Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 27.4. – svátek slaví Jaroslav

Byrokracie v ekologickém zemědělství se sníží. Zvýší se i některé dotace

Zveřejněno: 4. 3. 2024

Ministerstvo zemědělství přichystalo úpravy nařízení o ekologickém zemědělství a dobrých životních podmínkách zvířat. Na jejich základě se sníží byrokratická zátěž a vzroste například sazba dotace na pěstování zeleniny v ekologickém režimu. Materiály dnes projednala vláda.

Byrokracie v ekologickém zemědělství se sníží. Zvýší se i některé dotace. foto hika-j, shutterstock.com

„Na základě ohlasu zemědělců jsme upravili nařízení o ekologickém zemědělství a dobrých životních podmínkách zvířat. Chceme zemědělcům zjednodušit práci a zlepšit podmínky v chovech i na polích, proto jsme také zvýšili sazbu na hektar zeleniny pěstované v ekologickém režimu,“ řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

Nařízení o ekologickém zemědělství

Ministerstvo zemědělství zvýší podporu na pěstování zeleniny a jahodníku na orné půdě v režimu ekologického zemědělství. Sazba dotace vzroste o 122 eur na hektar (3 016 Kč) z dosavadních 638 eur/hektar (15 774 Kč) na 760 eur/hektar (18 790 Kč). Mírně vzrostou i sazby pro ostatní plodiny nebo pícniny.

Ministerstvo zemědělství zavádí zcela novou doplňkovou platbu za tzv. zelené hnojení na vinicích ve výši 248 eur/hektar (6 131 Kč). Zelené hnojení znamená, že zemědělec mezi řádky vinohradu vyseje směs plodin, kterou později zapraví (např. zaorá) do půdy, čímž jí dodá potřebné živiny.

Zrušena bude pro zemědělce zatěžující podmínka pěstovat na 20 % výměry orné půdy v ekologickém režimu netržní plodiny (např. svazenka, hořčice). Zemědělcům tím odpadne kontrola této povinnosti Státním zemědělským intervenčním fondem (SZIF).

V ekologickém režimu funguje v České republice 578 tisíc hektarů, z toho je 109 tisíc hektarů orné půdy, na které se pěstuje například zelenina, jahody, pícniny nebo tráva na orné půdě. O dotace na ekologické zemědělství žádá přibližně 5 300 zemědělců.

Nařízení o zvýšení obranyschopnosti v chovu prasat vakcinací a nařízení o dobrých životních podmínkách zvířat

Žadatelé o dotace na dobré životní podmínky zvířat už nebudou muset kvůli kontrole uchovávat obaly od biologických materiálů používaných ve stájích k likvidaci hmyzu. Bude stačit, když prokážou nákup biologického materiálu fakturou.

Sníží se finanční sankce za neuchování obalů od chemických materiálů na dezinsekci ze 30 % na 20 % z poskytované dotace.

U dojnic a telat do dvou měsíců věku musí být prováděna dezinsekce (ošetření proti hmyzu) u obou těchto kategorií. Pravidlo už platí od loňského roku, v aktuální úpravě nařízení byl text pouze zpřesněn.

Autor: Vojtěch Bílý
Foto: hika-j, shutterstock.com

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.