Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 16.4. – svátek slaví Irena

Dnes už by nic jiného, než Kubotu nechtěl. Už šest strojů této značky zajišťuje chod farmy v Roblíně

Zveřejněno: 2. 7. 2020

Pan Ing. Vladimír Šabata na Praze-západ založil v roce 2004 Farmu a zahradnictví Bílý jednorožec. Kromě pěstování zeleniny se zabývá i chovem hospodářských zvířat a pozemky obhospodařuje tak, aby zadržoval vodu v krajině a šel cestou trvale udržitelného života na zemi. K zajištění chodu farmy a zahradnictví už spoustu let využívá stroje japonské značky Kubota.

Nejnovějším přírůstkem, pořízeným minulý rok, je Kubota B2261, kterou pan Šabata využívá nejčastěji při mulčování pastvin

Na schůzku pan Šabata přijel elektromobilem, jímž vozí zeleninu do nedaleké Prahy. Doma si navrhl vlastní systém nabíjení, je vystudovaným elektroinženýrem a po většinu života pracoval na pozici šéfa energetiky. K zemědělství však měl a stále má velmi blízko, protože v dětství bydlel na státním statku, kde pracovali rodiče. Už v deseti letech jezdil s koňmi, ve dvanácti s traktorem a ve čtrnácti se sklízecí mlátičkou. Volné chvíle při studiu vysoké školy zasvětil práci v zemědělství. K hospodaření na vlastních pozemcích se dostal tak, že v rámci restitucí získal dům, ve kterém byla hospoda, a deset hektarů pole. Postupně přikupoval další pozemky a dnes hospodaří na 65 hektarech.

Víceúčelové vozidlo Kubota RTV900 zastane na farmě mnoho práce
Víceúčelové vozidlo Kubota RTV900 zastane na farmě mnoho práce

Hospodářství pana Šabaty má široké zaměření. Při prohlídce jsme měli možnost vidět koňský areál, plantáže topolu černého či ovocných stromů a panem Šabatou vysázený les. Mezi chovaná hospodářská zvířata patří kozy, ovce, býci a krávy. Dominantou okolních pozemků jsou velké zahradní fóliovníky, kde se pěstuje koření, zelenina a ovoce v režimu bioprodukce. V době naší návštěvy probíhala sklizeň chřestu a podívali jsme se do jednoho z prvních postavených fóliovníků o rozměrech 10×45 metrů. Na farmě mají zavlažovací systém. Ohřátou spádovou vodou zalévají přes kapkovou závlahu veškerou zeleninu. I všechna zvířata mají celoroční míčové napáječky. Na políčkách pan Šabata pěstuje kukuřici, dýně, rybíz, cibuli, česnek apod. Rovněž se zabývá výrobou vlastních kompostů s přídavkem rašeliny a písku, z čehož vznikají zahradnické substráty.

Trnitou cestou ke Kubotám

K obdělávání půdy a zajištění chodu farmy je potřeba početné mechanizace. Pan Šabata je přesvědčen, že velké a těžké stroje půdě neprospívají. V zahradnictví se pohybuje v omezeném prostoru, kupříkladu ve fóliovnících či v záhonech. Z těchto důvodů používá výhradně malotraktory a kompaktní traktory či speciální stroje. Původně začínal s malým traktorem o výkonu 35 koní. Vůbec mu ale nevyhovoval, a tak následovala investice do dalšího traktor o výkonu 52 koní s hydrostatickou převodovkou. Ten zase nebyl vhodný do provozu mezi záhony. Majitel proto pořídil nový traktor o výkonu 24 koní, který ale nebyl uzpůsoben pro zahradní nasazení. Takto vyzkoušel spoustu traktorů od nejrůznějších výrobců, žádný ale nebyl úplně spolehlivý. Pak objevil japonskou Kubotu a její jednoduché a spolehlivé traktory, se kterými dodnes nemá žádné potíže. Jsou podle jeho slov naprosto bezporuchové.

Jeden z prvních pořízených traktorů Kubota, model B1610, dodnes slouží
Jeden z prvních pořízených traktorů Kubota, model B1610, dodnes slouží

V roce 2008 si nechal z Japonska přivést použitý traktor Kubota B7001 s rotavátorem. Prodejce předvedl malotraktor při práci na podmáčeném poli. Zprvu pan Šabata nevěřil, že se Kubota nezahrabe. Opak byl pravdou, velká světlá výška a dostatečně silný motor umožnily traktoru maximální průchodnost terénem a zpracována byla i podmáčená půda. Není divu, protože Kuboty v Japonsku běžně obdělávají zatopená rýžová pole. Tímto si Kubota pana Šabatu získala, a tak se zapojila do tvorby záhonů. Práce to byla extrémně náročná, nepřetržitě pracovala s rotavátorem v těžkých půdách. Motor dostával velmi zabrat, nikdy se ale neprojevila sebemenší závada. Tím, jak hektary přibývaly, bylo rozhodnuto pořídit Kubotu B1610 a později model B2420. Model B2420 si pak vzala dcera pana Šabaty k obhospodařování zahrady u svého penzionu v Třeboni. Pan Šabata si tak koupil další Kubotu B2261 od firmy K.B.T. Proftech, která je výhradním dovozcem komunální techniky a zemědělských traktorů značky Kubota do České republiky. A to není všechno, majitel ještě vlastní Kubotu L5740 s hydrostatickou převodovkou a čelním nakladačem. Tento traktor zajišťuje většinu prací na farmě a zahradnictví, jako je například práce s rýčovým pluhem s protiběžnými brány pro tvorbu záhonů. Zajišťuje i sklizeň pícnin se současným sběrem – tato agregace je velmi zajímavá, neboť sdružuje dvě pracovní operace do jedné. Čelní žací stroj se postará o sklizeň a nesený sběrací koš (objem 2 m3) o sběr a dopravu hmoty až k dobytku. Obstarat krmení dříve zabralo dvě hodiny, teď pouhých pár minut. K lisování malých balíků, zpracování půdy a v dopravě majitel využívá další Kubotu M105S s čelním nakladačem. Abychom si udělali představu, jaký je to „dělník”, pan Šabata nám vyprávěl, jak bez problémů vyprošťoval kamion do kopce.

Do nejvíce prací na farmě a zahradnictví se zapojuje Kubota L5740
Do nejvíce prací na farmě a zahradnictví se zapojuje Kubota L5740

Aby byl výčet kompletní, zmiňme, že pan Šabata už přes 10 let používá i víceúčelové vozidlo Kubota RTV900 sloužící nejen k přepravě osob, ale i nejrůznějšího materiálu. Nedávno si pořídil i čelní diskový žací stroj s pracovním záběrem 3,20 m, jak jinak, než značky Kubota. Podle slov majitele žací stroj funguje perfektně i ve spojení s traktorem o výkonu 95 koní.

Pro tahově náročné práce slouží největší Kubota M105S
Pro tahově náročné práce slouží největší Kubota M105S

Výkonem a velikostí vhodná i pro začínající zemědělce

Nejnovějším přírůstkem, pořízeným minulý rok, je již zmíněná Kubota B2261, kterou majitel využívá nejčastěji při mulčování pastvin. Jedná se o zástupce modelové řady B2 zahrnující čtyři modely traktorů pokrývající výkony 20 až 31 koní. Traktory mají buď kabinu, nebo sklopný ochranný rám ROPS. Univerzální traktory reprezentuje ještě menší řada B1 a větší řady BX, ST, L1 a L2 pokrývající výkony 12 až 60 koní, z nichž si vybere každý zákazník, nehledě na to, zda chce traktory provozovat v zemědělství, sadařství či komunálním sektoru.

Nedávno si pan Šabata pořídil čelní diskový žací stroj s pracovním záběrem 3,20 m, jak jinak, než značky Kubota
Nedávno si pan Šabata pořídil čelní diskový žací stroj s pracovním záběrem 3,20 m, jak jinak, než značky Kubota

Pan Šabata si u traktoru s robustním podvozkem a masivním rámem pochvaluje jeho servisní nenáročnost a obratnost ve stísněném prostoru. Traktor využívá maximální možný počet komponentů vyráběných přímo firmou Kubota – motor, nápravy a převodovka tak garantují kvalitu a spolehlivost. Pod volantem se nachází páčka, díky níž se může vyřadit z činnosti mezinápravový diferenciál, pak má traktor minimální poloměr otáčení a otočí se téměř na místě. Toho se využívá zejména při práci ve fóliovníku. Obratnost traktoru zvyšuje i patentovaný systém Bi-Speed zrychlující pohon kol přední nápravy. Aktivuje se automaticky při natočení kol nad 30°.

Při práci ve stísněných prostorech přijde vhod minimální poloměr otáčení traktoru. Ovládací prvky u modelu B2261 jsou barevně odlišeny, oranžové jsou určeny pro pojezd, žluté pro vývodové hřídele a černé pro hydrauliku
Při práci ve stísněných prostorech přijde vhod minimální poloměr otáčení traktoru. Ovládací prvky u modelu B2261 jsou barevně odlišeny, oranžové jsou určeny pro pojezd, žluté pro vývodové hřídele a černé pro hydrauliku

U modelu B2261 je na výběr mezi převodovkou hydrostatickou nebo mechanickou s devíti rychlostmi vpřed i vzad. Traktor pana Šabaty je vybaven druhou jmenovanou, reverzační pákou pod volantem se volí směr jízdy vpřed nebo vzad. Maximální pojezdová rychlost činí 22 km/h, záleží však na použitém typu pneumatik, kterých je pro tento model velké množství. Ovládací prvky jsou barevně odlišeny, oranžové jsou určeny pro pojezd, žluté pro vývodové hřídele a černé pro hydrauliku. Celkový výkon čerpadla hydrauliky je 33,1 l/min z čehož pro pracovní hydrauliku je vyčleněno 18,9 l/min a pro řízení 14,2 l/min. To je dostatečné množství k agregaci nejrůznějšího příslušenství a nářadí. Na konci ramen traktor uzvedne maximálně 970 kg. 1,2l tříválcový motor poskytne až 26 koní. Pan Šabata má vyzkoušeno, že Kubota v agregaci s lisem na malé hranaté balíky spotřebuje za den zhruba 20 litrů nafty, zato starší konkurenční stroj přes 50 litrů. Motor je podle slov majitele kultivovaný a pracuje při nízkých otáčkách, což přispívá k nízké spotřebě paliva.

Přečtěte si také

Autor: Milan Jedlička
Foto: Milan Jedlička

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.