Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 24.4. – svátek slaví Jiří

Do Smidar za poznáním běloruských strojů

Zveřejněno: 26. 2. 2019

Začátkem února proběhlo přátelské setkání v prostorách pobočky běloruského výrobního závodu Gomselmaš ve Smidarech. Všechny zúčastněné přivítalo vedení střediska včetně velvyslance. Představen byl současný výrobní program.

Řezačka FS8060, sklízecí mlátičky Palesse GS 12 A1 a GS 812

Začátek roku je pravidelným obdobím, kdy se otevírají prostory odštěpného závodu běloruského výrobce zemědělské techniky Gomselmaš ve Smidarech u Nového Bydžova veřejnosti. Po uvítacích slovech vedoucího střediska přivítal návštěvníky zástupce ředitele pan Jozef Današ: „Den otevřených dveří nemusíte brát jen jako prohlídku našich strojů, ale i jako poděkování z naší strany za rok práce s technikou Gomselmaš.“

„Není jednoduché uvádět novinky každoročně, i tak se nám podařilo letos přivést taženou a nesenou řezačku za traktor a koňskou sekačku.”
Jozef Današ, zástupce ředitele Gomselmaš ve Smidarech.

Neformálního setkání v prostorách společnost OAO Gomselmaš se účastnil také velvyslanec Běloruské republiky v České republice pan Valery Kurdyukov. Pan velvyslanec přivítal hosty, příznivce značky, budoucí a současné majitele strojů, v našem rodném jazyce. Kromě jiného, vyzdvihl důležitost exportu strojů do střední Evropy a pozici odštěpného závodu ve Smidarech. Ten má totiž klíčovou úlohu v celé Evropě, protože zajišťuje prodej a servis techniky nejen v České a Slovenské republice, ale i v ostatních státech Evropské unie. Mimo prodej a servis má neméně důležitou roli na středisku ve Smidarech rovněž centrální sklad náhradních dílů. Provádí se též nutné homologace nových strojů pro provoz v Evropě ve spolupráci se Státní zkušebnou strojů. „Není jednoduché uvádět novinky každoročně, i tak se nám podařilo letos přivést taženou a nesenou řezačku za traktor a koňskou sekačku. V zadní části haly se nachází naše nejvýkonnější sklízecí mlátička GS16, která je na vyšší úrovni vybavenosti co se týče sklízení a komfortu obsluhy,“ řekl v proslovu pan Današ.

(zleva) Zástupce ředitele Jozef Današ, vedoucí střediska Vasilij Lukjaněnko a velvyslanec Běloruské republiky v České republice Valery Kurdyukov.
(zleva) Zástupce ředitele Jozef Današ, vedoucí střediska Vasilij Lukjaněnko a velvyslanec Běloruské republiky v České republice Valery Kurdyukov.

Sklízecí mlátičky a řezačky

Co se týče vystavené techniky, v přední části haly byly k vidění homologované sklízecí mlátičky menší a vyšší střední třídy. Zastoupení měla též samojízdná sklízecí řezačka, která si našla v loňském roce prvního majitele. Vystavoval se nejvýkonnější model FS8060 (505 kW) s pohonem všech kol, uspokojující potřeby větších zemědělských podniků. Základní data řezačky jsou následující: šířka podávacího ústrojí činí 780 mm, průměr bubnu 630 mm a nožů je 40, nechybí dodatečný drtič zrn či dávkovač konzervantů. Samozřejmostí je komfortní, velká kabina. Pro minimální poškození půdy jsou kola opatřena automatickým huštěním pneumatik.

Palesse GS 12 A1 má oproti svému předchůdci odsavač prachu na šikmém dopravníku, reverz chladiče, výkonnější hydraulické čerpadlo a metač plev.
Palesse GS 12 A1 má oproti svému předchůdci odsavač prachu na šikmém dopravníku, reverz chladiče, výkonnější hydraulické čerpadlo a metač plev.

Nechyběla ani ukázka nesených a tažených modelů řezaček pro maximální využití traktorů o výkonu do 250 koní. Tažený model Palesse FT40, v závislosti na zvoleném adaptéru, sklidí kukuřici, trávu nebo obilniny. Ústrojí řezačky je tvořeno čtyřmi válci, kotouči s maximálně dvanácti noži a detektorem kamenů a kovů. Lehčí model Palesse CH15 pro sklizeň pícnin prezentoval závěsný typ pro traktory o výkonu 55 koní. Kdo nevyužívá „železné koně“, ale ty živé, určitě ho zaujala pravostranná koňská sekačka s prstovým řezným ústrojím pro nízký střih trávy.

Tato koňská sekačka nalezne uplatnění při sečení na hůře dostupných místech.
Tato koňská sekačka nalezne uplatnění při sečení na hůře dostupných místech.

Klasické modely sklízecích mlátiček Gomselmaš s minimem elektroniky se vyznačují nízkými náklady na provoz a údržbu, jednoduchým servisem a příznivou pořizovací cenou. Tyto typy zastupovaly modely Palesse GS12 A1 a GS812. Prvně jmenovaný je osazen výkonným motorem Mercedes-Benz o jmenovitém výkonu 330 koní, dvoububnovým mláticím systémem s předběžným zrychlením přísunu hmoty, zvětšenou plochou separace a systémem čištění zrna. Urychlovací buben má průměr 600 mm, velký mláticí buben pak 800 mm. Vytřásadlo je pětiklávesové a plocha sít dosahuje 5 m2. Mláticí ústrojí u druhého jmenovaného typu je tvořeno stejně tak bubnem o průměru 800 mm, ale plochou sít 4 m2. V nejbližší době můžeme očekávat příchod dalších nových modelů střední třídy na náš trh. Úspěšný proces homologace podstoupil již zmíněný evropský vlajkový model GS16 s motorem Liebherr o výkonu 400 kW/544 k, pokročilou elektronikou a pohodlím. Šířka jeho mláticího ústrojí činí 1700 mm a průměr mláticího bubnu 600 mm, zásobník zrna pojme 9000 litrů. K mlátičce je k dispozici devítimetrová obilná žací lišta.

O holdingu Gomselmaš a návštěvě výrobního závodu v běloruském Gomelu, které se mohla redakce účastnit, bude pojednávat samostatný článek.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Milan Jedlička

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.