Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

Desetkrát PLUS pro nové kombinované lisy Kverneland se šipkou ve znaku

Zveřejněno: 8. 3. 2023

Koncern Kverneland představil pro sezónu 2023 inovovanou řadu kombinovaných lisů na tvorbu kulatých balíků s variabilní komorou.

Desetkrát PLUS pro nové kombinované lisy Kverneland se šipkou ve znaku.

Několik stovek klasických a několik jednotek kombinovaných variabilních lisů Kverneland řady 6700 již pracuje u spokojených uživatelů v České republice i na Slovensku. Pojďme se trochu podrobněji podívat „pod kryty“ těchto nových lisů, které mají PLUS již ve svém označení.

V Česku je nejprodávanějším kombinovaným lisem Kverneland 6716 FlexiWrap PLUS s průměrem maximálního balíku 165 cm. Sběrací ústrojí lisu Kverneland 6716 FlexiWrap PLUS je tvořeno 5 řadami prstů a je široké 220 cm i pro sběr maximálně širokých řádků hmoty. Velice zajímavým a firmou Kverneland patentově chráněným detailem je řetězový pohon tohoto ústrojí, který se nachází z vnitřní strany krajových plechů. U tohoto řešení není potřeba pro transport demontovat opěrná kopírovací kolečka. Jde o malý, ale pro obsluhu velice přínosný detail.

Vkládací rotor lisu Kverneland 6716 FlexiWrap PLUS je standardním vybavením a tento je možno kombinovat s řezacím ústrojím, které může být vybaveno 14 nebo 25 jednotlivě jištěnými noži. U varianty s 25 noži uživatelé jistě ocení možnost nože vypínat/zapínat po skupinách (12 a 13 nožích), což umožňuje pracovat na směny (například ranní směna bude pracovat na jednu sekci a odpolední na druhou).

Při ucpání vkládacího kanálu je možno použít systém výklopného dna. Systém je plně ovládán z kabiny traktoru bez toho, aniž by obsluha musela opustit kabinu.

Kverneland představil pro sezónu 2023 inovovanou řadu kombinovaných lisů.
Kverneland představil pro sezónu 2023 inovovanou řadu kombinovaných lisů.

Lisovací komora lisu Kverneland 6716 FlexiWrap PLUS je po celém obvodu tvořena 5 nekonečnými řemeny, které jsou pro maximální nasazení tvořeny ze 3 vrstev s tloušťkou vlastního pásu 1 cm.

V přední části lisovací komory, hned za vkládacím kanálem, jsou integrovány 3 lisovací válce, které slouží k perfektnímu roztočení lisovaného materiálu a vytvoření ideálního jádra balíku.

A opět jeden chytrý detail. Každý lis Kverneland 6716 FlexiWrap PLUS si s sebou na zadních vratech veze jakýsi „hřeben“, který má své opodstatnění při lisování přeschlé slámy po kombajnu s axiálním mláticím ústrojí. Tento hřeben se bez jakéhokoliv nářadí vloží z vnitřní strany komory do vkládacího kanálu a zaručí, i u velmi krátké a nadrolené slámy, správnou tvorbu jádra balíku a jeho otáčení v lisovací komoře během lisovacího procesu. Při přejezdu na jiný druh lisovaného materiálu, je ovšem potřeba tento vkládaný díl opět z kanálu vyjmout. Pohon lisovacích pásů je pogumovaným segmentovým válcem, který je v přední/horní části lisovací komory.

Nastavení lisovacího tlaku je, pomocí hydraulického systému s maximálním tlakem, úctyhodných 240 barů. Standardně je lis Kverneland 6716 FlexiWrap PLUS dodáván systém měkkého jádra Intelligent Density 3D s předvolbou nastavení lisu pro lisování jednotlivých druhů materiálu. Toto tovární nastavení si může uživatel dle potřeby jednoduše měnit ve 3 nastavitelných úrovních intenzity slisování v libovolných průměrech jednotlivých vrstev balíku. Možnost měnit nastavení úrovně intenzity slislování zaručuje maximální využití potenciálu stroje pro úsporu vázacího materiálu, času i pohonných hmot!

Systém vázání sítí je v přední části stroje Kverneland, a to přímo nad sběračem. Žádné lezení po schůdkách a obtížná výměna sítě. Špulka s vázacím materiálem se vkládá do zásobníku velice jednoduše a zavedení sítě při prvním balíku bylo vyhodnoceno dokonce v testu renomovaného zemědělského časopisu Profi jako nejlepší ze všech testovaných strojů.

Pro maximální nasazení lisu Kverneland 6716 FlexiWrap PLUS jsou po stranách pod laminátovými kryty boků lisu integrovány ještě zásobníky na další 2 špulky sítě. Se 3 špulkami se lisuje lehko celý den!

Dobrým standardem u této kategorie strojů je vybavení centrálním mazáním řetězů s možností nastavení intenzity mazání na jednotlivých štětečcích. Mazání ložisek a jiných pohyblivých bodů tukem je rovněž velice komfortní. Všechny mazací místa jsou centrálně vyvedená, a tak nehrozí nebezpečí při „hledání“ těchto jednotlivých mazacích bodů, že se na některý zapomene.

Tandemový podvozek lisu Kverneland 6716 FlexiWrap PLUS je doplněn balonovými pneumatikami 560/45-22,5 a vzduchotlakými brzdami pro komfortní a bezpečný transport po komunikacích i po vlhkém pozemku.

Dvou satelitní balička zaručuje rychlé a bezpečné zabalení balíků do folie. Vlastní balící stůl je usazen na kolejnicích s řetězovým pohonem a „čeká“ na slisování balíku pod balící komorou. Po vykulení balíku je bezpečně dopraven pod vlastní baličku a je spuštěn systém dvojitého balení folií. Při odložení hotového balíku na pozemek je určitě velkým přínosem integrovaný překlápěč balíků, který zaručí překlopení na základnu. Balící systém do fólie je možno při lisování suchého materiálu vypnout a kombinovaný lis potom funguje pouze jako klasický lis s možností tvorby „hnízd“ s dvojicí odložených balíků najednou.

Veškeré ovládání všech funkcí stroje je pomocí plně ISO kompatibilního barevného terminálu TELLUS GO.
Veškeré ovládání všech funkcí stroje je pomocí plně ISO kompatibilního barevného terminálu TELLUS GO.

Veškeré ovládání všech funkcí lisu Kverneland 6716 FlexiWrap PLUS je pomocí plně ISOBUS kompatibilního barevného terminálu TELLUS GO z dílen KV Mechatronic v Holandském Niew Venepu. Jenom tady si můžete případně něco připlatit – barevný terminál ISO MATCH TELLUS se 2 obrazovkami je už opravdu pro fajnšmekry, kteří nepohrdnou možností napojení jedné z obrazovek na internet, flashdisk nebo kameru.

10 x PLUS ve standardu lisu Kverneland 6716 FlexiWrap PLUS:

  1. Standardně dodávaný sběrač šířky 220 cm s 5 řadami prstů (šířka prst – prst 186 cm) s vnitřním pohonem – kopírovací kolečka se nemusí demontovat při přepravě.

  2. Standardně montovaný vkládací rotor s jednotlivě jištěnými noži systému SuperCut a odblokováním padacím dnem, ovládaným z kabiny traktoru.

  3. Standardně dodávaný systém měkkého jádra ve třech stupních Inteligent3D.

  4. Standardně montovány 2 aktivně poháněné škrabky pro samočištění 5 třívrstvých nekonečných pásů pro lisování extra mokrého materiálu.

  5. Standardně dodávaná sada pro lisování extra přeschlého materiálu a krátké slámy po axiálních mlátičkách.

  6. Standardně dodávané vázání sítě PowerBind s aktivní brzdou pro úsporu až 15 % sítě s nakládací výškou pouze 120 cm + integrované držáky pro 2 další špulky sítě.

  7. Standardně montované ISOBUS kompatibilní elektronické ovládání se 7“ barevným dotykovým monitorem TELLUS GO.

  8. Standardně dodávaný náhonový hřídel Walterscheid s homokinetickým kloubem a spojkou.

  9. Standardně dodávaný tandemový podvozek pro bezpečný transport a flotační pneu 560/45-22,5.

  10. Standardně dodávaná dvou satelitní balička s 12 zásobníky náhradní folie a překlápěčem balíku na základnu.