Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

Dělič dřevní hmoty jako zajímavá alternativa ke klasickému štěpkovači

Zveřejněno: 12. 11. 2018

Dělič dřevní hmoty je druh štěpkovače se specifickou konstrukcí řezného ústrojí. Jeho hlavním benefitem je hrubá štěpka v délce 80 mm až 150 mm, která připomíná špalíky - zařízení je proto lidově nazýváno „špalíkovač“. Budeme se věnovat strojům agregovaným za traktorem v tříbodovém závěsu, konkrétně modelu JIRBO-MABO PREMIUM, který jsme otestovali v agregaci za malotraktorem.

Vkládání olše do stroje.

Štěpkovače na hrubou štěpku často využívají farmáři k přeměně náletových dřevin na palivo. Stačí pouze náletové dřevo vyřezat a vložit do stroje. Velkou oblibu stroje získaly na pilařských provozech a truhlárnách, kde jsou používány k zpracování zejtd a odřezků dřeva. Děliče dřevní hmoty využívají též těžaři při úklidu větví po těžbě v lese. „Špalíkovače“ promění větve na levné a ekologické palivo. Stroje se uplatní v komunální sféře při údržbě cest a parků. V sadech při prořezávkách.

Hrubá štěpka při skladování nemá sklony k plesnivění. Velikost špalíku zajišťuje přirozený vznik ventilačních kanálků. Štěpku lze nechat volně ležet nebo skladovat v rašlových pytlích. Vysychání probíhá samovolně.

Technická charakteristika děličů dřevní hmoty

Srdce stroje tvoří drticí modul skládající se z pravidla ze dvou rotujících hřídelů s opačným smyslem otáčení. Každá hřídel je osazena třemi kalenými a broušenými noži. Nože děliče dřevní hmoty jsou nastaveny tak, aby se vždy téměř dotýkaly s minimální mezerou pouze 0,05 mm. Tuhost a stabilitu drticího modulu zajišťuje masivní svařovaná skříň. Na drticí modul z jedné strany navazuje násypka a z druhé pytlovač nebo dopravník. Násypka chrání obsluhu stroje před kontaktem s řezným ústrojím a usměrňuje drcený materiál. Díky pytlovači na výstupu stroje je možno plnit štěpku do pytlů.

Nože děliče dřevní hmoty jsou nastaveny tak, aby se vždy téměř dotýkaly s minimální mezerou pouze 0,05 mm.
Nože děliče dřevní hmoty jsou nastaveny tak, aby se vždy téměř dotýkaly s minimální mezerou pouze 0,05 mm.

V případě, že je stroj vybaven dopravníkem, štěpka padá na vlečku. Špalíkovači dodává výkon kardanová hřídel traktoru. Některé modely vyžadují kardan s přetěžovací spojkou.

Test děliče dřevní hmoty

Pro naše čtenáře jsme připravili test děliče dřevní hmoty české produkce JIRBO-MABO PREMIUM agregovaného za malotraktorem. Testovali jsme v osmém měsíci letošního roku v pardubickém kraji. Zpracovávali jsme převážně náletové dřeviny (olše). Délky stromků cca 7 m. Průměry stromků cca 5 až 7 cm. Naštěpkovali jsme cca 2 m³ (tři automobilové vleky). Jeden vlek jsme dokázali naplnit cca za 5 minut.

Základní údaje děliče dřevní hmoty:

  • Výrobce: JIRBO (cz)
  • Maximální průměr zpracovávaného materiálu: 80 mm
  • Hodinový výkon stroje: 6,5 m³/hod
  • Délka štěpky: kolísá v závislosti na průměru větve od 80 mm do 150 mm
  • Připojení: tříbodový závěs kategorie 1 a 2.
  • PTO: 540 ot/min
  • Výbava: Řemenový převod, dva setrvačníky, dopravník na výstupu stroje.
  • Váha: 365 kg
  • Cena testovaného modelu: 89 000 Kč bez DPH

Základní údaje malotraktoru:

  • Výrobce: GOLDONI (it)
  • Výkon traktoru: 28 kW
  • Váha traktoru: 1350 kg
  • Typ řízení: kloubové
  • Tříbodový závěs: kategorie 1

Poznatky z testování

Souprava malotraktoru se štěpkovačem byla velice hbitá s dobrou prostupností terénem (proplétaní mezi stromy). Tyto vlastnosti jistě podpořil i relativně malý automobilový vlek. Samotný štěpkovač působil kompaktně, nicméně dostatečně masivně. Při testování se choval klidně a stabilně. Výrobce udává, že je možné tento stroj používat i za „velkým“ traktorem, kdy vyšší výkon dovolí zpracovat i materiál o větším průřezu.

Test za malým traktorem prokázal, že limitujícím faktorem je výkon traktoru nikoliv výkon štěpkovače. Z tohoto zjištění lze předpokládat, že agregace stroje za velkým strojem je vhodná. Navíc díky řemenovému převodu, bude štěpkovač velice šetrný k traktoru. V průběhu testu jsme stroj jednou přetížily (více silných větví najednou). Došlo k mírnému prokluzu řemenů a traktor se plynule zastavil. Po této zkušenosti hodnotím řemenový převod velice pozitivně, protože snižuje riziko poškození jak traktoru, tak i stroje. Neměl jsem sice možnost zkusit stroj bez setrvačníku, nicméně se domnívám, že jeho použití bude prospěšné (tlumení rázu na vývodový hřídel).

Hrubá štěpka.
Hrubá štěpka.

Jako další vhodná výbava štěpkovače se ukázal dopravník na výstupu stroje. Při testování jsme vkládali připravený materiál ve dvou a automobilový vlek se naplnil štěpkou cca za 5 minut. Tento vysoký výkon nás příjemně překvapil. Pravděpodobně k němu velkou mírou přispěl právě dopravník, protože bylo možno vkládat větve kontinuálně. Pytlování jsme nebyli schopni vyzkoušet, neboť námi testovaná varianta stroje byla bez pytlovače.

Na závěr bych rád vyzdvihl dílenské zpracování stroje. Při práci jsem nenašel žádnou ostrou hranu, vše je pečlivě zpracováno do posledního detailu. Je vidět, že štěpkovač se dá vyrobit nejen funkčně, ale také s přihlédnutím na design, jako je tomu v případě testovaného stroje od firmy JIRBO.

Výhody: vysoký hodinový výkon, snadná obsluha (stroj pobírá sám), dopravník, monolitická skříň drticího ústrojí, kalené a broušené nože, přesné uložení nožů ve válcích, dobré dílenské zpracování.

Nevýhody: Vyšší hmotnost stroje. Pro plný výkon je třeba štěpkovač agregovat za „plnohodnotný traktor“.

Autor: Martin Jirucha
Foto: Martin Jirucha

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.