Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 29.4. – svátek slaví Robert

Co přináší rotační a meziřádkové plečky v barvách značky Kverneland?

Zveřejněno: 15. 11. 2023

Poptávka po nářadí, které dokáže mechanicky likvidovat plevel bez použití pesticidů, v budoucnu poroste. Na to Kverneland reaguje zařazením rotační a meziřádkové plečky do svého výrobního programu. První stroje jsme viděli na Tiskových dnech v Německu.

Kverneland zařadil rotační a meziřádkové plečky do svého výrobního programu.

Evropa prosazuje legislativu, jejímž cílem je snížit dopad na životní prostředí a podpořit udržitelný růst. Některé z těchto politik stanovují cíle, které prosazují snížení používání chemických pesticidů o 50 % do roku 2030, a které rovněž prosazují právní reformy zakazující používání některých herbicidů.

Proto společnost Kverneland očekává, že poptávka po nářadí, které dokáže mechanicky likvidovat plevel bez použití pesticidů, v budoucnu poroste.

Skupina Kverneland se tedy rozhodla převzít francouzského výrobce strojů pro mechanickou likvidaci plevele B.C. Technique Agro-Organique. Kubota Group, respektive Kverneland, tímto krokem obohatí svůj výrobní program o meziřádkové plečky a převezme agronomické know-how.

Akvizice společnosti proběhla na začátku letošního roku. Od té doby se Kverneland snaží začlenit stroje pro mechanickou likvidaci plevelů do svého sortimentu. První stroje v barvách značky Kverneland byly již novinářům prezentovány na Tiskových dnech v Německu. Stroje byly po celý letošní rok testovány v různých evropských státech. Čeští zemědělci mohli jako první vidět plečku značky Kverneland na agrosalonu Země živitelka. Stroj vyhrál ocenění Zlatý klas.

Jako první je k dispozici meziřádková plečka Kverneland Onyx s naváděcím rozhraním Lynx a rotační plečka Helios. Stroje je možné již objednávat.

Rotační plečka Kverneland Helios

Rotační plečka narušuje půdní krustu, provzdušňuje půdu, hubí plevel až do stadia jednoho listu, podporuje vzcházení semen a také obnovuje proudění vody a vzduchu. Rotační plečka Kverneland Helios se vyrábí s pracovním záběrem od 3 metrů (pevné provedení) až po 6,4 metru (sklopné provedení). Vykonává selektivní mechanické odstraňování plevelů efektivně v jakýchkoliv podmínkách, při nižších i vyšších rychlostech (6 až 15 km/h) s nízkým dopadem na rostoucí plodiny.

Rotační plečka Kverneland Helios.
Rotační plečka Kverneland Helios.

Jedním přejezdem po pozemku lze provést až 3 pracovní operace. Kverneland Helios využívá hvězdicová kola s rotačním pohonem. Kola provádí odstranění půdní krusty, překrytí seťového lůžka, strukturování spodní vrstvy a odstranění plevelů.

Zadní části lopatek jsou zakřivené směrem vzhůru, díky čemuž pracují bez vyhrabávání půdy – specialita lopatek je, že nevyhazují půdu do výšky a drží ji při zemi. Půda napadaná na listy tedy nezůstává mezi stonkem a lístkem. Plodina je čistá a méně náchylná na plísně apod. Hvězdice z litinové oceli a ložiska jsou bezúdržbové. Speciální tvar hvězdicových kol umožňuje jejich samoostření při intenzivním používání. V jakýchkoliv půdních podmínkách (i v těch nejnáročnějších) dokáže plečka pracovat rychlostí 6 až 15 km/h. Přitom rostoucí plodiny nepoškozuje. Plečka se záběrem 6 metrů váží 2,2 tuny, takže dobře drží v půdě a plně zvládá kontrolu hloubky nad secím lůžkem. Umožňuje tak přejezd přes řádky. Kombinace kol a prutových bran zvyšuje účinnost odstraňování plevelů přibližně o 40 %.

Koncept Kverneland Helios s hvězdicovým kolem s rotačním pohonem.
Koncept Kverneland Helios s hvězdicovým kolem s rotačním pohonem.

Kola plečky Kverneland Helios pronikají do půdy a vytváří 3 cm zásah na obou stranách. Vzniká tedy 6 cm široký pruh obdělaný 3 cm hluboko. „Tato operace připraví přejezd prutových bran a pomůže přesné kontrole jejich práce, čímž se zachová osivové lůžko. Narušením vrchní vrstvy půdy brány obnovují proudění kapalin, vody, vzduchu, vertikálních toků a stimulují fyzikálně-chemické reakce a život v půdě,“ uvádí Kverneland. Helios snižuje ztráty vody odpařováním tím, že z povrchu půdy odebírá stoupající vlhkost. Jejím blokováním pod utuženou vrstvou šetří zásobu vody v osevní úrovni. Tento bonus je samozřejmě výhodný i pro vzcházení a růst plodiny.

Hvězdicová kola plečky Kverneland Helios jsou umístěná na dvojitém H rámu. Každé hvězdicové kolo se segmenty ramen je chráněno pružinou nebo hydraulikou jako systémem automatického vypínání (auto-reset systémem). Speciálně tvarované rameno a tandemový podvozek umožňují zdvihnutí ramene v případě překážek. Pro každou řadu jsou dvě hvězdicová kola namontována samostatně, aby kopírovala kontury terénu. Rameno je upevněno pomocí kónické polymerové prstencové nápravy, deformace i vůle jsou vyloučeny, je třeba jen pravidelné dotahování.

Plečka Kverneland Helios může být vybavena mechanickou nebo hydraulickou ochranou proti přetížení „Soft control“ z důvodu zabezpečení konstantní pracovní hloubky v celé šířce. U hydraulického systému mají prvky hvězdicového kola stejný tlak oleje pro rovnoměrnou kontrolu hloubky v celé pracovní šířce nezávisle na povrchu. Hydraulické zavěšení je umístěné mezi válci každého hvězdicovitého kola. Každý prvek si udržuje stejný tlak na půdu. Na hvězdicová kola je možno aplikovat dodatečný tlak. U mechanické verze je každé rameno nezávisle vybavené plynule nastavitelným systémem mechanických pružin. Nastavení přítlaku na zem (penetrační síla) se nastavuje dotáhnutím matice na každém prvku.

Na zabezpečení dokonalého urovnání a vytvoření rovnoměrného povrchu odolného vůči povětrnostním vlivům nabízí společnost Kverneland v zadní pracovní části jednořadou prutovou bránu. Brána pracuje v celé pracovní šířce plečky Kverneland Helios. Následně dokončí práci a zachová osivové lůžko.

Plečku Kverneland Onyx bude možné používat s čelní nádrží Kverneland iXtra LiFe.
Plečku Kverneland Onyx bude možné používat s čelní nádrží Kverneland iXtra LiFe.

Meziřádková plečka Kverneland Onyx s naváděním Lynx

Meziřádkové plečky Kverneland Onyx se vyrábí ve třech provedeních – pevné a sklopné: standardní, kompaktní a integrované podle typu zavěšení. Každý rám je možné rozšířit o rámové nástavce s různými délkami – dvakrát 120, 800 nebo 1 450 mm. Díky tomu se dosáhne šířky na kompaktní sklopné verzi až 7,70 metru a na široké sklopné verzi až 12,10 metru.

Plečky Kverneland Onyx využívají rám ve tvaru dvojitého H. Rozestupy mezi prvky je možné jednoduše měnit díky univerzálnímu rámovému systému (UF Systém). Hydraulické a elektrické rozhraní se jednoduše připojují prostřednictvím systému push – pull a obě jsou lehce přístupná. Dvě nebo čtyři přídavná kola pro nastavení hloubky jsou umístěna před střední rámovou tyčí nebo na vnějších nástavcích. Nastavení hloubky paralelogramu se provádí mechanicky šroubem s možností uzamčení na všech kolech. Stupnice ukazuje hloubku pro přesné nastavení.

Kverneland Onyx kombinuje účinné odstranění plevele, narušení půdní krusty a ochrany půdní vlhkosti.
Kverneland Onyx kombinuje účinné odstranění plevele, narušení půdní krusty a ochrany půdní vlhkosti.

Plečku Kverneland Onyx lze vybavit různým příslušenstvím, jako jsou radličky a hroty v různém provedení. Individuální přenos zátěže z rámu na hroty (max. 120 kg) a eliminaci odskakování zajišťuje systém dvojitého předpětí pružin X-CONTROL.

Během mechanického odstraňování plevele je možné uplatnit i funkci GPS-GEOCONTROL. Každý prvek s hydraulickým ovládáním se automaticky zdvihne nebo spustí díky automatickému systému na přesně určené místo. Hydraulické nastavení paralelogramů jedna k jedné se řídí z terminálu, jednotlivé sekce prostřednictvím GPS. Při vybavení technologií ISOBUS je plečka Kverneland Onyx plně konfigurovatelná a automatizovaná prostřednictvím terminálu IsoMatch Tellus PRO.

Plečka Kverneland Onyx s výsevní jednotkou Kverneland a-drill.
Plečka Kverneland Onyx s výsevní jednotkou Kverneland a-drill.

Plečku Kverneland Onyx lze provozovat s automatickým naváděcím systémem Lynx. Díky bočnímu pohybu až 25 cm na obě strany je zajištěno přesné mechanické odstraňování plevele řízené kamerou a senzorem při zvýšené pracovní rychlosti i na svazích. Kverneland Lynx je vybaven HR kamerou pro kolorimetrickou analýzu technologií Tillett & Hague. Lze přidat druhou kameru, která je nejužitečnější v případě nerovnoměrného vzcházení semen, přeplnění nebo v trojúhelníkových porostech. Pro práci v rozvinutých porostech je k dispozici volitelný snímač plodin. LED osvětlení umožňuje dobré pracovní výsledky i ve tmě. Kverneland Lynx je vybaven pomocným kolečkem o největším průměru na trhu udržujícím meziřádkový kypřič ve správné stopě i v obtížných kopcovitých podmínkách, aniž by docházelo k nahrnovacímu efektu.

Na výběr jsou dva modely tohoto systému: Kverneland Lynx 2000 a Lynx 3000. Naváděcí systém je vybaven barevnou snímací kamerou. „Jedna kamera je standardní a druhá volitelná. Kamera je vybavena technologií Tillet & Hague, má 6 mm vodotěsný objektiv, obraz v HD rozlišení a umožňuje 30 snímků za sekundu. Zvládá provoz při vysokých záběrech, rozpoznává stínové efekty a silnou intenzitu světla. Díky tomu zabraňuje poškození plodiny během pletí. Druhá kamera kompenzuje ztráty signálu na souvratích, na hluchých místech, kde plodina nevzešla. Tím se dosahuje ještě přesnějšího obrazu pletí,“ uvádí Kverneland. Pro dodatečnou stabilitu lze plečku vybavit kotvícími koly.

Během roku 2024 vznikne i omezená série kombinovaných strojů. To znamená, že plečku Onyx bude možné používat s čelní nádrží Kverneland iXtra LiFe pro pásový postřik nebo aplikaci kapalných hnojiv. V kombinaci s výsevním ústrojím Kverneland a-drill a předním zásobníkem Kverneland f-drill bude zase možné současně aplikovat tuhá hnojiva nebo plodiny během jednoho přejezdu současně s mechanickou likvidací plevele.