TECHAGRO (7.–11. 4. 2024). Mezinárodní veletrh zemědělské techniky
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Nový nakladač Bobcat L85 se pyšní globální cenou za design

Zveřejněno: 3. 6. 2021

Nový kompaktní kolový nakladač (CWL) Bobcat L85 získal světově významné ocenění iF Design Awards za rok 2021. Společnost iF International Forum Design GmbH se sídlem v německém Hannoveru, která udílení těchto ocenění organizuje, je nejstarší nezávislou organizací v oblasti designu na světě. Stroj Bobcat L85 uspěl v kategorii Automobily/vozidla, o níž rozhodovala 98členná porota složená z nezávislých odborníků z celého světa, mezi téměř 10 000 soutěžícími z 52 zemí.

Díky vstupu na trh kolových nakladačů má nyní Bobcat nejširší portfolio nakladačů ze všech výrobců na světě.

Ocenění iF Design Award již 67 let platí za měřítko výjimečně zdařilého designu. Značka iF je celosvětově proslulá a ocenění iF Design Award je jednou z nejdůležitějších cen v oblasti designu na světě. Přihlášení účastníci soutěží například v kategoriích výrobků, obalů, komunikace, architektury či uživatelské zkušenosti a rozhraní.

Na podobě stroje L85 spolupracovala se společností Bobcat německá designová společnost Lumod GmbH se sídlem v Mnichově. Jaroslav Fišer, produktový ředitel pro kompaktní nakladače Bobcat v Evropě, na Blízkém východě a v Africe, uvedl: „Vážíme si toho, že model L85 zvítězil v nabité kategorii Automobily/vozidla cen a děkujeme společnosti Lumod za důležitou roli, kterou sehrála při tvorbě designu našeho nového stroje. Model L85 byl vytvořen v rámci našeho dobříšského Inovačního centra tak, aby nastavil novou úroveň výkonu ve svém segmentu trhu.“

Důraz na snadné použití

Kompaktní kolové nakladače jsou často používány méně zkušenými operátory, intuitivnost ovládání a maximální viditelnost jsou proto klíčem k bezpečnému provozu. Při vývoji modelu L85 se společnost Bobcat zaměřila na optimalizaci obou těchto vlastností – výsledkem je krátká, prudce zkosená zadní kapota a plně prosklené dveře na obou stranách, které zajišťují ideální viditelnost po stranách i vzadu. Viditelnost dále vylepšuje zadní kamera a LED světla. Všechny ovládací prvky jsou soustředěny na boční konzoli, přičemž joystick je připojen přímo k loketní opěrce sedadla – jedná se o jedinečné řešení v této velikostní kategorii, které dále přispívá ke snadnému používání i pohodlí operátora.

Nakladač L85 rovněž přináší do své kategorie ikonickou podobu strojů Bobcat, pro které je charakterizující slogan „One Tough Animal“. Jsou silné, agilní a robustní. Jedinečným prvkem je výrazná mřížka na zadních kapotě v oranžovém provedení. Důmyslná 3D grafika nesoucí číslo modelu a logo zdůrazňuje robustnost stroje. Interiér je vybaven výraznými prvky značky Bobcat, které propojují exteriér s interiérem. Styl značky je tak všudypřítomný,“ dodává Jaroslav Fišer.

Bobcat má největší sortiment nakladačů

Díky vstupu na trh kolových nakladačů má nyní Bobcat nejširší portfolio nakladačů ze všech výrobců na světě. Kompaktní kolový nakladač L85 je ideální pro celou řadu úkolů a oborů. Lze využít ve stavebnictví, úpravách terénu, segmentu půjčoven, průmyslu, sběru a recyklaci odpadu a zemědělství, je však rovněž vhodný pro práce na silnici, odstraňování sněhu, údržbu a řadu dalších použití.

Výroba model L85, který byl představen v rámci zahájení strategie „Next is Now“ v říjnu 2020, nyní běží v dobříšském závodě Doosan Bobcat na plné obrátky.

Stručné specifikace modelu L85
Stručné specifikace modelu L85
Autor: Pavel Svoboda
Foto: Bobcat

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.