nové jedinečné funkce Super Flow, která zvyšuje přídavný průtok na 159 l/min.

Na Bobcat Demo Days představil Bobcat použití stroje Bobcat T86 v lesnictví, které názorně demonstruje funkci Super Flow při vybavení stroje novou lesní frézou XT FRC s mimořádně vysokým točivým momentem. Jako řešení „plug and play“, které umožňuje instalaci bez přerušení práce, je nová lesní fréza o šířce 2 metry ideální pro mulčování pořezaných stromů na drobné štěpky.

Lesní fréza XT FRC dokáže pracovat i pod úrovní terénu a zapracovávat mulč do půdy. Navzdory výkonu příslušenství umožňují kompaktní rozměry a manévrovatelnost stroje Bobcat T86 obsluze snadný pohyb mezi stromy a přesné odstranění pouze vybraných částí stromů.

Bobcat S7X: První plně elektrický smykem řízený nakladač na světě

Stejně jako loni představený Bobcat T7X, první plně elektrický kompaktní pásový nakladač na světě, je i prototyp Bobcat S7X plně elektrický stroj, který využívá lithium-iontový akumulátor o kapacitě 60,5 kWh a je vybaven elektromotory a pohony s kuličkovým šroubem pro funkce zvedání a naklápění.

Akumulátor a elektrické hnací ústrojí společně přinášejí neuvěřitelné výkonové charakteristiky s okamžitým točivým momentem, který je až třikrát vyšší než u tradičních nakladačů. Výkonný nakladač přináší rovnováhu mezi udržitelností a výkonem s nulovými emisemi a je vybaven tak, aby předčil svůj dieselový ekvivalent.

Tento plně elektrický smykem řízený nakladač Bobcat S7X nabízí obsluze plynulou a pohodlnou práci s minimálními vibracemi a téměř nehlučným provozem.

Bobcat MaxControl s novým herním ovladačem Razer Kishi

Dálkové ovládání Bobcat MaxControl poskytuje pohodlné a snadno přístupné možnosti obsluhy na dálku prostřednictvím aplikace v chytrém telefonu. Na Bobcat Demo Days jsme se mohli seznámit s tím, jak Bobcat kombinuje dálkové ovládání Bobcat MaxControl s univerzálním mobilním herním ovladačem Razer Kishi, který byl navržen tak, aby ovládání stroje bylo stejně pohodlné jako na herní konzoli.

Bobcat MaxControl s novým herním ovladačem Razer Kishi.
Bobcat MaxControl s novým herním ovladačem Razer Kishi.

„Ve společnosti Bobcat rádi integrujeme komplexní řešení do jednoduchých a snadno použitelných produktů. Nyní lze pro dálkové ovládání Bobcat MaxControl jednoduše používat fyzické joysticky připojením telefonu k mobilnímu hernímu ovladači Razer Kishi,“ dodává Vijay Nerva.

Jak dosáhnout úplného přehledu na pracovišti

Bobcat představuje svůj dotykový displej T-OLED nainstalovaný na kompaktním nakladači, který byl vyvinut ve spolupráci se společností LG a znamená další pokrok v technologii transparentních displejů, která obsluze poskytuje možnost ovládat stroj dotykem a přizpůsobit si uživatelské rozhraní pomocí chytrých widgetů a interaktivních aplikací. Tato přehledná multifunkční sestava poskytuje uživatelům důležitá data z pracoviště a přehled o stroji v reálném čase. A díky průhlednému provedení mohou pracovníci jednoduše přeorientovat svůj zrak a věnovat pozornost tomu, co se kolem nich děje.

Elektrohydraulické minirypadlo Bobcat E35z doplněné o dálkové ovládání MaxControl

Návštěvníci Demo Days si mohli poprvé prohlédnout elektrohydraulické minirypadlo Bobcat E35z v kombinaci se systémem dálkového ovládání Bobcat MaxControl. Bobcat MaxControl umožňuje obsluze ovládat rypadlo Bobcat z různé vzdálenosti mimo kabinu prostřednictvím chytrého telefonu pro maximálně všestranné použití na staveništi.

Stroj Bobcat E35z o hmotnosti 3,5 tuny je vybaven elektrohydraulickým řídicím systémem namísto běžných hydraulických joysticků. To znamená, že jej lze přizpůsobit a naprogramovat tak, aby vyhovoval všem úrovním dovedností obsluhy. Díky integrovaným snímačům může model provádět řadu poloautomatických úkonů, které uživatelům pomáhají při přesných úpravách a srovnávání terénu či výkopových pracích a usnadňují opakující se operace, jako jsou například pohyby při návratu k výkopu.

Nové globální rozšíření značky Doosan Bobcat

Portfolio strojů a příslušenství značky Bobcat se v posledních pěti letech výrazně rozšířilo. Společnost během tohoto období uvedla na trh více strojů než dříve v celé své historii. Nabídka značky byla úspěšně rozšířena o nové technologie a inovace, došlo k zásadnímu rozšíření produktových řad. Mezi novinky například patří kompaktní kolové nakladače, stroje pro lehké hutnění a zahradní a komunální technika zahrnující kompaktní traktory, sekačky a stroje pro údržbu travnatých ploch.

Společnost Doosan Bobcat nedávno oznámila novou globální strategii značky, která má vytvořit obchodní a růstové příležitosti pro portfolio produktů Bobcat. Tato iniciativa zahrnuje rebranding produktů Doosan Industrial Vehicle (DIV), dodavatele špičkových zařízení pro manipulaci s materiálem včetně vysokozdvižných vozíků, a Doosan Portable Power (DPP), předního světového výrobce vzduchových kompresorů, mobilních generátorů a světelných stožárů. Tyto produkty nově nesou značku Bobcat.

Vysokozdvižné vozíky Bobcat byly zastoupeny modelem Bobcat D30S-9, který je součástí řady 9 vysoce výkonných a úsporných dieselových vysokozdvižných vozíků vyšší třídy. Ergonomický prostor pro obsluhu zajišťuje kontrolu, produktivitu a menší únavu.

Všechny vystavené produkty DPP již používají nové zjednodušené pojmenování produktů.
Všechny vystavené produkty DPP již používají nové zjednodušené pojmenování produktů.

Mezi produkty Doosan Portable Power vystavené na Bobcat Demo Days patřil nový generátor PG100 100 kVA Stage V a světelné stožáry PL01 a PL40. Všechny vystavené produkty DPP již používají nové zjednodušené pojmenování produktů – kompresory používají označení PA (přenosný vzduchový kompresor), generátory budou používat označení PG (přenosný generátor) a osvětlovací systémy budou používat označení PL (přenosné osvětlení).