Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

Co všechno musí zvládnout traktorové pneumatiky na mistrovství světa v orbě

Zveřejněno: 30. 8. 2019

Letošní Mistrovství světa v orbě se bude konat od 30. do 31. srpna v Lake of the Woods, Minnesota, USA. Na hranicích s Kanadou se tato tradiční soutěž konala poprvé už v roce 1953. Novodobí „oráči“ z celého světa se tady jednou za rok sejdou a vyberou toho, jehož brázdy jsou absolutně nejlepší!

Stáří traktoru nehraje moc roli. Důležité je ovšem kvalitní obutí.

Jedním z účastníků je i Peter Alderslade, který farmaří v Northumberlanu. Současný britský mistr v orbě s otočným pluhem pochází z rodiny, která staví na dlouhé tradici chovu zvířat pro mléčnou produkci. Peter hospodaří na 650 akrech orné půdy a 150 akrech luk, které jsou určeny pro jeho stádo 75 koní. „Můj otec mě přivedl k orbě už když jsem byl malé dítě,“ říká Peter a dodává: „Poprvé jsem mezi mladými farmáři soutěžil už v 15 letech. Od té doby se držím otcova rčení: Rovná brázda je vždy lepší než brázda křivá." Peter letos vyhrál britské mistrovství, a tím se již po sedmé kvalifikoval do mezinárodní soutěže.

Letos se Peter opět spoléhá na svůj traktor Valtra A95 z roku 2004 a oboustranný pluh Kverneland. "Je to silný malý traktor," říká. Kromě stroje sází i na pneumatiky. V roce 2018 se Peter rozhodl pro pneumatiky Continental Tractor85. Jezdil na nich ve svých posledních čtyřech soutěžích, včetně vítězného britského šampionátu. Užší profil pneumatiky pomáhá dobrému zapadnutí traktoru do brázdy. "S jedním kolem traktoru jedu vždy v brázdě, kterou jsem právě vyoral. Je důležité, abych ji nepoškodil, zatímco pracuji na další," říká. Rozhodčí penalizují soutěžící za možné nesrovnalosti v tvaru brázdy – hlavně pokud dojde ke zhutnění brázdy vlivem pneumatiky. Peter to vysvětluje: „Půda se v mokru hutní snáz. Pokud rozbijete brázdu, ztratí se lesklá a matná strana, která je pro rozhodčí na první pohled zřejmá. Všechny brázdy musí být rovné a vypadat stejně, jinak ztratíte body.“

Peterovy pneumatiky jsou efektivnější na mokru, protože mají dobré samočistící vlastnosti. Jsou flexibilnější, což pomáhá rovnoměrněji rozložit hmotnost traktoru. "Mnohokrát jsem zažil, že ostatní soutěžící zapadli v poli, zatímco já jsem v pohodě oral. Mezi pneumatikami jsou velké rozdíly. Kromě toho, velmi důležitý je jejich tlak," říká. Na mokrém poli, Peter snižuje tlak – často až o 25 % v porovnání s doporučeným tlakem pro použití na silnici - na 18 PSI.

„Snížení tlaku zlepší rozložení hmotnosti, pomáhá s trakcí a snižuje prokluz kola. Moje pneumatiky mají také dobře rozmístěné dezénové zuby s vynikajícími samočištěním, které funguje i na mokru.“

Mistrovství světa v orbě trvá 10 dnů. Peter bude soutěžit v orbě trojúhelníkového pole se stranami o rozměrech 100 metrů, 16 metrů a 12 metrů. Bude se sledovat 10 parametrů: mimo jiné čas, linie i důslednost jeho techniky. Nejlepšímu „oráči“ bude udělen titul Mistr světa v orbě.

Autor: Milan Jedlička1)
Foto: Continental

1) redakčně upraveno z tiskových materiálů

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.