Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Co nás čeká v zemědělství? Ve Švýcarsku byla otevřena farma budoucnosti

Zveřejněno: 27. 9. 2018

Po ročním plánování byl 20. září 2018 oficiálně zahájen provoz farmy Swiss Future Farm ve Švýcarsku. Na farmě se testují nejnovější technologie vhodné pro uplatnění v zemědělství, zkouší se nové agrotechnické postupy a sběr nejrůznějších dat s jejich následným vyhodnocováním. Nechybí ani nabídka školení zaměstnanců v zemědělství. Nepřekvapí tedy používání precizních technologií v traktorech a mapování za pomocí dronů. Farma se zabývá jak rostlinnou, tak živočišnou výrobou.

Své systémy na farmě zkouší koncern AGCO. Připojit se mohou i jiní výrobci.

Přesná lokace farmy je - Tänikon, Ettenhausen, Thurgau, Schweiz (534 m n. m.). Celkově má 81 hektarů zemědělské půdy. Složení je takové – 55 hektarů patří orné půdě, 20 hektarů patří přírodním loukám a 6 hektarů je ponecháno volně. Živočišná produkce je složena z 65 dojnic a 55 prasnic.

Za projektem Swiss Future Farm stojí korporace AGCO, švýcarské zemědělské odborné školicí středisko BBZ Arenenberg a dovozce a výrobce zemědělské techniky GVS. Tito zřizovatelé mají společnou vizi: poskytnout zkušební místo pro inteligentní technologie zemědělství a vzdělávací, školicí a poradenské centrum. Toto centrum má dále za úkol učinit digitální zemědělství viditelné, hmatatelné a srozumitelné. V budoucnu budou výzkumné a vývojové činnosti v oblasti digitálního zemědělství podporovány a zaváděny do praxe. Inženýři budou zkoušet nejnovější technologie a hledat správná řešení.

Pohled na farmu.
Pohled na farmu.

Závěry z praktických výzkumných a vývojových aktivit společnosti Swiss Future Farm budou nejvíce důležité pro korporaci AGCO. Cílem je využívat nahromaděné znalosti pro další rozvoj a vývoj zemědělské technologie. Inovativní technologie mohou být navíc prezentovány prakticky. Proto na farmě nalezneme stroje Fendt a Valtra.

Na farmě se mimo jiné zkoumá trakce techniky a vliv váhy strojů na půdu, energetické a sklizňové potenciály. Základní tým farmy tvoři tři lidé. Letos se farma zaměřila na mechanickou likvidaci plevele za pomocí kamerového navádění Schmotzer na pozemku s řepou o rozloze 4,5 hektarů. Letošní porost cukrové řepy nepoznal ani kapku herbicidu. Likvidace plevele bez použití herbicidu se zkoušela na více odrůdách cukrové řepy. Na letošní porost kukuřice též nebyl použit herbicid. Dále se nyní zkoumá aplikace statkových hnojiv, respektive dávkování za pomocí snímače blízkému infračervenému záření. V dalším pokusu se zkoumá výsev ozimé pšenice a jejich poddruhů. Ústřední roli v Swiss Future Farm hraje digitální dokumentace. Již nyní jsou některé traktory přímo propojeny prostřednictvím serveru s centrálním softwarem pro správu zemědělských strojů. Výsledkem toho je, že údaje o řízení mohou být zaznamenány přímo na poli a snaha o dokumentaci v kanceláři může být snížena.

Na farmě se využívají traktory Fendt a Valtra. Většina traktorů je vybaveny automatickým systémem řízení a automatickou dokumentací. Dále je k dispozici mapování výnosů a měření živin NIR senzorem. Setí a aplikace hnojiv se na farmě provádí stroji, které umí vypínat sekce a měnit v závislosti na podmínkách svou rychlost. Na farmě je k vidění spousta senzorů, jako jsou meteorologické stanice, pozemní čidla a drony DJI Phantom 4 Pro. Swiss Future Farm používá pro digitální dokumentaci a pro plánování a hodnocení přesných zemědělských činností informační systémy Agrar Office, NEXT Farming a 365Farmnet.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Swiss Future Farm

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.