AgroEcoPower na Techagro 2024. Pavilon P, stánek 056
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Danish Agro: Rekordní zisk a obrat divize se zemědělskou technikou

Zveřejněno: 8. 6. 2022

Skupině Danish Agro se loni podařilo dosáhnout rekordního obratu i rekordního provozního zisku v divizi, která se zabývá prodejem a servisem zemědělské techniky.

Skupina Danish Agro v České republice prostřednictvím společnosti AGROMEX zastupuje značku Fendt.

„V uplynulém roce jsme zaznamenali značný pokrok v našich strojírenských aktivitách, což vedlo k velmi dobrým výsledkům. Obrat se zvýšil na 759 milionů EUR, což je o 18 % více než v roce 2020. Náš provozní zisk (EBITDA) ve výši 28 milionů EUR navázal na tento vývoj a byl o 10 milionů EUR vyšší než v roce 2020,“ říká Henning Haahr, generální ředitel společnosti Danish Agro, a pokračuje: „Tento působivý vývoj je v neposlední řadě způsoben tím, že naši prodejci strojů dokázali zaujmout tržní podíly na všech trzích a zejména v Pobaltí a Finsku.“

Deset let obchodování se stroji

Letos je to 10 let, co skupina Danish Agro začala poprvé aktivně obchodovat se stroji. Stalo se tak akvizicí finské agropodnikatelské společnosti Hankkija v roce 2012. Od té doby šly věci rychle kupředu a podle Henninga Haahra to bylo správné rozhodnutí. „Jsme jedinou dánskou agropodnikatelskou společností aktivní v oblasti obchodování se stroji a podle našich zkušeností lze mezi agropodnikáním a obchodováním se stroji nalézt velké synergie – v neposlední řadě v oblasti digitalizace. Dnes prodáváme zemědělskou techniku v 9 zemích a jsme největším obchodním partnerem společnosti CLAAS. Během několika let jsme si vybudovali silnou pozici na trhu,“ říká Henning Haahr.

V roce 2021 prodala skupina Danish Agro celkem 2 178 traktorů, 961 sklízecích mlátiček a 257 lesnických a stavebních strojů. V současné době zastupuje Danish Agro společnost CLAAS v Dánsku, Norsku, Švédsku, Finsku, Estonsku, Lotyšsku a Litvě, značku New Holland v Polsku a značku Fendt v České republice.