Pozvánka na Polní den společnosti HORSCH. Ždírec 26. 6. 2024 od 9:30 hod.
Dnes je 2.5. – svátek slaví Zikmund

Claas těží z vyšší poptávky

Zveřejněno: 23. 12. 2023

Claas dosáhl tržeb ve výši 6,1 miliardy eur, což odpovídá nárůstu o necelých 25 %.

Claas těží z vyšší poptávky.

„Fiskální rok 2023 byl velmi úspěšný,“ říká generální ředitel společnosti Claas Jan-Hendrik Mohr. „Výrazný skok v prodeji v uplynulém roce odráží vysokou poptávku po zemědělské technice. Jakmile se situace v dodavatelském řetězci po pandemii uvolnila, dokázali jsme díky silné týmové spolupráci systematicky řešit velmi vysoký počet nevyřízených objednávek a dodávat naši zemědělskou techniku zákazníkům po celém světě.“

Claas dosáhla tržeb ve výši 6,1 miliardy eur, což odpovídá nárůstu o necelých 25 %. „Tržby se opět výrazně zlepšily v Severní Americe a zejména v Evropě,“ říká finanční ředitel Henner Böttcher. „Kromě toho se nám podařilo více než ztrojnásobit zisk před zdaněním.“ Tento konkrétní ukazatel vzrostl na 522,3 milionu eur ze 166,3 milionu eur v předchozím roce. Čistý zisk se zvýšil na 347,1 milionu eur. „Úspěšná emise dluhových certifikátů v hodnotě 350 milionů eur a navýšení syndikovaného úvěru na 850 milionů eur se současným prodloužením doby trvání nám umožnily výrazně posílit naši finanční flexibilitu,“ dodává Böttcher.

„V novém fiskálním roce se však budeme muset připravit na obtížnější tržní prostředí,“ říká Mohr. „Zatímco objem nevyřízených zakázek se vrací k normálu, tempo ekonomické aktivity na našich klíčových trzích ve střední a západní Evropě a v Severní Americe citelně zpomaluje, což je z nemalé části způsobeno vysokou inflací a rostoucím geopolitickým napětím. Ve světle současných událostí bude skupina Claas důsledně pokračovat v přijaté strategii a nadále stavět na svých silných stránkách.“ Skupina se zaměří na vývoj nových výrobků a technologií. Technologická řešení, která byla dosud vnímána izolovaně, mají být do budoucna ještě silněji vzájemně propojena a zpřístupněna zákazníkům.